

Екатерина Петрова

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Закуската, казват, е най-важното хранене за деня: тя отключва метаболичните процеси, забавени по време на съня, снабдява организма с нужните хранителни вещества след "нощните пости" и презарежда тялото със сила и енергия за деня. Не случайно максимата гласи: "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятели, а вечерята дай на враговете си." Аз обаче правя точно обратното. За съжаление закуската почти не присъства в ежедневието ми – отчасти защото все нямам време, но най-вече защото закусването като цяло ми се струва скучна, антисоциална и лишена от приятни ритуали работа.
Разбира се, има изключения, когато с удоволствие похапвам сутрин, и те винаги са свързани с пътуване. Хотелските закуски например са едно от малкото неща, които могат да ме накарат да стана доброволно преди 10 сутринта. Съботно-неделният brunch в Щатите също ме изкушава безотказно – освен приятелската компания, която традиционно го съпровожда, трудно устоявам и на комбинацията от американски палачинки с кленов сироп, яйца на очи с бекон и бездънната чаша кафе, придружено от коктейл мимоза.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
7 коментара
Чудесен текст!
Имам само един въпрос, откъде е въпросната дъска? :))
Интересно, по времето, когато живеех в Берлин, нямаше такава практика да се закусва върху дъска. Открих го преди десетина години в Швеция, с тази разлика, че дъската може да е не е за закуската, а за обяд, вечеря, сандвичи...Оказа се толкова практично, че моментално го приложихме у дома.
А от Berliner Frühstück определено ми липсва Leberkäse. Мммм.:)
Es gibt nichts besseres als die Wiener Frühstück in eine prächtige Jugendstil Kaffeehaus in Wien ...
Die deutschen haben`s gestohlen ...
Освежаващо е да четеш колко са напред западняците в степента на цивилизацията си. Аз съм просто жалък с моята исконна българска закуска от една малка гроздова или един бърз тек на гладно, за да не отива нахалос сутрешната ерекция. Друго нещо си е берлинската култура. Вземете за пример любимата ми носителка на Златна мечка Сибел Кекили. Ето това се казва изискан берлински вкус.
[quote#2:"Мария"]А от Berliner Frühstück определено ми липсва Leberkäse. Мммм.:)[/quote]
Лично съм фен на баварската закуска: Kümmelbrot, Laugenbrezel, Weißwurst, Schinken am Stück, Leberkäse, Ein gutes Weizenbier!
аз обичам да ям ''чисти'' спагети направо от малък тиган, в който съм въргаляла спагетите в някакъв сос. Сандвичи, сирена, краставици, домати, репи и все подобни също обичам да бодвам от дъска. Пред компа.
да се присъединя с типичната турска закуска, която се сервира в много ресторанти в неделя около 12.00 :-) включва бьорек (или баница по нашенски), домати и краставици,сервирани в симпатични малки чинийки поотделно, сирене, маслини, пресен хляб, може и масло. и задължителния черен чай в неограничени количества. доста близка до нашите хранителни навици и доста приятна от моя гледна точка (разбира се ако чаят се замени с турско кафе), защото не е тежка. но това, което искам задължително да опитам в истанбул са сутрешни джаз "сесии", последван от брънч http://www.santralistanbul.org/pages/index/food_an d_drink/en
относно географските измерения на използване на дъската - познавам македонският им вариант, при който върху дървена дъска се сервират обилно количество месни мезета с отличен вкус (използва се главно по вечерно време)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.