Сладък живот

Първата работилница за шоколад в България отвори в Пловдив

   ©  Манол Пейков

Истинският шоколад не се прави в лаборатория. Всичко, което е нужно, е любов и разбиране. Това са принципите, в които Мария и Венсан вярват, създавайки първата работилница за шоколад в България. Въпреки вековния опит и традиции в правенето на шоколад в наши дни занаятчийските ателиета в Европа могат да се изброят на пръсти. Огромното мнозинство от уж бутиковите производители на шоколад в Западна Европа използват стандартизирана какаова маса, която им позволява да поевтинят продукта си, но ги лишава от възможността да култивират свой, уникален шоколадов вкус. Защото истинският шоколад = чист сорт какао + нерафинирана тръстикова захар. Нищо повече. Звучи просто, но двамата млади шоколатиери могат с часове да разказват каква вселена се крие зад това на пръв поглед елементарно уравнение.

Преди десетина години никой от двамата не допуска къде ще ги отведе съдбата. Мария завършва Френската гимназия в Пловдив и заминава да учи във Франция. По същото време Венсан е студент по аудио-визуална техника, а в свободното си време свири на бас китара. Привлечен от България след едно пътуване до Плевен с родителите си, той решава да организира в страната ни концерт на групата, в която свири. Докато търси контакт, попада на българско-френски сайт, който Мария е създала като училищен проект в гимназията. Кореспондират си известно време, преди да разберат, че живеят почти на няколко пресечки един от друг. В Лион.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    klasnarvik avatar :-P
    klasnarvik
    • + 40

    Какъв аромат и атмосфера се усеща само.....

    Нередност?
  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz
    • + 51

    Евала на тия сладури, жалко само дето усилията им са с толкова нисък КПД: "Засега предпочитат лично да разпространяват продуктите си". А шоколад, истински шоколад какъвто те произвеждат на ръка, се прави само с любов.

    Нередност?
  • 3
    sunlight_bg avatar :-|
    sunlight
    • + 33

    Браво! Хубаво е да концентрираш усилията си в нещо истинско и сладко :)))

    Нередност?
  • 4
    princess_x avatar :-P
    princess_x
    • - 8
    • + 33

    Браво и успех! През лятото непременно ще ги потърся - шоколадът е моят насъщен хляб! ;)
    А в България, за съжаление, по магазините не може да се намери истински шоколад - дори и Lindt е фалшив, произведен специално за нашия пазар.

    Нередност?
  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 38
    • + 5

    П.С. От Лион, та чак в Пловдив - не го проумявам!

    Нередност?
  • 6
    beatis avatar :-|
    beata
    • - 8
    • + 22

    До коментар [#5] от "princess_x":

    И какво толкова има да не го проумяваш ?
    Вторият по големина град в България по нищо не отстъпва на втория по значимост град във Франция. С тази разлика, че през Пловдив преминава само река Марица, за която пее Силви Вартан, а през Лион преминават две реки Рона и Сона, а третата , която наричат Божоле, е запазена марка вино. Много пловдивчани предпочитат Лион пред Париж. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=yEjzCDAGCDU&feature=related



    Нередност?
  • 7
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 5
    • + 32

    До коментар [#4] от "princess_x":

    Lindt е конфекция, трикотаж, ширпотреб, не е шоколад като този който тези двама ентусиасти правят на ръка. Lindt, Nestle, Godiva и др. подобни произвеждат продукти които се наричат "шоколад", но са всъщност различен и с много по-ниско качество продукт от споменатия и са ориентирани към масовия купувач със скромни средства. Varlhona, примерно и други специализирани производители произвеждат продукт съпоставим по качество с този на Мария и Венсан, поради спецификата, съставките и усилията за приготовление - такива шоколади (оправдано) се продават на цена 2-3 пъти по-висока от ширпотреба.

    Нередност?
  • 8
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 18
    • + 14

    До коментар [#6] от "beata":

    Beata te, Беата! Дори само храната на Лион си заслужава да го предпочетеш, а да не говорим за другите му прелести!

    Нередност?
  • 9
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 9
    • + 24

    До коментар [#7] от "zumz":

    Напълно съм наясно с разликата между 'конфекция' и ръчно-произведен шоколад - просто в България няма други места, освен супермаркетите и магазините, където човек може да си купи. Мисълта ми беше, че дори и вносната конфекция, поизведена за нашата страна, е с още по-ниско качество от същите марки шоколад, които се продават на запад. Аз лично съм сравнявала проби от Линдт, купен в Метро в България, с такива, купени в Англия (дори и цветът им е различен!). За местното масово производство няма какво да говорим - това изобщо не е шоколад. Многонационалните корпорации унищожиха всички истински продукти и хранят хората с ментета, които ги правят пристрастени като наркомани, заради високото съдържание на захар, мазнини и сол.

    Нередност?
  • 10
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 19
    • + 4

    До коментар [#6] от "beata":

    Силви Вартан е повече унгарка, отколкото българка.:))

    Нередност?
Нов коментар