Десет малки срещи

Десет малки срещи

Бързите запознанства в България: какво научихме в 80 минути

7599 прочитания

© Ася Колева


Всички имена са подменени, но останалото е факт. Бързите срещи, както ги наричам вместо speed dating, се появяват като еврейски патент за лесни запознанства между мъже и жени с цел брак. Съвременните хора от началото на XXI век ги използват все по-често за осъществяване на контакт с непознати. Предимствата са, че се срещаш с много и шарен свят наведнъж. Недостатъкът е в състезателния момент, но това минава за въпрос на нагласа. Равен брой мъже и жени се срещат за по пет, шест, или осем минути. Дамите не сменят местата си, а господата преминават на следващата маса, след като времето изтече. Зън. Имаме и камбанка за динамика между интервалите.

Бързите срещи засега са малко известни в България. Опитвам да си организирам такава в началото февруари. Попадам на два сайта и един телефонен номер. Обаждам се за подробности по спешност и греда - съобщават ми, че съм първият човек, който проявява интерес... Звучи толкова самотно, че след по-малко от 24 амбициозни часа вече съм се регистрирала в сайт и притежавам билет, който указва часа и мястото на бързата ми среща.

Цените са между 15 и 20 лева, в зависимост от броя на събитията в пакета, който изберете. В двете седмици до моята бърза среща имам продължителна кореспонденция с организаторите, в която уточняваме още подробности: "Преди всичко е важно да знаете, пишат те, че събитието е с обявени възрастови граници от 26-36 г." и "Пак повтарям, че е важно да сте в обявените възрастови рамки!" Добре, де, вътре съм.

Влизам в играта още на улицата, докато следвам една много привлекателна блондинка, която крачи уверено към горната граница. Всъщност и двете отиваме в идеалното за бързи срещи заведение - достатъчно оживено, известно и напудрено, така че да не го посещавам често и това да не ми липсва. Няма познати. Имаме указание да слезем надолу по стълбите. Там ни очакват организаторите Мая и Борис с широки, колкото дъгата, усмивки. Отбелязват ни в списък и ни дават по едно картонче. В него вписваме координати за връзка - телефон, електронна поща, skype, facebook, каквото желаем. Има и таблица, в която да отбелязваме с "да" или "не" дали искаме да се срещнем пак с някой от десетимата събеседници. Те правят същото и всяко съвпадение се брои за пасване. Организаторите се ангажират да разменят контактите ни, след като им предадем отново вече попълнените графи.

Завеждат ме до маса номер 5. За останалите осем дами и себе си бих казала отново много привлекателна, привлекателни, малко привлекателна, очарователни. Докато оглеждам конкуренцията, се подготвям на ум за предстоящата серия от интервюта и за неизбежните въпроси към самата мен. Истината е, че предпочитам работата под прикритие и ще се придържам към версия за учителка, която е чела и препрочитала "Малкият принц".

Борис записва как се казвам на етикет и ми го връчва за тържествено лепване на гърдите. Представям се с истинското си име. На гърба на картончето за отмятане са цитирани няколко точки от член 6 в Общите условия, които иначе уреждат отношенията между мен, клиентът, и тях, организаторите: "да не дискриминира на база пол, религиозни убеждения, раса и сексуална ориентация; да не обижда и да не проявява друг тип агресия; да се отнася с разбиране към различията и чуждата гледна точка". Самите организатори се определят на сайта си като "общност от необвързани, свободомислещи и динамични хора" и "първия в България социален клуб за необвързани" с мисия "да създадем среда, в която тези хора да се забавляват, да се сприятеляват и да започват връзки по между си". Същите датират на сайта си и че голямото развитие на социалните клубове за необвързани е през '90-те години на миналия век в Северна Америка и Западна Европа. Сега дейността се разширява в Европа, Америка, Австралия и Азия.

Тук обменяме мисли с блондинката до мен. Казва, че вече е сканирала мястото и е набелязала два потенциални субекта. Разбира защо (!?) другите жени са тук, но се чуди какво правим точно ние двете на това място. Тя самата решила да дойде, след като се е наслушала на истории за семействата и бебетата на връстниците си. В работата си се среща с лекари. Има приятно самочувствие. Записала се е и за още две събития след това - латино вечер през март и някакво подобно трето. Аз съм все така загадъчна и просто си търся нови преживявания.

Господата седят на бара с гръб към нас. Напрежението е осезаемо, но го разреждаме с поръчки на напитки. Безалкохолни, ягодови. Според любезните инструкции, които получих по електронната поща дни преди срещата, трябва да дишам дълбоко и да се усмихвам повече. Прочела съм и над триста въпроса за бързи срещи - забавни и пълни с трикове за скоростно опознаване. Запомнила съм поне тридесет от тях, допълних с техники за добро представяне и си повтарям, че съм подготвена и няма да ме разкрият. Диктофонът ми е препълнен, но и няма да е честно да записвам колегите от джоба си без предупреждение.

Интересът на медиите по темата е забележително висок. Освен мен, за която никой нищо не знае, в началото на срещата присъства и телевизия. Журналистката държи звънеца в ръка и казва с чувство пред камерата: "Това може да е звукът от следващото ви запознанство." Зън. Прибират техниката и отговарят на любопитния ми поглед с думи: "Хайде да тръгваме, за да не притесняваме хората." След седмица получавам писмо с покана да участвам в предаване и да споделя мнение. Ако искам.

За осем минути

Повечето психолози са единодушни, че впечатленията от първите минути след запознанството влияят силно и остават трайно в подсъзнанието. Крехката практиката на почти тридесетгодишния ми живот показва, че за осем минути се казват и случват твърде много неща. Със сигурност имам време за няколко поредни впечатления.

Среща номер едно е на тридесет години и веднага иска да му разкажа нещо за себе си. Записвам на картончето името и фамилията му, отварям си репортерския бележник и съм готова да го погледна в очите. И той е притеснен, затова го разсейвам с въпроси за свободното време. Оказва се почитател на природата от преди "Аватар". Установил е, че след този филм и жените започнали да обръщат внимание на природата, но той - от преди това. Ходи в планините, пие от полезните напитки с много енергия и витамини, яде десертчета с овесени ядки. Роден е в Дупница, занимава се професионално с логистика и най-много обича да се качи на колата с приятели и да отпътуват.

От "не пия, не пуша и съм на х години" само възрастта е останала задължителна за визитката. Над 50% от мъжете намират начин да споменат дали притежават автомобил. Трима от тях са на 27 години. Останалите са на и над 30. Разговорът тече все по-леко с всеки следващ участник. Загряваме. Повечето искат аз да задавам въпросите, казват: "Питай ме нещо." Слушам за работата, хобитата, родните им градове, постиженията, философията им и колко е важно доверието. Забавно е, но малко. Притесненията надделяват и звучат направо нелепо, когато един от господата признава, че няма да отговори два поредни пъти утвърдително, за да не ме разочарова. До тук с мачовския имидж на българския мъж.

Към номер шест започвам да се разсейвам и това води до подозрения какво толкова си записвам. Стягам се и от следващия нататък се извинявам на всички, че съм по-спокойна, когато си драскам. Никой няма против терапевтичните записки.

Имаме програмисти, компютърни специалисти, блогър, специалист по сигурността, военен, организатор на концерти и, опа, журналист, който мечтае да бъде учител. В началото мислел да се представя за полицай, защото жените си падат по униформи, но неговата среща номер едно се оказала позната и променил стратегията. Имаме и сериен посетител на бързи срещи. Пази в тайна на колко събития е бил до сега, но за успеваемостта е лаконичен: "после се виждаме три-четири пъти и това е... трудно".

Представата на повечето господа за хубаво неделно утро започва с природа, рядко, но все пак включва спорт, малко кино и танци. Повече от половината толерират поп фолка, но казват, че слушат рок, хаус и диско от деветдесетте на миналия век.

Абсолютно всички твърдят, че вярват в любовта от пръв поглед и са тук, за да разширят кръга на социалните си контакти. Най-високо в една връзка ценят разбирателството, доверието и взаимната подкрепа. Истинската любов обаче, подобно на самата истина, си остава субективно понятие. Описват я най-често като "и двамата трябва да се чувстват добре". Не биха простили предателство, след това - изневяра. Сърдят се, но рядко. По-често се описват като весели хора. Подчертават, че отношенията се изграждат и от двамата. Иначе искат да знаят какво работя и как прекарвам свободното си време. Това е. Не се интересуват дали пиша поезия, кой е любимият ми виц и как живее домашният ми любимец. Не прекаляват и с четенето на книги.

Темата със зодиите започва да циркулира в един момент, но краткотрайно. Най-устойчивият лайт-мотив са пътуванията. Всички обичаме да пътуваме. Мигновеният въпрос от мъжка страна е "В България, или в чужбина?" Дестинациите, които те са посетили, минават през Ковачевица, Костенец и Витоша, Арджис в Турция, САЩ, Франция, Старозагорски минерални бани.

Последната среща е най-непринудена. Той споменава, че вече си е пийнал, срещнал се е с десет жени и е малко уморен. Въпреки това отбелязва, че най-важното за него "след секса е общуването".

Зън. Най-възрастният, който е на 36, но се чувства на 21, ми се стори и най-симпатичен. Блондинката потвърждава. Напомня ми, че е заговорил първо нея. Значи всичко е наред, мисля че все пак имаме двойка.

Всички имена са подменени, но останалото е факт. Бързите срещи, както ги наричам вместо speed dating, се появяват като еврейски патент за лесни запознанства между мъже и жени с цел брак. Съвременните хора от началото на XXI век ги използват все по-често за осъществяване на контакт с непознати. Предимствата са, че се срещаш с много и шарен свят наведнъж. Недостатъкът е в състезателния момент, но това минава за въпрос на нагласа. Равен брой мъже и жени се срещат за по пет, шест, или осем минути. Дамите не сменят местата си, а господата преминават на следващата маса, след като времето изтече. Зън. Имаме и камбанка за динамика между интервалите.

Бързите срещи засега са малко известни в България. Опитвам да си организирам такава в началото февруари. Попадам на два сайта и един телефонен номер. Обаждам се за подробности по спешност и греда - съобщават ми, че съм първият човек, който проявява интерес... Звучи толкова самотно, че след по-малко от 24 амбициозни часа вече съм се регистрирала в сайт и притежавам билет, който указва часа и мястото на бързата ми среща.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


4 коментара
 • 1
  glacierise avatar :-|
  Hristo Velev

  Много приятно написано :)

 • 2
  gbelutova avatar :-|
  gbelutova

  Хареса ми, много!

 • 3
  zonko avatar :-P
  mr. z

  Наистина приятно написано.:)

 • 4
  veso avatar :-P
  veso

  Ех, ако и разводите бяха за осем минути, човек би могъл да мине през доста бракове непокътнат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Едни българки

Едни българки