Кулинари от всички страни
Запознаваме се с Multi Kulti Kitchen на шведска маса, която всъщност е виетнамска


Дима Петева

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Първото нещо, за което се сетих, когато чух за Multi Kulti Kitchen, беше една сцена от филма на Фатих Акин "Срещу стената": Главната героиня, дъщеря на турски емигранти в Германия, приготвя традиционно турско ястие на съпруга си, непознат турски емигрант, когото среща случайно и убеждава да се оженят, за да избяга от консервативното си семейство. Безмилостно красива сцена и един от малкото случаи, когато зрители в киносалона плачат на приготвяне на пълнени чушки.
На страницата на Multi Kulti Kitchen ще прочетете, че това е културна платформа, която дава възможност да се докоснем до различни чуждестранни кухни, да опитаме нетрадиционни вкусове и да срещнем нови приятели.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
5 коментара
Здравейте! Много благодаря за чудесния репортаж! :) Зачервих се и ми се вирна носът! :)
Само искам да внеса една поправка по повод азиатските продукти - местата, които съм споменала са по-скоро едно магазинче в Илиенци и разни други примери, пръснати из София, а аз самата не притежавам никакъв магазин, макар и да се замислих за онлайн такъв наскоро. :) Моля да промените текста, ако имате такава възможност. Благодаря!
последно - компоти или компютри? много симпатично иначе...
До коментар [#1] от "anfam":
виетнамската кухня е като сирене... стилтън или некое друго миризливо... вони ужасно, но е тотално вкусно... преди години имах колега виетнамец... когато додеше обяд и почнеше да си топли манджите, целият офис завоняваше на умрели маймуни... веднаж ми даде да опитам... тогаз разбрах, че вонята е само ако стоиш отстрани и гледаш... когато го ядеш, нещото си е абсолютно вкусно и ароматно...
Прекарах един месец във Виетнам - януари 1998, това беше първото ми пътуване в Азия, от Виетнам взех че се влюбих в целия континент, а след това и в азиатка:) Сега в ретроспекция си давам сметка, че имах късмет да посетя Виетнам малко преди масовия европейски и американски туризъм да нанесе удар и да превърне прекрасната страна в бедно подобие на Тайланд. Кухнята беше сред най-ярко запомнящите се елементи. Още в началото ми обясниха, че хладилници почти не се ползват и поради това храната беше винаги прясна - уловена или събрана в деня. Опитах много специалитети на уличните сергии, сред най-вкусните - палачинка с бели червеи и кобра на скара - кобрата клаха пред мен, пих кръвта й заедно със сърцето. Признавам си - хапнах и куче, но точно то не ме впечатли, също и жабите дето ги продават на всяка сергия. Сайгон през нощта се помни за цял живот. Най-вкусното преживяване беше на брега на морето - от рибар си избрахме различни морски зверюги - живи в аквариум. След 20 мин. ни ги сервираха от скарата - по-вкусно нещо не си спомням. И по-голяма луна.
Въпреки, че тук-таме статията е чисто рекламна, вярно е - уникални са азиатските кухни, които са представени тук!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.