Мате
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мате

Мате

Чаши за едноименната южноамериканската напитка с убийствената* способност да разбужда, лекува и сближава

9651 прочитания

Едно от големите малки удоволствия на всекидневието ми е кафето – две-три чаши дълго с мляко и захар сутрин, капучино по някое време следобед, късо еспресо след вечеря. Ускореното сърцебиене, нервността и безсънните нощи са малка цена за удоволствието от приготвянето, вкуса и споделянето му. Ако бях родена не в София, а в Буенос Айрес, Монтевидео, Асунсион, а дори и в Бейрут, почти сигурно е, че мястото на кафето във всекидневието ми сигурно щеше да бъде заето от традиционната латиноамериканска напитка мате.

Матето се радва на голяма популярност в Аржентина, Уругвай, Парагвай, южните щати на Бразилия, Чили и Боливия и до някаква степен в Ливан и Сирия – пренесено там от завърналите се от Южна Америка арабски емигранти, но на други места по света напитката е почти непозната. Въпреки че испанци на йезуитски мисии в Южна Америка са се запознали с нея още през XVII век, на Стария континент тя така и не става широко разпространена, но все пак може да се намери в специализирани чайни и в Европа.

Процесът на приготвяне на мате включва доста тънкости, като за всяко стриктно правило, разбира се, има поне по две изключения. Отварата се прави от изсушени и стрити листа на дървото йерба мате - Ilex paraguariensis. Листата се заливат и накисват в гореща (но не вряла) вода в нещо като чаша, от която след това отварата се пие със сламкоподобна тръбичка. Когато "първата цедка" свърши, отново се добавя вода и така няколко пъти, докато вкусът от листата стане съвсем слаб.

Чашата и сламката са неделима част от консумацията на мате – те са почти толкова задължителни, колкото и специалните листа. Най-честно наречен mate като самата напитка, съдът, в който се сервира билковата отвара, обикновено се прави от неголяма кратуна, чиято база и отвор са поръбени с метал или алпака, но се намират и чаши, изработени от дърво, порцелан, стъкло или дори животински рога. Тъй като листата са в насипен вид, металната сламка, наречена bombilla, освен за изсмукване на течността се използва и за филтър – в края си тя завършва с цедка, която прецежда листата на дъното.

Преди кратуната да влезе в употреба, тя трябва да мине през предварителна обработка, сложна почти колкото приготвянето на самата напитка, която да я защити и подготви за дълго ползване. Първо, вътрешната месеста част на кратуната се мокри и неравностите се изчегъртват. След това чашата се пълни с листа от мате и гореща вода, които престояват в нея поне едно денонощие, като периодично се долива вода, за да компенсира тази, която порестата вътрешност на кратуната попива. Накрая чашата се оставя да изсъхне напълно, понякога в близост до огън, който да й придаде дъх на пушек. Тъй като кратуната е органична, неправилната грижа за нея може бъде фатална и като мен да се окажете собственик на мухлясала отвътре чаша.

В случай че се справите обаче, пиенето на мате е изпълнено с вкусови, здравословни и социални удоволствия.

На вкус матето е горчиво, стипчиво и с лек дървесен аромат, а при неопитна направа или консумация може да е и леко прашно заради засмукването на неутаени фини частици. Първоначалният сблъсък с напитката като цяло идеално илюстрира фразата "придобит вкус". По-нетърпеливите могат да си помогнат, като добавят захар или мед въпреки сигурните възражения на традиционалистите, често срещани и при консумацията на кафе и чай.

Така или иначе с горчивината се свиква, а мисълта за здравословните ефекти на матето е в състояние да му придаде дори и сладост. Освен кофеин листата от йерба мате съдържат и огромен брой полезни съставки - витамините A, C, E, B11, B2, каротин, калций, желязо, калий, различни аминокиселини, антиоксиданти и полифеноли. Не случайно матето често се нарича течен зеленчук и идеално илюстрира буквалното значение на чудната българска дума пенкилер: според различни често противоречиви изследвания консумацията на мате помага при лечението на стомашни неразположения, проблеми със сърцето и черния дроб, пролетни алергии, психични разстройства, висок холестерол, диабет, засилва имунната система и действа антиканцерогенно. Освен всичко останало събуждащият, ободряващ и тонизиращ ефект на матето не е придружен от изнервеността и безпокойството, които често съпътстват пиенето на кафе.

Не на последно място, в Южна Америка матето изпълнява и важна социална роля, която за разлика от вкуса и здравословните му качества вероятно няма да можете да усетите, дори и да успеете да се сдобиете с напитката в Европа. Пиенето на мате подлежи на етикет, който варира според мястото и региона, но той винаги цели да покаже уважение между хората, които го споделят, и да ги сближи. Обикновено напитката се приготвя от определен човек в групата, който опитва първата глътка, за да се увери, че тя не е прекалено гореща/студена/силна/слаба/неутаена, преди да сподели чашата с останалите. Всички не само пият от една чаша, но и с една сламка. На гнусливите не им остава нищо друго, освен да се надяват, че целебните качества на матето ще унищожат всички микроби, които неизменно се разменят при споделянето на чаша мате.

Удоволствието от социалното пиене на мате е толкова голяма част от цялото преживяване, че когато се върнах в София с един пакет листа и започнах да го пия сама, то ми се стори изключително горчиво и неприятно. Както често се случва с разни неща, които на място изглеждат прекрасни, а извадени от местния си контекст загубват очарованието си, от омайна напитка в София матето се превърна в странна, стипчива отвара. А и чашите мухлясаха.

*Ударението при произнасянето на думата пада на първата сричка, тъй като в противен случай, тя става maté – убих на испански

Едно от големите малки удоволствия на всекидневието ми е кафето – две-три чаши дълго с мляко и захар сутрин, капучино по някое време следобед, късо еспресо след вечеря. Ускореното сърцебиене, нервността и безсънните нощи са малка цена за удоволствието от приготвянето, вкуса и споделянето му. Ако бях родена не в София, а в Буенос Айрес, Монтевидео, Асунсион, а дори и в Бейрут, почти сигурно е, че мястото на кафето във всекидневието ми сигурно щеше да бъде заето от традиционната латиноамериканска напитка мате.

Матето се радва на голяма популярност в Аржентина, Уругвай, Парагвай, южните щати на Бразилия, Чили и Боливия и до някаква степен в Ливан и Сирия – пренесено там от завърналите се от Южна Америка арабски емигранти, но на други места по света напитката е почти непозната. Въпреки че испанци на йезуитски мисии в Южна Америка са се запознали с нея още през XVII век, на Стария континент тя така и не става широко разпространена, но все пак може да се намери в специализирани чайни и в Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    gallnare avatar :-?
    Мария

    Това четиво идва малко късно и не третира много важна тема - как се лекува зависимостта от пиенето на йерба мате.

  • 2
    dragoslava avatar :-P
    Dragoslava

    То и кафето си е зависимост, че е и вкусно!

  • 3
    off avatar :-|
    ...

    Зависимостта е психологическа предопределеност преди всичко, така че дали ще е мате, чай, кафе, цигари или нещо друго е просто проявление.
    За щастие в България вече има магазини, където може да се намери йерба мате, което има доста по-различен вкус и ефект от чаеното растение или кафето


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK