Великият експериментатор

Каталунският готвач Феран Адриа, смятан за най-добрия през последното десетилетие, подготвя кулинарна енциклопедия bullipedia. Междувременно Лондон му подари първата голяма ретроспективна изложба

Ferran Adrià with the elBulli team
Ferran Adrià with the elBulli team    ©  Maribel Ruíz de Erenchun
Ferran Adrià with the elBulli team
Ferran Adrià with the elBulli team    ©  Maribel Ruíz de Erenchun

Каталунският готвач Феран Адриа, смятан за най-добрия през последното десетилетие, подготвя кулинарна енциклопедия bullipedia. Междувременно Лондон му подари първата голяма ретроспективна изложба

"Ако в "Гугъл" потърсим бели аспержи, получаваме над милион и половина резултати без никакъв ред. Уикипедия също е доста слаба от кулинарна гледна точка, но гениална като енциклопедия", каза световноизвестният готвач Феран Адриа на конгреса El Ser Creativo, който събира в Мадрид водещи учени от различни области, които за 21 минути представят най-новите си открития и постижения. Адриа говори за Bullipedia, "генома на кухнята и карта, по която да се търси информация по най-ефикасния възможен начин". Ресторантът му elBulli затвори преди две години с обещанието да се завърне през 2015 г. като фондация и експериментален център. Университетът в Барселона ще координира Bullipedia в сътрудничество с учебни центрове по света. Архивът ще подреди и каталогизира постигнатото в областта на кулинарията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал