🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Berliner Frühstück

Сутрешното хранене в немската столица като кулинарно и културно преживяване

   ©  Цветелина Белутова

Закуската, казват, е най-важното хранене за деня: тя отключва метаболичните процеси, забавени по време на съня, снабдява организма с нужните хранителни вещества след "нощните пости" и презарежда тялото със сила и енергия за деня. Не случайно максимата гласи: "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятели, а вечерята дай на враговете си." Аз обаче правя точно обратното. За съжаление закуската почти не присъства в ежедневието ми – отчасти защото все нямам време, но най-вече защото закусването като цяло ми се струва скучна, антисоциална и лишена от приятни ритуали работа.

Разбира се, има изключения, когато с удоволствие похапвам сутрин, и те винаги са свързани с пътуване. Хотелските закуски например са едно от малкото неща, които могат да ме накарат да стана доброволно преди 10 сутринта. Съботно-неделният brunch в Щатите също ме изкушава безотказно – освен приятелската компания, която традиционно го съпровожда, трудно устоявам и на комбинацията от американски палачинки с кленов сироп, яйца на очи с бекон и бездънната чаша кафе, придружено от коктейл мимоза.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vicky_m avatar :-?
    vicky_m
    • - 2
    • + 5

    Чудесен текст!

    Имам само един въпрос, откъде е въпросната дъска? :))

    Нередност?
  • 2
    gallnare avatar :-?
    Мария
    • - 2
    • + 6

    Интересно, по времето, когато живеех в Берлин, нямаше такава практика да се закусва върху дъска. Открих го преди десетина години в Швеция, с тази разлика, че дъската може да е не е за закуската, а за обяд, вечеря, сандвичи...Оказа се толкова практично, че моментално го приложихме у дома.

    А от Berliner Frühstück определено ми липсва Leberkäse. Мммм.:)

    Нередност?
  • 3
    egoist avatar :-P
    Egoist
    • - 2
    • + 6

    Es gibt nichts besseres als die Wiener Frühstück in eine prächtige Jugendstil Kaffeehaus in Wien ...
    Die deutschen haben`s gestohlen ...

    Нередност?
  • 4
    zmey_gorqnin avatar :-|
    zmey_gorqnin
    • - 5
    • + 11

    Освежаващо е да четеш колко са напред западняците в степента на цивилизацията си. Аз съм просто жалък с моята исконна българска закуска от една малка гроздова или един бърз тек на гладно, за да не отива нахалос сутрешната ерекция. Друго нещо си е берлинската култура. Вземете за пример любимата ми носителка на Златна мечка Сибел Кекили. Ето това се казва изискан берлински вкус.

    Нередност?
  • 5
    npaine avatar :-P
    NPaine
    • + 2

    [quote#2:"Мария"]А от Berliner Frühstück определено ми липсва Leberkäse. Мммм.:)[/quote]

    Лично съм фен на баварската закуска: Kümmelbrot, Laugenbrezel, Weißwurst, Schinken am Stück, Leberkäse, Ein gutes Weizenbier!

    Нередност?
  • 6
    throughya avatar :-|
    throughya

    аз обичам да ям ''чисти'' спагети направо от малък тиган, в който съм въргаляла спагетите в някакъв сос. Сандвичи, сирена, краставици, домати, репи и все подобни също обичам да бодвам от дъска. Пред компа.

    Нередност?
  • 7
    gargamel09 avatar :-|
    gergana09

    да се присъединя с типичната турска закуска, която се сервира в много ресторанти в неделя около 12.00 :-) включва бьорек (или баница по нашенски), домати и краставици,сервирани в симпатични малки чинийки поотделно, сирене, маслини, пресен хляб, може и масло. и задължителния черен чай в неограничени количества. доста близка до нашите хранителни навици и доста приятна от моя гледна точка (разбира се ако чаят се замени с турско кафе), защото не е тежка. но това, което искам задължително да опитам в истанбул са сутрешни джаз "сесии", последван от брънч http://www.santralistanbul.org/pages/index/food_and_drink/en
    относно географските измерения на използване на дъската - познавам македонският им вариант, при който върху дървена дъска се сервират обилно количество месни мезета с отличен вкус (използва се главно по вечерно време)

    Нередност?
Нов коментар