Тайната вечеря

Кои са най-добрите ресторанти в света и кой ги избира

Последната листа с наградите за най-добри ресторанти в света за 2012 World’s 50 Best Restaurants Awards, обявена в Лондон, затвърди няколко (и не само кулинарни) тенденции. Ресторант Noma в Копенхаген остава на лидерска позиция трета поредна година за радост на любителите на скандинавската кухня. Испания с традицията от последното десетилетие за най-много ресторанти в топ 10 - второ място за El Celler de Can Roca, трето за Mugaritz и осмо за Arzak (пълният списък е на www.theworlds50best.com). Най-засегнати от последното пребряване би трябвало да са французите - първият класиран френски ресторант е на 12-о място.

Призовете на английското списание Restaurant се раждат като разширен репортаж през 2002 г., после със спонсори и добър маркетинг привличат широк медиен интерес. Над 800 експерти от цял свят, сред които готвачи, специализирани в гастрономията журналисти и критици, както и известни гурме фигури, дават своя таен вот за най-добрия ресторант, в който са се хранили през последната година и половина. Наградата получава самото заведение, а не конкретен готвач. Ресторантите не подават заявки за участие, към тях не се поставят и ограничаващи условия, например изискване да е бил отворен за определен период от време, да предлага специален продукт или услуга.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
  • 1
    bogdanabv avatar :-|
    bogdanabv

    Редзепи? Може би имате предвид Реджепи - както е описан в няколко материала този топ готвач в списание Бакхус?

    http://www.bacchus.bg/show.php?storyid=1077196

  • 2
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava

    И тук рекламата е от значение.

  • 3
    bluewater avatar :-P
    BlueWater

    Всички тези класации и "експертите" които ги правят са ми много смешни.

    Най-добрите ресторанти са ПЪЛНИТЕ с КЛИЕНТИ ресторанти!

    Ресторанта трябва да е пълен максимум до 70-90%. Ако винаги е пълен на 100% значи цените в него са ниски и трябва да бъдат увеличени. ;)

  • 4
    valeryslavov avatar :-|
    Алесис

    До коментар [#3] от "BlueWater": Живея заобиколен от ресторанти и кафенета . Най-посещаваното кафене е най- мръсното , най- опушеното и с най-силни крясъци . То, разбира се , не е най-евтиното ( поради многото си клиенти) , но с увеличаваща се мръсотия , пушек и крясъци . Сега разбирам , че би трябвало да е сред най - добрите ( по твойта оценка ) , но не е . Именно защото ресторанта и кафенето освен от подредбата си , се прави и от клиентелата . Лоша клиентела - лош ресторант , а не " пълен ресторант " - добър ресторант .

  • 5
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo

    Тези, в които е приятно да изпиеш дори един плодов сок, най-вече обстановка и обслужване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал