Децата нямат спирачки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Децата нямат спирачки

Децата нямат спирачки

Проверени летни занимания за деца и пораснали

17226 прочитания

В процеса на подборка включихме малки, големи и още по-големи хора. Разширихме критериите си за места и занимания: да предлагат уважително отношение към децата, траен образователен процес, доверие, организация, чист въздух и развитие на творческите им импулси, физическата подготовка и персоналните им интереси. Консултирахме се с деца, които споделиха опит, с преподаватели, които представиха нови методи, с родители, които държат на детското в себе си, и накрая с посветени в темата професионалисти (огромна база данни, честни ревюта и варианти за деца със специални нужди има на www.kidssports.bg и на www.kidsarts.bg).

Заедно открихме няколко (не толкова добри, колкото класиката при баба, но все пак) модерни опции за едно по-синьо лято.

Уроци по рисуване

Двучасови уроци по рисуване за деца в полите на Витоша. Провеждат се на английски език, часовете са или на открито в зелената градина, или в светло студио. Уроците са през работните дни в седмицата между 14 и 18 часа. Групите са от максимум шест деца на възраст от 5 до 14 години. Има възможност и за индивидуални уроци. Допълнителни занимания на място са работа с тесто, колаж, филц, композиции от естествени материали.

Art Аnd Сraft Studio For Kids е в София, кв. "Симеоново", улица №10; 089 929 0876; www.facebook.com/ArtAndCraftStudioForKids

Международно лятно училище

Летният проект на училище "Рьорих" предлага програми с продължителност от по една седмица. През това време групите с най-малко пет деца (в две възрастови групи - от 4 до 9 и от 10 до 16 години) участват в творчески ателиета, образователни часове, готвене, спорт, игри, плуване, яздене в конната база в "Драгалевци", пикници, посещения на културни забележителности. Заниманията са на български и на английски език. Цената за седмица е 150 лева.

ЧСОУ "Рьорих" е в София, кв. "Драгалевци", ул."Камен дел" 4А; 02/967 50 10; www.roerich-school.org

Море и планина

Зелено училище от понеделник до петък, еднодневни екскурзии, морски и планински лагери за всички на възраст между 4 и 16 години. Програмите включват катерене, походи, ориентиране и оцеляване в планината, екология, грънчарство, влизане в пещери, езда, сърф. В зависимост от формата цените започват от 23 лева. Лагерите са между 200 и 490 лева.

"Мотен спорт" е в София, ул. "Юри Венелин"№36; 02 980 55 33; www.motensport.com

Архитектура и математика

Детска архитектурна работилница, съвместно с Центъра по забавна математика организират целодневен градски лагер. До обяд часовете са свързани с архитектура и всяка седмица са посветени на различна тема - например архитектурните стилове в България или в конкретен град като Прага. Децата правят типични за съответния стил мостове, кули от глина, клечки и хартия, за да научат как се изгражда светът, който ни заобикаля. Следобед е забавната математика, представена чрез игри. Срещите са в София на улица "Русалка" 8. Цената за седмица е 120 лева.

Детска архитектурна работилница е на http://archforchildren.com

Лятно училище по английски и немски

Преподавателите са native speakers, а обучението е в американски стил – в игрова среда с театър, приказки, рисуване, пеене. Седи се на земята в кръг, изработват се предмети от хартия, къщи от хартиени пликове, маски и всичко в контекста на конкретна учебна тема. Следобед са заниманията в градината. В групите участват не повече от осем души на възраст между 5 и 9 години. Те са заети от 9:00 до 17:30 ч. срещу 240 лева на седмица. Предплащането за цял месец се възнаграждава с отстъпка.

International House е в София на ул. "Хан Омуртаг" 82; 02 944 36 50; www.ihsofia.com

Център за малки изследователи

Лятната ваканция в "Къщата" е за изследователи и за деца, които обичат да майсторят. Програмите на различните ателиета, работилници и екскурзии се обявяват от седмица за седмица и включват по-необичайни теми и занятия като заснемане на филм. В "Къщата" е спокойно и прохладно, част от заниманията се провеждат в чудесна тиха градина, а децата са в малки групи. Цената за една седмица е 130 лева, заниманията са от 09:00 до 18:30 ч.

"Къщата" е в София, ул. "Манастирска" 2Б; 0889 932 451; http://kashtata.org; https://www.facebook.com/pages/КъЩатА-център-за-малки-изследователи/

Тенис

Тази година тенис клуб "Малеева" предлага по-гъвкава програма и повече възможности за избор – освен седмични лагери се  провеждат и еднодневни, и полудневни лагери, а също така и почасови занимания. Единственото изискване на Малееви е детето да бъде записано на рецепцията поне един ден по-рано, а молбата им към самите деца е да пият постоянно вода от шишета за многократна употреба, които могат да пълнят отново и отново от чешмите с филтри за пречистване. Иначе имат четири часа тренировки по тенис, обяд, почивка, водна гимнастика, скуош и дискусии на тема "Аз и светът около мен". Започват от 10:00 ч., приключват в 16:00 ч. Седмичен абонамент = 120 лв.

Тенис клуб "Малеева" е в София, бул. "Никола Вапцаров" 57; 02 962 22 88; http://maleevaclub.com

Лагер на открито

Екскурзиите за уикенда, морските и планинските лагери са подходящи за деца и за тийнейджъри. Програмите включват преходи, походи, опъване на палатки, скално катерене, ориентиране, водни спортове, опазване на природата, скаутски умения и безопасно поведение по време на екстремни преживявания за по-големите. Дестинациите са курортен комплекс "Лозенец", Рила, Пирин, Родопи, Витоша. Има и лятна спортна занималня с петдневна програма във и близо до София, както и възможности за отстъпка в цените и разсрочено плащане.

"Атмосфера Спорт" е на Витоша в хижа "Алеко"; 0888 21 99 44; www.asport-bg.com; www.facebook.com/atmosfera.sport

За малки деца

Лятното ателие "Хей, ръчички" е подходящо за деца от 2 до 4 години. Те изработват различни предмети и играчки от разнообразни материали, рисуват, пеят и танцуват. Заниманията се провеждат всеки петък от 10.30 до 11.30 ч. Цена - 8 лева.

Англоезичната група за игра Itsy Bitsy е подходяща за деца от 1 до 4 години. Те са в англоезична среда, където се забавляват, обучават и общуват с други деца чрез приложни изкуства, наука, музика и ситуационни игри. Преподавателите са педагози и филолози от специализираната детска езикова програма "Чужди езици за мъници". При добро време заниманията се провеждат на открито в двор. Възрастовата група от 2 до 4 години се занимава от 8.30 до 12.30 ч. всеки понеделник и сряда, а децата от 1 до 2 години - от 10.00 до 11.30 ч. всеки вторник и четвъртък. Курсовете струват 200 лева за деца от 2 до 4 години и 145 лева за по-малките.

"Къща за четящи хлапета" е в София на ул. "Арх. Йордан Миланов" 4; 0892 23 23 93; http://prikazkabezkrai.com; https://www.facebook.com/bookshop.prikazka

Френска ваканция

Седмият пореден лагер на Френския институт в България е в "Никулчината къща" в Банско. Поканени са франкофони в две групи - на възраст от 7 до 15 и от 5 до 16 години, които са напълно начинаещи или напреднали в езика. Освен уроци по френски от преподаватели, обучени в методите на френските извънкласни занимания, са предвидени също спорт, туристически обиколки, пикници и игри за развиване на въображението, социалните умения и отношенията с околната среда. Лагерите са седемдневни в две групи - от 6 до 13 юли и от 24 до 31 август. Цена: 430 лева.

Телефонът за повече информация е 02/981 19 02; [email protected]; www.frenskiezik.bg

Сърф

Шест дни в палатков лагер на къмпинг "Градина" със сърфове, плуване, гмуркане и щафетни игри плюс учебна част със занимания по английски език и приложни изкуства. Преподавателите от Surf House са професионални инструктори и аниматори. Цената е 460 лева с включени храна и транспорт.

Surf House e на плажа и на www.facebook.com/surf.house.12; [email protected]; 0887 07 08 00

Биоакадемия

Екообучението сред природата на село Гудевица е за деца между 8 и 14 години, които нощуват в палатки до читалището, участват в преходи, запознават се с традиционното земеделие, грижите за селскостопанските култури и причините за глобалното замърсяване. Програмите са шестдневни - от 9 и от 16 юли. Цена: 190 лева.

Център за неформално образование в село Гудевица, Родопите, е на http://gudevica.org; 0878 55 85 76

Ранчо

"Конникът" е абсолютен фаворит без значение от възрастовата група. Намира се на 40 километра от София и предлага езда, возене в каруца, игри на открито и сърдечно отношение. Свободните места са късмет, а програмите включват 7-дневни лагери, уикенди и рождени дни.

Цената за уикенд на възрастен е 39 лева, включва нощувка и 1 час езда, децата от 5 до 14 години получават 50% отстъпка.

Ранчо "Конникът" е на www.horseman-bg.com; 0888 99 42 35

Британско лятно училище

Преподавателите са британци, ваканцията – на море в Аркутино. Записват се деца между 10 и 14 години в две смени – от 7 до 20 юли и от 20 юли до 3 август. Цената е 1340 лева и включва пълен пансион, учебни материали, тестове, плаж, екскурзии, развлекателна и образователна програма, курортна такса и английски език 24/7.

За повече информация и записване: Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий", София, ул. "Васил Априлов" 3, 02 846 72 29; http://www.arkutino-school.eu

И още маршрути за разходка с компания:

Добрич

Творческите ателиета в Градската галерия (http://kids.dobrichgallery.org) за деца от 5 до 10 години са всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 11:00 ч., а в сряда и петък са заниманията за над 11-годишните. Цената на посещение е 1 лев, необходим е бял картонен лист.

Центърът за защита на природата и животните (разбирай зоопаркът) в града също е добър. Работи от 9:00 до 16:00 ч. без понеделник. Входът във вторник е безплатен, през останалото време е по 1 лев за ученици.

Килийното училище в Археологическия музей (www.dobrichmuseum.bg) също заслужава внимание: може да се пише върху пясък, да се видят стари чинове, табла с правила за ученика и учителя и т.н.

Велико Търново

Макар и да звучи зловещо, е важно да знаем, че във Велико Търново децата в никакъв случай не трябва да се качват на Балдуиновата кула и въобще по крепостните стени. Царевец не е обезопасен.

Чудесни посоки са Музеят на восъчните фигури (на улица "Никола Пиколо"), както и шекерджийницата на Самоводската чаршия. Прекрасни са разходките по улица "Гурко" и нагоре из квартал "Вароша". При село Емен до Търново каньонът е страшно красив, а един чичо от селото гледа коне и при уговорка с удоволствие качва децата да пояздят.

Балчик

Ботаническата градина е любимо място за игри и целодневни обиколки.

Девня

Никой не се сеща за Музея на мозайките в Девня, защото градът се асоциира с химическа промишленост, а това е несправедливо, защото вътре има огромни запазени мозайки in situ от древния Марцианополис и персоналът е дружелюбен. Музеят се намира на булевард "Съединение" 73, работното време е от 10:00 до 16:00 часа без почивен ден.

Варна

Побитите камъни край Варна са интересни, но по-добре не ги посещавайте точно на обед, когато слънцето пече силно.

Свещари

Тракийската гробница в село Свещари е много добре експонирана, има интересни "кариатиди", а наблизо е и Демир баба теке, което често е интересно на децата заради многото и нестандартни обичаи и вярвания.

Шабла

Фарът на Шабла е за децата, които не са виждали истински фар. Нагоре към Тюленово и Камен бряг и родителите трябва да са много предпазливи, защото скалите са необезопасени.

Дуранкулак

В Дуранкулак има археологически разкопки и представители на някои от най-редките и красиви птици като червеногушата гъска за наблюдение.

В процеса на подборка включихме малки, големи и още по-големи хора. Разширихме критериите си за места и занимания: да предлагат уважително отношение към децата, траен образователен процес, доверие, организация, чист въздух и развитие на творческите им импулси, физическата подготовка и персоналните им интереси. Консултирахме се с деца, които споделиха опит, с преподаватели, които представиха нови методи, с родители, които държат на детското в себе си, и накрая с посветени в темата професионалисти (огромна база данни, честни ревюта и варианти за деца със специални нужди има на www.kidssports.bg и на www.kidsarts.bg).

Заедно открихме няколко (не толкова добри, колкото класиката при баба, но все пак) модерни опции за едно по-синьо лято.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Другата Варшава

Другата Варшава

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK