Minushka на другия бряг

Онлайн магазин за дизайнерски неща от български автори

Minushka (www.minushka.com) е симпатично онлайн магазинче за аксесоари за дома и "изкуство в ежедневието". И в него откриваме красивите изрисувани калъфи за възглавници, чаши и чинийки, стикери за стена и стъкло, постери "Вики Книш". С игривите й човечетата, на които може да полегнем, или да отпием кафето, или да погледнем през тях навън. В новото пространство на Вики Книш този път има и неща на други талантливи автори като Борис Праматаров (с рисунките му Екстроверт/Интроверт също на калъфи за възглавница), Албена Джокова (с порцелановите й обици), "Артелие" (с авторски шалове). Идеята на Вики е да намира и показва повече истински артисти, които не са учили задължително за това, но им идва отвътре. Като леля Диана от Перник с плетените пуловери, открива я заради уникалния пуловер на приятел. Или Лидия с ръчно изработените кукли.

Повече от две години Вики Книш има своя блог, в който "си човърка", прави и продава авторски неща, някои от тях стигат до далечни домове в Холандия, Канада, Америка, Тайланд. Сега й идва желанието да работи с други хора, които харесва. "Прекалено лично е да пише името ми на торби и чашки, а и не е честно да е от мое име, когато създавам нещо заедно с някой друг и то се продава", обяснява тя появата на Minushka. То е и свободно пространство, в което "играе" извън професионалната работа като графичен дизайнер, фотограф и илюстратор, която иначе безкрайно обича.

"Обичам да пипам неща, да общувам с хора, наскоро си изтрих фейсбук профила, защото дигиталното пак започна да запълва по-голямо пространство, отколкото искам." Харесват й процесът на търсене на най-подходящия материал за изработка на дадена идея, обсесията в търсенето на точната форма чаша, контактът с производителя, материализирането в крайния продукт, който може да се докосне и да остане в дома, все неща, които й липсват в дигиталната работата.

Думичката "Минушка" Вики чува за пръв път изтананикана от по-големия й син в измислена от него песен една сутрин. Харесва я много, после проверява значи ли нещо и разбира, че по някои краища на България (макар да звучи руско-украински – родния й език) местните наричат така живо, паднало над река дърво, по което може да се премине от единия бряг на другия. "Идеално пасна на идеята ми, защото магазинът свързва с други брегове и светове. Връзката с природата също ми е важна."

Книш идва в България от Украйна преди повече от десет години. За малко учи фотография в Италия и отново се връща в София, където и живее със семейството си и сега. Работи редовно по графичен дизайн и визия за различни кампании, книжки и брошури за международната природозащитна организация WWF, за Българския хелзински комитет (визията за "Човек на годината" например), за Британския съвет у нас, за "Горичка". Илюстратор е и в "Тетрадка за приказки" на издателство "Точица". Наскоро снима новото представление на Ида Даниел "Танц за звук" и страшно се развълнува от това преживяване. В момента е куратор на детската програма на Sofia Design Week. Като се замисли така, единственото друго нещо, което би направила, е сладкарница.

Портфолиото й е на: www.vickny.com/design

Още от Капитал