Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Кучешки живот

Хората от Animal Rescue Sofia правят така, че повечето истории от приюта в Богров да завършат с щастлив край

Знам как мирише страхът.

Не е фикция, нито метафора, а съвсем реална миризма. Усетих я, когато за пръв път нападнаха Бърди – нашия йоркширски териер с размери на гълъб, сърце на лъв и човешка душа. Отначало помислих, че кучето, което за малко не му откъсна главата, е оставило миризмата си по него. Но после мирисът на неговия страх се появяваше при всяко следващо нападение. За последно – когато една банда помияри така го отъркаля, че му извади задния крак от ставата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
44 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • - 13
  • + 14

  Animal Rescue Sofia, добре, гледал съм за колегите им в щатите. Идеята е похвална. Но защо ми се струва, че "там" заловените, лекувани и кастрирани кучета не се връщат отново в градинките?
  Търсят им се осиновители, минават през тестове и ако не са агресивни получават семейство или заминават в друг приют, на доброволни начала, където живеят. Агресивните кучета се евтаназират. Там имат евтаназия.
  И Animal Rescue в щатите не се занимават само с кучета, а с всички животни и птици, неполучили човешката грижа, която заслужават в дома на човека.
  Писна ми да слушам за кучета по улиците. След години кастрация и връщане на улицата популацията им не е намаляла никак.
  И ми омръзна да слушам кучезащитници да се нахвърлят върху всяко мнение на човек, че кучето не е по-важно от него и децата му.
  Между другото обичам животните - грижил съм се за тях, сега се грижа за повече от едно /не тези, дето дават вълна, мляко и яйца/, но темата за уличните кучета не ми е особено приятна, поднесена толкова мило и сладко.

  Нередност?
 • 2
  zonker avatar :-|
  zonker3m
  • - 10
  • + 13

  Jelezen: Animal Rescue Sofia са фокусирани върху кучетата, на този етап нямат финасови средства нито физически възможности (коли, екипи за бързо реагиране, капацитетът на приюта в Богров също е ограничен) за нещо повече. Това не значи, че не са откликвали на всякакви животни в беда.
  За кастрираните и върнатите: евтаназията не е решение, поне в българската действителност. Дори да изловиш и прибереш/евтаназираш всички безстопанствени кучета в един квартал, тяхното място веднага бива заето от други безсотапанствени, усетили свободната ниша. Отделно програмите с масова евтаназия водят до свръхпопуляция на "застрашения" вид.
  Отделно липсата на контрол върху домашните животни е основна причина улиците да не се изпразват от безстопанствени животни. Влез в dog.bg или bezdom.info и сам ще се убедиш колко домашни животни се озовават на улицата некастрирани...Липсата на чипове, регистрация и санкции за изоставени животни директно обезсмисля всякакви кампании за кастрации и евтаназиране на безстопанствени животни.

  Нередност?
 • 4
  iosarian avatar :-|
  iosarian
  • - 1
  • + 10

  киара13, Надя Станчева е извела над 250 животни от Сеславци само за миналата година и им е намерила домове в чужбина чрез АРС. Мъкнала е дарения и храна в приюта и е следила работата на Екоравновесие, както и продължава да я следи. Това по въпроса, че не е доброволец.

  Относно преустановяването на храненето - АРС отдавна е в диалог с управата на Сеславци относно факта, че общинското предприятие има бюджет, в който е предвидена храната на животните, настанени в Сеславци - и именно с тези средства следва да бъдат хранени кучетата. Само за протокола - там в момента има между 40 и 60 трайно пребиваващи животни, в приют Богров, за който отговаря АРС, обаче има 500.

  Относно това, че доброволците от понеделник и сряда не са от АРС - доброволецът в понеделник е и един от учредителите и член на УС на АРС, доброволецът в сряда е сред най-активните хора на АРС в кастрацията на кучета по квартали. Не АРС е причината условията за кучетата в Сеславци да са такива, каквито са и АРС е единствената организация, която следи какво точно се случва с животните на това забравено от Бога място.

  А за Кремиковци - жалко, че така скептично се отнасяте към опита да бъде помогнато на тези изтерзани животни. Ако ги бяхте видели - вероятно нямаше да злословите така. Апелът за средства е свързан с липсата на ресурс, необходим за извозването, оздравителните процудери, обезпаразитяването и кастрацията на такова голямо количество кучета в отчайващо състояние. Кастрацията на животните там е приоритет - размножават се и в момента, малките стават жертва на канибализъм и болести. Невъзможно е да бъдат прибрани и задомени всички, затова трябва да се направи максимално усилие да бъдат кастрирани възможно най-бързо, да се ваксинират и доведат до минимум причините за страданието им.

  АРС не може да бъде единственото решение за всяко страдащо животно в София, но предлага максимума по силите си - кастрация, възможност за осиновяване, оздравителни процедури. Хубаво е човек преди да се изказва да знае за какво говори. Подобни писания, уж от кухнята, вредят на общата ни кауза и на кучетата в крайна сметка.

  Нередност?
 • 6
  iosarian avatar :-|
  iosarian
  • + 11

  250 са кучетата в Сеславци като се броят и временно настанените за кастрация животни, киара13. Почти всички трайно пребиваващи в Сеславци кучета бяха преместени в приют Богров през лятото. 300 грама на ден биха били предостатъчни, ако се даваха. Храната, която се доставя в Сеславци е същата, като тази, с която общината участва в Богров и е добра. Проблемът е в това, че не достига до кучетата, не в това, че е некачествена.

  А относно контрола - точно това смятаме да направим, както е и редно при наличието на общински бюджет за хранене. Откъде-накъде хората ще събират пари за нещо, за което вече събрани пари - и то от тях, защото това са бюджетни средства?!

  Позволявам си да помисля, че и по-добре от вас познавам условията в Сеславци, така че можете да си спестите описанието на ужаса, който живее в това място. И не с плюене по АРС ще се подобрят условията там, уважаема киара.

  Нередност?
 • 7
  annika avatar :-|
  annika
  • + 7

  Киара13, важно е да разбере, че всеки си има капацитет. И нещата нямат нищо общо с хаотично организиране на нещата или нежелание те да се правят.
  Не ви познавам и не смятам, че Вие напълно сте запознати с трудностите и усилията които се изискват за изхранването на 500 /Богров/ + 200 /Сеславци/ животни.
  Смятам, че ако АРС имат възможност никога, не биха се отказали да хранят в Сеславци и това, че сега не могат не значи, че не биха, ако се появят средства - тоест разпространето инфото, помагайте за ежемесечното събиране на пари, за да може това да се случи по бързо.

  Нередност?
 • 9
  annika avatar :-|
  annika
  • + 6

  Киара13 Вие живеете в изолатора или в населеното място?
  Колко често ходите в изолатора?
  Вие колко често храните?
  Вие колко пари и време отделяте?

  И какво точно значи, не искам да плюя, по никой, но.....?
  Съжалявам, но не виждам рояк от хора и организации готови да помогнат на кучетата от Кремиковци - или смятате, че АРС трябва да ги гледат как умират, как се самоизяждат чрез канибализъм и умират в кански мъки, докато не изчезне Сеславци. Аз просто наистина не разбирам - събират се пари и за Сеславци и за Кремиковци,но те не стигат - помагайте да стигнат, отколкот да пречите, което правите в момента, с неясни обвинения.

  Нередност?
 • 10
  iosarian avatar :-|
  iosarian
  • - 1
  • + 6

  Явно съвсем отдалече трябва да се почне... Кремиковските кучета трябва да си ги гледа Кремиковци, киара13. Нашата помощ може да се изрази в това да помогнем кошмара да се ограничи до вече наличните там изстрадали животни. Да ги приведем в що-годе нормално състояние, да ги кастрираме, обезпаразитим, ваксинираме и върнем на място. Именно върнем на място - защото ако тези животни не се върнат кастрирани на тяхно място ще се появят нови некастрирани, които ще завъртят колелото отначало. Разбира се, ще направим всичко възможно за задомяването на част от тях, както и за намиране на трайно решение на проблема заедно с управата на Кремиковци.

  Явно не сте чак толкова добре запозната щом твърдите, че в Сеславци има 250 трайно пребиваващи кучета. Това просто не е вярно. Сеславци е кастрационен център - с трайно пребиваващи животни се пълнят само част от външните клетки. Останалите са там за кастрация и връщане по места.

  Обвиненията, че се прави ПР и търсят пари чрез кучетата на Кремиковци са, разбира се, безпочвени, но в крайна сметка е хубаво, че толкова ви вълнува работата на АРС, явно работи. А ПР и средства за работата на АРС носи именно добре свършенатаработа, многото задомени и кастрирани животни.

  Нередност?
Нов коментар