50 мига от седмицата

Акценти от програмата на четвъртото издание на международния фестивал за дизайн – Sofia Design Week

Тази година темата е "В контекст". Кураторите на фестивала – Адриана Димитрова, Йордан Жечев, Лана Кавар и Светлана Мирчева, са организирали над 100 конкурса, изложби, работилници, лекции, прожекции, акции и професионален форум с участието на над 150 дизайнери от 16 държави. Общо 57 изложби – 40 български и 17 международни, които ще бъдат представени от 1 до 8 юни. Централна локация на Sofia Design Week ще бъде Vivacom Art Hall, но общият брой места, на които ще се проведе фестивалът, е над 50.

Внос

Лана Кавар, част от кураторския екип, и Нарциса Вукойевич показват изследователски проект, фокусиран върху дизайна на книжни корици в Хърватия от времето на бивша Югославия (1950-1990 г.). В Judge A Book by Its Cover графичните дизайнери преравят над 10000 книги в обществени библиотеки, архиви, частни колекции и книжарници за книги втора употреба.

The Hand Written Letter Project е проект на британския графичен дизайнер Крейг Олдъм, вдъхновен от разговор за това как написаното на ръка писмо носи неповторимо лично отношение, напълно забравено днес. Авторът се обръща към много изтъкнати творчески фигури от цял свят с молба да му напишат писмо на ръка и на бланките на собствените си студиа и да споделят мислите си по темата. Изложбата показва част от кореспонденция с почерка и мислите на Милтън Глейзър, Иън Андерсън от Designer's Republic, Даниел Ийток, Филип Апелоа, Ерик Кеселс и др.

Вдъхновена от 60-те години на миналия век, с 46 продукта на 19 дизайнери седмата дизайнерска колекция IKEA PS 2012 черпи идеи от стари каталози. Изложбата включва мебели, снимки и видео. Силното скандинавско присъствие се развива в The Finnish Design Room (финландската стая на дизайна), проект, който предлага да надникнем в няколко финландски домове в София и да разгледаме функционалния и прогресивен финландски дизайн отблизо в предмети от бита, мебели и материи.

Местно производство

15 графични дизайнери и илюстратори представят идеите си за плакати, създадени за избрани от тях места в града в изложбата "Място за плакат". Всяка от работите е снимана на съответното място и придружена с думи на дизайнера, които обясняват избора му.В продължение на една седмица едни от най-добрите български улични артисти ще преобразяват главната изложбена зала в сградата на СБХ на ул. "Шипка" 6 в изложбата "Рамката", а в бистро Local Яна Танковска, която прави лампи вече почти десет години, ще разположи своя светлинна инсталация.

Проектът на куратора Адриана Димитрова  "По истински случай" се състои от две части – в първата виждаме фотографии на обекти, произведени в миналото, и все още част от интериора на културни институции, университети, частни домове или улици, а във втората същите тези обекти са интерпретирани през погледа на дизайнери като студио "Функт", "Трансформатори", работилница "Пункт", "точка&точка", Деница Бояджиева, Владимир Рачев, Георги Манасиев, Морфокод, Константин Ачков и Бензо.

Една от най-интересните работилници тази година, "Предприятие Реклама", се концентрира върху рекламните надписи от времето преди навлизането на дигиталните технологии. Какво можем да научим от старите технологии и дали те могат да бъдат актуални и конкурентоспособни при условията днес ще разберем от студиото за дизайн, реклама и комуникация "Нагледна". Работилницата включва почистване и пребоядисване на букви от старите реклами, отпечатване на ръчни плакати с авторски шрифтове и др.

Имат думата

Дизайнерите от сингапурското студио Juju идват като основни лектори във форума на SDW на 3 юни в НДК. Тимо Уонг & Присила Луи се занимават с мебелен и продуктов дизайн, индустриален дизайн, пространства, изследвания и концептуални творби. Те ще представят и изложба със свои предмети, сред които е последният им проект - столът Joey Chair, изложен за първи път през април на SaloneSatellite, Милано.

В същия ден е предвидена лекция на още едно дуо в лицето на Raw-Edgesстудио, базирано в Лондон и основано от израелските дизайнери Яел Мер и Шей Алкалей през 2007 г. Техните мебели се определят като "крайно чудати" - напълно използваеми, но граничещи с предмети на изкуството, изработени от необичайни материали в още по-необичайни комбинации – дървесина, хартия, филц. Raw-Edges са носители на повече от 10 международни награди, сред които iF Gold Award, Dutch Design Award, Wallpaper* Design Award 2009, Elle Decoration International Design Award и Designer of the Future Award за 2009 от Design Miami/ Basel.

Полякът Томек Ригалик завършва архитектура в Лодз, индустриален дизайн в Ню Йорк (където е стипендиант и печели наградата Pratt Circle за изключителен принос) и продуктов дизайн в Лондон. Работи като консултант за фирми като Kodak, Polaroid, MTV, Unilever, DuPont, сред клиентите му като дизайнер саMoroso, Artek, Ideal Standard, Pfleiderer, BOZAR. В момента Томек е арт директор на водещата полска мебелна компания Comforty, преподава в Академията по изящни изкуства и има студио, базирано във Варшава. Миналата година дизайнерът беше избран да проектира мебелите за полското председателство на Европейския съюз. Лекцията му е на тема "Как и защо".

Сред гостите присъстват и други важни имена в съвременния дизайн като французина Женевиев Гоклер и американеца Стефан Загмайстер (очаквайте интервю с него в следващия брой на Light).

Киндер сюрприз

Съществена част от тазгодишното издание на Sofia Design Week са и 20-те детски работилници. Две от тях, организирани съвместно с пекарната Take a Cake, предлагат на децата да моделират фигурки от захарна паста върху сладкиши и да рисуват върху кексчета на тема "Лятото започва". В работилницата "Зеленчуци който не яде...", децата ще могат да създават играчки от храна (в "+това"). Представители от фауната – мече, заек, мишка, ще провокират въображението на малките в работилници за рисуване, създаване на собствени играчки от естествени материали и претворявана на стар и ненужен хардуер в гердани. В чайната "Чай във фабриката" децата ще имат възможност и да опознаят различните инструменти по време на джаз матинето с "Венци Благоев бенд", да създадат съдове и форми от глина по време на грънчарската работилница и да изработят цветни шапки, магически пръчки и маски в Приказната работилница.

Детската тема е основна и в кураторската изложба на Адриана Димитрова "Когато порасна", представяща 14 български дизайнери и тяхното връщане към детските мечти. Другата детска изложба - "В услуга на въображението", отбелязва 100-годишнината от рождението на "източноевропейския Уолт Дисни" – Иржи Трънка и представя селектирани фрагменти от цялостното му творчеството.

Пълната програма на фестивала вижте на edno.bg/sofiadesignweek

Още от Капитал