Час по история

Сградите на четири софийски училища във времето

120-о основно "Г.С.Раковски"
120-о основно "Г.С.Раковски"    ©  Александър Геров
120-о основно "Г.С.Раковски"
120-о основно "Г.С.Раковски"    ©  Александър Геров

Тазгодишният май ни замая с празници, пиршества и пирови победи. Уж е месец на светии, на светлина в душите и на просвета, а светското у нас взима връх и забравяме за началата – кой, къде и на какво ни е научил. Няма по-високо от хляба, гласи народната поговорка, към която аз бих добавила и "няма по-високо от училището". То може да е на два или на четири етажа, но винаги е с кула, обикновено часовникова, която ни кара да вдигнем поглед нагоре. Имам предвид онези училища, които са строени преди век и повече като храмове на знанието – от дарители, архитекти и скулптори със съзнанието на будители. Тези училища – като църквите – са разпознаваеми отдалеч, особено когато – като манастири – са в лоното на свой парк с дървета, по-стари от тях. Преоткрих няколко такива сгради в София и когато прекрачих праговете им, ми просветнаха две неща: че искам сега да съм ученичка (а не в началото на 60-те през миналия век) и че да преподаваш в училище е много по-трудно и отговорно, отколкото във ВУЗ (с цялото ми уважение към университетските ми колеги). Видях свободни, остроумни и любопитни деца, наблюдавах горди гимназисти, добили самочувствие от неща, които сами са създали, разговарях с учители, създаващи днешния облик на своите училища, участващи в международни проекти, отворени към света без граници за инициативите им.

Това ми направи впечатление в коридора на 120-о основно училище "Г.С.Раковски", докато крачех по геометрична мозайка от кафяво-бежова стогодишна италианска теракота. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


6 коментара
 • 1
  matze avatar :-|
  matze

  Благодаря за прекрасната статия!Очакваме още!

 • 2
  patchev avatar :-|
  HXP

  НФСГ, там завърших гимназиалното си образование! Абсолютно импозантна сграда и определено гимназия над средното ниво, въпреки някои негативи.

 • 3
  ladin avatar :-|
  ladinn

  След отчайващите политически новини в България през последните дни, имах нужда от такава статия. Както и друг път съм писал, за мен всички статии на г-жа Мелнишка са удоволствие за четене. Единствената ми надежда за нашето бъдеще са духът и стремежите на новите поколения ученици - на децата, които няма да търпят безобразията и няма да страдат от носталгия по онези години, които всячески се помъчиха да унищожат инициативата, стремежът към истинското знание, благотворителността, предприемчивостта, приемствеността между поколенията.

 • 4
  p04ceu avatar :-|
  Vladimir Todorakov

  Само поправете името на НФСГ - "Национална финансово-стопанска ГИМНАЗИЯ", а не "...академия"

 • 5
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Интересна и добре написана статия.
  Поздравления.

 • 6
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  Навременна статия.
  Няма да се уморя да повтарям, че сгради като тези създават облика на един град, в случая София.
  Престъпно е да се оставят да се рушат къщи, строени преди войната, и да се заменят с бездушен "бетон и стъкло", мутробарок.
  Дано и архитектите на София прочетат тази статия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал