Неразделно хранене
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Неразделно хранене

Неразделно хранене

Шведска маса за народите или как празнуват разнообразието в едно училище с деца от 80 нации

Галя Прокопиева
3430 прочитания

Има безброй готварски книги с рецепти от цял свят, но малко са толкова симпатични като издадената наскоро от родителската асоциация на едно голямо международно училище на другия край на света.

Голяма колкото тетрадка А4 с меки корици, като онези с широките редове, горе-долу толкова дебела и със същата телена спирала, книгата е събрала рецепти от всички континенти. Нещо като най-доброто от "кухнята на мама", защото самите майки са дали по две-три ястия или напитки – само най-любимото. Кориците и повечето рецепти са илюстрирани с рисунки на децата (задната корица е на българския шестокласник Габриел).

"От българския айрян, през през пилето по непалски, до нигерийските пралини... хайде, пригответе за семейството си нещо, вдъхновено от глобалната общност на училището", пишат майките в миниатюрния предговор.

За произхода на айряна вероятно може да се спори точно толкова, колкото за пържените кюфтета, представени от Швеция и Дания. Но какъв е смисълът да се спори? Нали търпимостта и любопитството към манджата на съседа по чин е идеята на книгата. Рецептите леко варират. Примерно в каймата за датските кюфтета се слага половин чаша мляко или газирана вода (!), но пък няма магданоз; в шведската рецепта има чесън и малко соев сос.

Като сме се заговорили за кюфтета, ето как се правят ливанските, с форма на малък лимон, които вероятно сте срещали и в София. Половин килограм булгур се накисва за десет минути във вода, изцежда се и се смесва с 1 глава настърган кромид, половин килограм телешка или агнешка кайма, по 1 ч.л. сух босилек, сол и настърган кумин. Сместа престоява половин час в хладилника, преди да започнете да оформяте и пържите.

Всъщност историята с готварската книга е по-дълга. Всяка година близо 80-те нации, представени в училището, си устройват грандиозен пикник. Майките се организират, готвят три дни и три нощи, и в деня Х всичко най-добро е изложено на национални щандове с внимателно надписани етикети какво съдържа, дали е халал/кашер и т.н. Всички семейства са поканени, яде се до безобразие. Леко напрежение предизвика единственият инцидент тази година – неволното изсипване на корейското кимчи (нещо като люта туршия) върху приготвената с любов паста с раци на италианците. Случаят приключи с "ееех, жалко!" и с един нов вкус.

Има безброй готварски книги с рецепти от цял свят, но малко са толкова симпатични като издадената наскоро от родителската асоциация на едно голямо международно училище на другия край на света.

Голяма колкото тетрадка А4 с меки корици, като онези с широките редове, горе-долу толкова дебела и със същата телена спирала, книгата е събрала рецепти от всички континенти. Нещо като най-доброто от "кухнята на мама", защото самите майки са дали по две-три ястия или напитки – само най-любимото. Кориците и повечето рецепти са илюстрирани с рисунки на децата (задната корица е на българския шестокласник Габриел).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    usmivki avatar :-|
    Anna Stoycheva

    "голямо международно училище на другия край на света"

    Къде по-точно?
    Австралия? =)

  • 2
    usmivki avatar :-?
    Anna Stoycheva

    Любопитството се наказа с минуси =)
    А на мен наистина ми е интересно къде е това училище - от статията не ми стана ясно.
    А другия край на света, от детството си знам, е Австралия ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.