Глобално запържване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Глобално запържване

Глобално запържване

Млад фотограф следи съдбата на традиционните будки за вурст във Виена под напора на световните фаст фууд вериги

4976 прочитания

© Stefan Fürtbauer


Щефан Фюртбауер открива фотографското изкуство сравнително късно, но му се посвещава "с толкова страст". Късните разходки из Виена и една случайна бърза дигитална снимка някъде през 2008 г. раждат Eiterquellen – все още незавършената серия, запечатала местата, където се продава типичният виенски фаст фууд.

Заглавието на проекта се превежда крайно неапетитно като "Гнойни извори" (идва от еitrige - така виенчаните наричат един определен вид вурст със сирене; при печенето сиренето изтича като... гной, според техните асоциации quellen е извори).

Първоначално привлечен от яркото визуално присъствие на разпръснатите из града Würstelständе (лавки или павилиони, където се продава вурст), Фюртбауер постепенно стига до идеята за противопоставянето им на обкръжаващата ги среда. Напомнящи американските дайнъри от 60-те, те стоят като неонови острови сред епичната виенска архитектура. Макар и външно модернизирани, начинът им на работа е непроменен от тяхното създаване (около 1870 г.) по време на Австро-Унгарската империя.

Замислени като начин да се осигури препитание за ранените военни, вурст будките и до днес продължават да са "еднолични" заведения, чието бъдеще става все по-несигурно заради "никнещите като гъби световни фаст фууд и кафе вериги, както и азиатските и близкоизточните закусвални. Оцеляването в условията на свирепа конкуренция Фюртбауер нарича "борба срещу глобализацията" и отстояване на специфичното кулинарно наследство – храната, предлагана в Würstelständе, е същата вече близо 150 години. Всевъзможните видове печени и варени колбаси продължават да са любими на виенчани. Натискът на пазара все пак разширява предлаганото меню със заемки от "врага" – от кебап до пица и пролетни рулца.

Стилът на Eiterquellen – изолирани луминесценти обекти, обгърнати в "неутрален мрак" – не търси по никакъв начин да внуши самота и изоставеност, казва Щефан Фюртбауер. Липсващият контекст в снимките се компенсира от вече установената представа за Виена – Елизабет Баварска (Сиси) и K&K (Kaiserlich und Königlich –имперската и кралска) монархия, обяснява Фюртбауер.

В момента фотографът проявява последния сет негативи. Следващата част на проекта е по-скоро журналистическа: разговори с продавачите и клиентите. "Смятам да допълня снимките с детайли, които говорят повече за културните и социалните аспекти. Материалът има потенциал за книга", усмихва се Щефан, който вече търси издател.

Тази година той ще бъде представен със самостоятелна изложба по време на Eyes On във Виена. Eyes On е един от многото фестивали, които се провеждат на всеки две години като част от най-голямото фотографско събитие на континента - Европейският месец на фотографията. От създаването му през 2004 г. сред участващите градове са и Берлин, Братислава, Люксембург, Париж, Москва, Рим, а за първи път през 2012 към тях се присъединява и Любляна. (В София месецът беше експериментално проведен в края на 2011 г.) Събитието се провежда от края на октомври до началото на декември.

www.fuertbauer.net

Щефан Фюртбауер открива фотографското изкуство сравнително късно, но му се посвещава "с толкова страст". Късните разходки из Виена и една случайна бърза дигитална снимка някъде през 2008 г. раждат Eiterquellen – все още незавършената серия, запечатала местата, където се продава типичният виенски фаст фууд.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.