Gypset kings

Журналистката Джулия Чаплин измисля термина gypset (от jetset и gipsy), за да представи субкултура от артистични и авантюристично настроени хора, за които хубавият живот означава да заменят Лондон или Ню Йорк със затънтено село в Мексико

Каролин Румгер, дизайнер на бижута и авантюрист, с дъщеря си Касия-Пея близо до дома им в Кения
Каролин Румгер, дизайнер на бижута и авантюрист, с дъщеря си Касия-Пея близо до дома им в Кения
Каролин Румгер, дизайнер на бижута и авантюрист, с дъщеря си Касия-Пея близо до дома им в Кения
Каролин Румгер, дизайнер на бижута и авантюрист, с дъщеря си Касия-Пея близо до дома им в Кения

Да посети поне веднъж най-големите и известни дискотеки в Ибиса е нещо като кръщелно свидетелство за всеки истински любител на хаус музиката. Купонът обаче е характерен по-скоро за южната част на острова. В северната Джейд Джагър попада на съвсем различен пейзаж от борови гори с разпръснати из тях селски къщи, цитрусови градини и пасящи овце. Дъщерята на Бианка и Мик Джагър, дизайнер на бижута със студио в Лондон, прекарва доста време от годината в 500-годишното си имение с органична градина на един от Балеарските острови. За този начин на живот разказва журналистката Джулия Чаплин в книгата си Gypset Style (изд. Assouline). Тя измисля неологизма като комбинация между Jet set (международно общество от хора, които имат пари и време да пътуват за удоволствие, където си поискат, понякога за продължителни периоди от време), и Gipsy (цигански).

"Джипсет" е визия за живота, която по доста неочакван начин комбинира свободолюбивия характер, с който са известни циганите, с интензивния, бляскав живот на висшето общество. В нея попадат модни дизайнери, музиканти, сърфисти, фотографи и писатели, които оказват силно влияние върху своите социални кръгове, като в същото време остават скрити от таблоидите. Конкретни примери от книгата са артист, който заменя нюйоркската сцена с тропически плаж на остров Бали, и дизайнер на бижута, който предпочита да работи в затънтено градче в Мексико вместо в ателието си на престижен парижки адрес. Всъщност самата авторка, която пише за изкуство, култура и пътувания в издания като New York Times, Vogue, Conde Nast Traveler и Wallpaper, спокойно може да мине за представител на на тази субкултура. "Някои от първите ми спомени за номадския живот са от задната седалка на семейната каравана. Родителите ми бяха решени да ни мъкнат със сестра ми от приключение на приключение за ужас на баба ми и дядо ми. Летата прекарвахме в Кейп Код, в западнала къща, принадлежала на толкова много членове от голямото ни семейство, че вече никой не си спомняше за нея. Тя стоеше гордо на ръба на скалите, обърната към океана. През 70-те майка ми и баща ми я преоткриха и превърнаха в подобие на сезонна комуна, която всеки август се пукаше по шевовете от приятели и техните семейства. Истински рай!", спомня си Джулия Чаплин.

Безгрижните ваканции от детството оставят толкова голяма следа у нея, че дори когато след години се установява в Ню Йорк, на всеки няколко месеца изпитва на "клетъчно ниво" необходимостта да си стегне багажа и да замине. Което и прави. Идеята за книгата й хрумва именно в градчето Тодос Сантос на мексиканското тихоокеанско крайбрежие. Сред компанията на местни фермери, рибари и няколко новозаселници се запознава с Гарт, писател и легендарен сърфист, и съпругата му Юва, актриса и моден дизайнер. Двамата се оказват доброволни бежанци от фалшивия Холивуд и студената парижка зима, на които намират по-примамлива далечна алтернатива дори и само за част от годината. Журналистката започва да обикаля най-важните спирки от бохемския маршрут, където винаги попада на хора, открили за себе си прелестите на Карейес в Мексико, Манкора в Перу или Хосе Игнасио в Уругвай. Дестинациите често дори не попадат в туристическите гидове и се намират поне на два-три часа с кола от главните летища и оживените туристически центрове. Т.е. места, където на хора с фиксирано работно време и триседмична годишна отпуска дори не би им хрумнало да отидат.

През 60-те години Игор Касини, светски колумнист от Ню Йорк, измисля термина jet set за заможни хора, които живеят и се движат на бързи обороти, винаги са информирани за последните новости и не се придържат към определени правила и стандарти. Нерядко става въпрос за "черните овце" в състоятелни фамилии, които обикалят Ямайка, Сардиния, Бахамите и Ибиса. Днес джетсетърите не са изчезнали, но джипсетърите смятат, че са открили нова подобрена версия на този начин на живот. Всъщност разликата с бохемите отпреди едно или две поколения е, че забавленията и приятното прекарване вече не са им достатъчни. За тях въпросът е не дали да работят, а как да го направят по максимално приятен и полезен начин, излизайки извън рамките на установените правила.

В неочакваните и недпредсказуеми изживявания търсят вдъхновение и нови идеи. Затова се озовават на атрактивни места, на които масовият турист още не е стъпвал, и са готови там да експериментират в опита си да създадат своя собствена утопия. Основният въпрос, който авторката на книгата си задава, е, възможно ли е да вземеш най-доброто от двата свята? И какво би се получило, ако комбинираме работата с удоволствието? А джипсетърите, които среща, й дават своите отговори. "Открих, че през последното десетилетие се е наложила не само философия, но и естетика джипсет, смесваща откривателство, любов към изкуството и чисто удоволствие. Не става въпрос за пари, а за нов тип вкус, който може да се постигне единствено чрез комбинация от "висока" и "ниска" култура." Новият лукс изисква по-скоро риск и стил, отколкото голямо количество кеш, което обяснява защо джипсетърите са най-вече артисти и авантюристи. Луксозните предмети, които можеш да си купиш, или разглезващите удобства на пет-звездните хотели вече са им скучни", коментира тя и допълва, че тази специална порода хора, които пътуват и живеят на неочаквани места, всъщност винаги е съществувала под една или друга форма. Лорд Байрон, Ив Сен Лоран, Ърнест Хемингуей и "Ролинг стоунс" са само част от по-видните й представители.

Благодарение на жената до него джипсетър е и Деймиън Хърст, най-богатият съвременен артист. След раждането на първото от трите им деца Хърст и Мая Норман купуват стара ферма в Девън, в югозападната част на Англия. Американка и бивша професионална сърфистка, тя образно описва летата там като "Калифорния без големите вълни". Зимата се пренасят в къщата си в Сиуатанехо, Мексико.

Джулия Чаплин от своя страна е създателка и на Galactic Weekender, колекция от дрехи за джипсетъри. "Със сигурност нямам намерение да се появя в затънтен град за сърфисти в Бразилия с луксозни маркови дрехи, но в същото време искам да изглеждам добре", обяснява тя. Истинският джипсетър се нуждае от малко дрехи, които лесно се комбинират и стават за всеки случай, като например лятна рокля (дестинациите почти винаги са на плаж), два чифта обувки и няколко аксесоара. Джулия се вдъхновява именно от пътуванията си по света, по време на които купува и някои от използваните в колекцията платове.

www.assouline.com

Още от Капитал