Тримата братя и златният ресторант

El Celler de Can Roca е най-добрият ресторант в света

Джоан, Джозеп и Джорди Рока израстват в семейния ресторант и попиват тайните на каталунската кухня най-вече от майка си и бабите си. По-късно завършват кулинарната школа в град Джирона, а през август 1986 г. отварят там своя ресторант El Celler de Can Roca. Джоан е специалист по солената кухня, Джозеп отговаря за вината, Джорди за десертите. През 2009 г. братята Рока получават трета звезда "Мишлен". В последната класация TheWorlds 50 BestRestaurants за 2013, организирана от британското списание Restaurant, в която гласуват над деветстотин кулинарни критици от цял свят, ресторантът заема първо място. (През 2011 и 2012 е на втора позиция.) Новината съвпада с пускането на голямоформатното издание (24х33см, 500 страници, 3 кг). El Celler de Can Roca, The Book (Librooks) на английски, испански и каталунски. Книгата е хроника на 25-годишната история на ресторанта. Тримата братя представят философията и разказват откъде идва вдъхновението им. Креативният процес, превърнал ги в референция в света на кулинарията, те обясняват като работа "с шест ръце и три глави под една шапка". Показани са 245 от най-емблематичните ястия, създадени в техния ресторант, а рецептите за деветдесет от тях са представени по-подробно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Do Look Up

Do Look Up