Знам какво да прочетеш това лято

Издатели препоръчват съвсем топли четива

Изборът на Манол Пейков от издателство "Жанет 45"

"Ние, удавниците" от Карстен Йенсен (на английски):

Един епичен разказ за притегателната сила на морето. Разказва за живота и смъртта на четири поколения обитатели на малкото датско градче Марстен, където всеки мъж е моряк още преди да се роди, а всяка жена - вдовица, още преди да загуби съпруга си.

Ръкописът на все още неиздадената на български "Партньор и баща" на Йеспер Юл

По мое (и не само мое) мнение най-важният автор на тема родителство на нашето време. Превод от немски на Мария Енчева.

"Пътуване с лек багаж" от Туве Янсон

Току-що излезе във водената от Нева Мичева поредица "Кратки разкази завинаги" в превод на Анелия Петрунова. Една от онези редки книги, които мога да си позволя да прочета едва след като съм я издал.

Изборът на Светлозар Желев от издателство Ciela

"Крака на костенурка" от Николай Грозни

Със своя неподправен стил "Крака на костенурка" е забавен разказ за прекараните години на автора като будистки монах в Индия. Изпълнен с хумор, нелепи случки и образи, този мемоар със сигурност ще допринесе за доброто ви настроение. Едва ли някой друг е поднасял така непретенциозно и увлекателно разсъжденията си върху сериозни теми като будизъм, философия, изобщо смисъла на всичко…

"Първият ден на света" от Беязът Акман

"Първият ден на света" е епичен исторически роман за една различна епоха, изпълнена със знаменателни събития и личности, а на фона на тях се случва красива и завладяваща любов. Това е лятно четиво, което със сигурност ще ви остави без дъх. Разказът е запленяващ и издателите предупреждават – в случай че сте избрали този роман за плажа - внимавайте със слънцето, трудно ще се откъснете от наситената и динамична история.

"Приказки от студиото за йога" от Рейн Мичъл

Книга с главни героини пет жени и техните истории с различни житейски линии, които се случват на фона на едно студио за йога. Много женска, много лятна и същевременно поучителна. Няма как в някоя от героините или нейната история да не разпознаете себе си или близка приятелка.

Сигурни сме, че докато, отпуснати под някоя дебела сянка в лятната жега, опознавате тези пет жени, ще откриете полезен съвет или решение за себе си – в крайна сметка човек понякога се нуждае единствено от "поглед отгоре". Книгата е толкова човешка и обикновена, колкото може да бъде само животът.

Изборът на Виктория Бисерова от издателство "Ентусиаст"

"Да срежеш камъка" от Абрахам Вергезе, изд. "Ентусиаст"

На първо място поставям дългоочакваното издание на международния бестселър "Да срежеш камъка" от Абрахам Вергезе. Избрах това заглавие преди година за каталога на издателство "Ентусиаст", след като оглави книжарските класации в САЩ и Европа. Романът е вълнуваща семейна сага, развиваща се на два континента – Африка и Америка. Получил похвала и от критиката, и от читателите за своята биографична книга "Моята страна", в която разказва за работата си като лекар в Източен Тенеси в началото на СПИН епидемията през осемдесетте, Абрахам Вергезе решава да пробва таланта си и в художествената литература. И прави това доста успешно – създава впечатляващ роман, чието действие се развива от Индия, през Етиопия до Ню Йорк и разкрива съдбите на няколко поколения герои. "Да срежеш камъка" със сигурност ще напомни на читателите за завладяващата проза на Салман Рушди и Джон Ървинг.

"Биология на купуването" от Мартин Линдстрьом, издава "Изток-Запад"

Препоръчвам "Биология на купуването" от Мартин Линдстрьом, защото е любопитно, полезно и написано увлекателно четиво. Авторът отделя цяло десетилетие да търси нови научни доказателства и прибягва до невромаркетинга, като съчетава медицинските познания и технологии с маркетинга. Изследването има за цел да даде отговори на основни маркетингови въпроси – защо купуваме дадена стока; как и кои реклами влияят на потребителите; защо си поръчваме същото като съседа по маса; коя част от мозъка реагира на логото на "Кока-кола"; как разбираме дали сексът в рекламата помага на продажбите?

"Петдесет нюанса сиво" от ЕЛ Джеймс, издава "Бард"  

Няма да пропусна да прочета книгата, която скандализира света. Еротичната трилогия от ЕЛ Джеймс достигна нечувани продажби за кратки срокове в САЩ – 20 млн. копия за една година. Първата книга "Петдесет нюанса сиво" започва история между студентката Анастейша и по-възрастния от нея богат и красив предприемач Крисчън Грей. Предстои филмиране на романа от "Юнивърсъл студиос".

Изборът на Жаклин Вагенщайн от издателство Colibri

"Mъжът от съседния гроб" от Катарина Масети

Книгата ми направи впечатление още от заглавието и факта, че беше абсолютен бестселър във Франция и една от най-гледаните театрални постановки за миналата година. Книгата е свежа, четивна и на места много смешна благодарение на интелигентен и изтънчен хумор и великолепен език. Самата Катарина Масети е била жена на фермер и оттук са конкретните й наблюдения за двойката интелектуалка - земеделец. Тема, която сама по себе си ми се струва особено любопитна. Шведската литература напоследък не спира да бележи страхотни попадения!

"Един гадател ми каза" от Тициано Терцани

Четиво, което ще ни разведе из тайните на Изтока. Великолепна книга за пътя на духовното познание и извисяване, която в същото време ни научава страшно много подробности за бита, вярванията и порядките в различните държави от Далечния изток, вдъхновени от личния опит на самия автор, дългогодишен кореспондент из тези земи. С прочита на тази книга, дори и удобно излегнати на шезлонг на плажа, ние се пренасяме в далечни и непознати светове. Книга за пътешественици, мечтатели, откриватели и гадатели на собствения си живот.

Дневник на утрешния ден от Сесилия Ахърн

Корицата може да създаде впечатлението, че е обикновен чиклит, но нищо подобно. Книгата е от тези, които, като веднъж отвориш, не можеш повече да оставиш. Има дълбочина, загадка, фантастични елементи и, разбира се, любов. Написана леко, приятно и интелигентно. А някои пасажи наистина ни карат да се замислим. Авторката, ирландката Сесилия Ахърн, е изключително нашумяла напоследък. Вече има зад гърба си седем книги, които се радват на световен успех. Аз лично ги очаквам с нетърпение.

Изборът на Зорница Христова от издателство "Точица"

"Хроника на второто начало" от Мануел де Педроло

Тази книга е една робинзоновска история, в която целият свят е безлюден остров.

Тя е извънредно оптимистична, въпреки че започва с апокалипсис.

Робинзоновските истории вдъхват сигурност. Твърдят, че човешката цивилизация е толкова жилава, че може да се запази и в един отделен човек. И да се обнови изоснови, защото Робинзон слепва своя свят от природата, демиург в кози кожи. Всъщност "Робинзон" успокоява, защото твърди, че културата е в природата на човека.

"Хроника на второто начало" не твърди нищо подобно. По избеленото от апокалипсиса бяло платно не плъпват чудотворни ластари. Двете оцелели деца - четиринайсетгодишната Алба и деветгодишният Дидак - преживяват запазването на цивилизацията като избор, като ежедневно усилие. Като воля за памет.

Ако просто се грижат за себе си, ако не местят книги, за да спасяват библиотеки, ако не снимат света, за да знаят хората след тях какво се е случило, целият хилядолетен опит на човечеството загнива. Затова двете деца спасяват знанието за света – като четат (от нужните им медицински справочници до забранените книги), като учат, като записват. И все пак действията на Алба и Дидак не са действия на архивари. Те не искат просто да възстановят света такъв, какъвто е бил. Внасят малки, но категорични промени в традициите, които им се струват произволни и несправедливи. Решават например детето да носи първо фамилното име на майка си, след като тя го е раждала. С облекчение слагат край на всички расови предразсъдъци - нали Дидак е черен, Алба - бяла, та след тях чисти раси просто няма да има.

Едва когато откриват други оцелели, разбираме пълния смисъл на действията им. Защото тези, които не са полудели, не са се самоубили, са се разчовечили. Като тримата подивели мъже, у които е жив само нагонът.

Сюжетът се движи изненадващо бързо. Светът свърши, добре, нова страница. Отначало си мислех, че авторът се движи в ритъма на аудиторията си - книгата е за юноши. Или че не желае да запълва контура на ужаса (не предлага храна за кошмарите, та през тях да превземе ума ни). По-скоро обаче тази стегната стъпка също е личен избор на героите - нямаме време да полудяваме, ако искаме да свършим нещо, трябва да се захващаме.

Книгата на Мануел де Педроло се изучава в училище в родната му Каталония. За българския читател е намерена и преведена чудно от Нева Мичева, а оформлението (ура за вътрешните страници между отделните "тетрадки", в които образите са съставени от множество малки, видими чертички, не точно щрихи, а отчетливи движения на молива - отличен аналог на посланието на книгата) e дело на Емил Марков. За деца над 12-13 години.

"Децата на капитан Грант" от Жул Верн

Когато през лятото се зарови в собствената си детска библиотека, човек забелязва колко различно са остарели някогашните му любимци. Това издание на "Децата на капитан Грант" например с илюстрации на Александър Алексов би правило чест на всяко съвременно издателство.

Прецизни и загадъчни, рисунките му говорят повече за характера на героите, отколкото за физиономичните им особености. Не илюстрират пряко ключовите моменти от текста, а градят средата, подсилват напрежението на действието, като почти кинематографично нагласят гледната точка на читателя (например в тила на човека, който се готви да разпори акулата). Въздействат като филмова музика – без да насочват вниманието към собствената си направа, те създават емоционалната спойка на сюжета.

Макар да прочете книгата два пъти един след друг, дъщеря ми вероятно няма да запомни името на художника, който почина преди месец. Тя потъна в сюжета и вдигаше глава само колкото да прочете на глас поредната разсеяност на Паганел, способен да обърка континенти или месеци наред да учи един език вместо друг. Жул Верн също няма остаряване. Но ако книгата издържи още двайсет години (а дотук бие по здравина купени преди година книги с твърди корици), може би ще сравни илюстрациите на А. Алексов с други издания, включително с оригиналните рисунки на Едуард Риу (достъпни онлайн тук), и ще изпита удоволствие от несъмненото им майсторство. Книгата се предлага в антикварните книжарници онлайн на прилична цена, тъй че не препоръчвам да купувате сурогати.

Grandpa Green от Лейн Смит

"Хубавата чужденка" в библиотеката ми тази година е Grandpa Green на Лейн Смит, книга с ясна и жизнеспособна като зелен плет концепция. Едно момче разказва живота на дядо си, градинар, през създадените от него топиари – зелени храсти, подрязани като живи скулптури.

Детство, любов, война, семейство, старост – днес дядото е започнал да забравя, но градината помни вместо него. Шумата от изреченията е внимателно почистена, разказват предимно рисунките – спокойни, изящни и закачливи, рисунки, сред които можеш да се разхождаш. Книга-градина.

Още от Капитал