Интересни подробности

Идеи и съвременен дизайн в новия концептуален магазин Detailor

Виждаме го от площада, като погледнем в противоположна посока на тази, в която се взира фигурата на Джузепе Гарибалди от паметника. Detailor е точно на ъгъла на улиците "Ангел Кънчев" и "Иван Денкоглу". Детайлите на витрините представят работата на двама български дизайнери - лампите са от Иван Радев, а бижутата - от Милко Бояров. Отваряме стъклената врата и сме в светло, просторно помещение, където ни приветстват две млади дами. След това ни връхлита тишина. В първия ден от официалното отваряне на магазина все още няма музика. Няма и ароматизатор, но приемаме липсата на синтетична миризма като приятен бонус за обонянието. Не се сблъскваме с тълпа клиенти и подслушваме с лекота двете жени, които плащат на касата в дъното на магазина. Изглеждат доволни от покупката си, благодарят и оценяват магазина като "много хубав".

Интериорът е дело на архитектите Борис Енев и Евгения Хоткевич и основната му идея е да овладее пространството чрез австроунгарски ред. Това значи, че шкафовете и рафтовете наоколо са достатъчно дискретни, за да не отвличат вниманието ни от стоките, но и достатъчно стриктно изпълнени, така че да ни привлекат към тях. Проследяваме австрийската нишка и по линия на самите продукти. Разбираме, че за селекцията помагат австрийски консултанти с 20-годишен опит в областта и три подобни магазина във Виена. Основната част от екипа зад Detailor са Екатерина Тупарева и Анета Герова, които иначе познаваме като управители на комуникационната група Ogilvy. Управител на магазина е Снежана Стойкова, а продавач-консултантите по концепция ще ни насочват в избора с ключови въпроси. Ако да кажем, че търсим подарък, те трябва да ни попитат колко ни е скъп човекът и какво впечатление искаме да създадем. После решаваме в ценови диапазон между 5 и 3500 лева. Идеите могат да започнат от тетрадка Semikolon и пътеводител за Копенхаген, да минат през пакет с паста, макарони, ризото, бутилка вино и слушалки за mp3 плеър и да стигнат до стол, скрин или ваза.

Специално внимание заслужават произведенията от млади български дизайнери. Разпознаваме картичките на Мила Лозанова, бижутата на Армавени Стоянова, цветята на Цвети Станчева. Списъкът с имена продължава с Евгени Йонов, Кирил Якимов, Михаил Заимов и предстои да се допълва, защото една от основните идеи на създателите на Detailor е да предоставят място, както за световен дизайн, така и за авторски от България.

Витрината, с която започнахме, също ще бъде обект на творческо вдъхновение и всеки месец ще представя на широката публика работата на съответния български автор.

Собствениците обещават музиката да е чил-аут и селекцията да се обогатява редовно. Твърдят, че основната им е цел е да ни заредят с добри идеи и да накарат посетителите да се отпуснат и усмихнат. Другите детайли са, че магазинът ще има работещ сайт до седмици, а всички останали подробности са си на местата с работно време от понеделник до петък от 10:30 до 19:30 и от 11 до 19 часа през уикендите.

София, улица "Иван Денкоглу" 46

Още от Капитал