🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без паника

На 25 май феновете на Дъглас Адамс ще отбележат Towel day

На 25 май за десета поредна година почитателите на английския писател Дъглас Адамс ще отбележат Деня на хавлията (Towel day) из всички мислими и немислими кътчета на Вселената. Честването започва малко след смъртта на Адамс на 11 май 2001 г. и се състои в целодневното неотлъчно присъствие на пешкир сред принадлежностите на заклетите фенове на фантаста. Идеята е взета от чантата на Форд Префект – герой на пет от Адамсовите романи; странстващ изследовател, натоварен да събира материали за "най-забележителната книга, излязла някога от великата издателска корпорация на Малката мечка", а именно "Пътеводител на галактическия стопаджия". Освен въпросния Пътеводител, няколко химикалки, бележник и две омачкани пиеси в чантата на Форд винаги има и "големичка хавлия" – "навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава".

За вдъхновение на towelday.org ще намерите снимки от предишни Дни на хавлията и планове за празнуването му по градове. Но най-добрият начин да се информирате по въпроса за хавлиите, смисъла на живота и космическите пътешествия си остават книгите на самия Адамс.

"Хавлията е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш по мразовитите луни на Джаглан Бета; да легнеш върху нея на покрития с жарък мраморен пясък плаж на Сантрагиниус V; да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровни изпарения или да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш, и то не може да те види, но макар и тъпо като галош – много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ. И, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста.

Преди всичко обаче тя е изключително ценна в психологическо отношение. Кой знае защо, ако един страг (страг = нестопаджия) открие, че стопаджията носи хавлията със себе си, автоматично стига до заключението, че си има и четка за зъби, сапун, кутия с бисквити, манерка, компас, карта, кълбо канап, спрей против комари, екипировка за дъждовно време, космическо облекло и т.н. Ето как разсъждава страгът: онзи, който е способен да преброди надлъж и нашир галактиката, и то на стоп, да изнемогва, да мизерства, да се сблъсква с невероятни трудности, да ги преодолява и все още да знае къде му е хавлията, е явно човек, с когото си длъжен да се съобразяваш." (Превод от английски Саркис Асланян, 1988)

www.towelday.org

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  diko avatar :-P
  Дико
  • - 7
  • + 2

  Абе можехте да я направите тази статия за 24 май вместо за Дъглас Адамс, но ... и това става...

  Нередност?
 • 2
  seokungfu avatar :-|
  SeoKungFu

  -->>>>http://www.facebook.com/event.php?eid=186371781412478<<<<--

  Нередност?
 • 3
  seokungfu avatar :-|
  SeoKungFu
  • + 1

  Е-си парсера счупва се без отстояние http://www.facebook.com/event.php?eid=186371781412478

  Нередност?
Нов коментар