

Екатерина Петрова

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Закуската, казват, е най-важното хранене за деня: тя отключва метаболичните процеси, забавени по време на съня, снабдява организма с нужните хранителни вещества след "нощните пости" и презарежда тялото със сила и енергия за деня. Не случайно максимата гласи: "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятели, а вечерята дай на враговете си." Аз обаче правя точно обратното. За съжаление закуската почти не присъства в ежедневието ми – отчасти защото все нямам време, но най-вече защото закусването като цяло ми се струва скучна, антисоциална и лишена от приятни ритуали работа.
Разбира се, има изключения, когато с удоволствие похапвам сутрин, и те винаги са свързани с пътуване. Хотелските закуски например са едно от малкото неща, които могат да ме накарат да стана доброволно преди 10 сутринта. Съботно-неделният brunch в Щатите също ме изкушава безотказно – освен приятелската компания, която традиционно го съпровожда, трудно устоявам и на комбинацията от американски палачинки с кленов сироп, яйца на очи с бекон и бездънната чаша кафе, придружено от коктейл мимоза.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове