Децата нямат спирачки

Децата нямат спирачки

Проверени летни занимания за деца и пораснали

18725 прочитания

В процеса на подборка включихме малки, големи и още по-големи хора. Разширихме критериите си за места и занимания: да предлагат уважително отношение към децата, траен образователен процес, доверие, организация, чист въздух и развитие на творческите им импулси, физическата подготовка и персоналните им интереси. Консултирахме се с деца, които споделиха опит, с преподаватели, които представиха нови методи, с родители, които държат на детското в себе си, и накрая с посветени в темата професионалисти (огромна база данни, честни ревюта и варианти за деца със специални нужди има на www.kidssports.bg и на www.kidsarts.bg).

Заедно открихме няколко (не толкова добри, колкото класиката при баба, но все пак) модерни опции за едно по-синьо лято.

Уроци по рисуване

Двучасови уроци по рисуване за деца в полите на Витоша. Провеждат се на английски език, часовете са или на открито в зелената градина, или в светло студио. Уроците са през работните дни в седмицата между 14 и 18 часа. Групите са от максимум шест деца на възраст от 5 до 14 години. Има възможност и за индивидуални уроци. Допълнителни занимания на място са работа с тесто, колаж, филц, композиции от естествени материали.

Art Аnd Сraft Studio For Kids е в София, кв. "Симеоново", улица №10; 089 929 0876; www.facebook.com/ArtAndCraftStudioForKids

Международно лятно училище

Летният проект на училище "Рьорих" предлага програми с продължителност от по една седмица. През това време групите с най-малко пет деца (в две възрастови групи - от 4 до 9 и от 10 до 16 години) участват в творчески ателиета, образователни часове, готвене, спорт, игри, плуване, яздене в конната база в "Драгалевци", пикници, посещения на културни забележителности. Заниманията са на български и на английски език. Цената за седмица е 150 лева.

ЧСОУ "Рьорих" е в София, кв. "Драгалевци", ул."Камен дел" 4А; 02/967 50 10; www.roerich-school.org

Море и планина

Зелено училище от понеделник до петък, еднодневни екскурзии, морски и планински лагери за всички на възраст между 4 и 16 години. Програмите включват катерене, походи, ориентиране и оцеляване в планината, екология, грънчарство, влизане в пещери, езда, сърф. В зависимост от формата цените започват от 23 лева. Лагерите са между 200 и 490 лева.

"Мотен спорт" е в София, ул. "Юри Венелин"№36; 02 980 55 33; www.motensport.com

Архитектура и математика

Детска архитектурна работилница, съвместно с Центъра по забавна математика организират целодневен градски лагер. До обяд часовете са свързани с архитектура и всяка седмица са посветени на различна тема - например архитектурните стилове в България или в конкретен град като Прага. Децата правят типични за съответния стил мостове, кули от глина, клечки и хартия, за да научат как се изгражда светът, който ни заобикаля. Следобед е забавната математика, представена чрез игри. Срещите са в София на улица "Русалка" 8. Цената за седмица е 120 лева.

Детска архитектурна работилница е на http://archforchildren.com

Лятно училище по английски и немски

Преподавателите са native speakers, а обучението е в американски стил – в игрова среда с театър, приказки, рисуване, пеене. Седи се на земята в кръг, изработват се предмети от хартия, къщи от хартиени пликове, маски и всичко в контекста на конкретна учебна тема. Следобед са заниманията в градината. В групите участват не повече от осем души на възраст между 5 и 9 години. Те са заети от 9:00 до 17:30 ч. срещу 240 лева на седмица. Предплащането за цял месец се възнаграждава с отстъпка.

International House е в София на ул. "Хан Омуртаг" 82; 02 944 36 50; www.ihsofia.com

Център за малки изследователи

Лятната ваканция в "Къщата" е за изследователи и за деца, които обичат да майсторят. Програмите на различните ателиета, работилници и екскурзии се обявяват от седмица за седмица и включват по-необичайни теми и занятия като заснемане на филм. В "Къщата" е спокойно и прохладно, част от заниманията се провеждат в чудесна тиха градина, а децата са в малки групи. Цената за една седмица е 130 лева, заниманията са от 09:00 до 18:30 ч.

"Къщата" е в София, ул. "Манастирска" 2Б; 0889 932 451; http://kashtata.org; https://www.facebook.com/pages/КъЩатА-център-за-малки-изследователи/

Тенис

Тази година тенис клуб "Малеева" предлага по-гъвкава програма и повече възможности за избор – освен седмични лагери се  провеждат и еднодневни, и полудневни лагери, а също така и почасови занимания. Единственото изискване на Малееви е детето да бъде записано на рецепцията поне един ден по-рано, а молбата им към самите деца е да пият постоянно вода от шишета за многократна употреба, които могат да пълнят отново и отново от чешмите с филтри за пречистване. Иначе имат четири часа тренировки по тенис, обяд, почивка, водна гимнастика, скуош и дискусии на тема "Аз и светът около мен". Започват от 10:00 ч., приключват в 16:00 ч. Седмичен абонамент = 120 лв.

Тенис клуб "Малеева" е в София, бул. "Никола Вапцаров" 57; 02 962 22 88; http://maleevaclub.com

Лагер на открито

Екскурзиите за уикенда, морските и планинските лагери са подходящи за деца и за тийнейджъри. Програмите включват преходи, походи, опъване на палатки, скално катерене, ориентиране, водни спортове, опазване на природата, скаутски умения и безопасно поведение по време на екстремни преживявания за по-големите. Дестинациите са курортен комплекс "Лозенец", Рила, Пирин, Родопи, Витоша. Има и лятна спортна занималня с петдневна програма във и близо до София, както и възможности за отстъпка в цените и разсрочено плащане.

"Атмосфера Спорт" е на Витоша в хижа "Алеко"; 0888 21 99 44; www.asport-bg.com; www.facebook.com/atmosfera.sport

За малки деца

Лятното ателие "Хей, ръчички" е подходящо за деца от 2 до 4 години. Те изработват различни предмети и играчки от разнообразни материали, рисуват, пеят и танцуват. Заниманията се провеждат всеки петък от 10.30 до 11.30 ч. Цена - 8 лева.

Англоезичната група за игра Itsy Bitsy е подходяща за деца от 1 до 4 години. Те са в англоезична среда, където се забавляват, обучават и общуват с други деца чрез приложни изкуства, наука, музика и ситуационни игри. Преподавателите са педагози и филолози от специализираната детска езикова програма "Чужди езици за мъници". При добро време заниманията се провеждат на открито в двор. Възрастовата група от 2 до 4 години се занимава от 8.30 до 12.30 ч. всеки понеделник и сряда, а децата от 1 до 2 години - от 10.00 до 11.30 ч. всеки вторник и четвъртък. Курсовете струват 200 лева за деца от 2 до 4 години и 145 лева за по-малките.

"Къща за четящи хлапета" е в София на ул. "Арх. Йордан Миланов" 4; 0892 23 23 93; http://prikazkabezkrai.com; https://www.facebook.com/bookshop.prikazka

Френска ваканция

Седмият пореден лагер на Френския институт в България е в "Никулчината къща" в Банско. Поканени са франкофони в две групи - на възраст от 7 до 15 и от 5 до 16 години, които са напълно начинаещи или напреднали в езика. Освен уроци по френски от преподаватели, обучени в методите на френските извънкласни занимания, са предвидени също спорт, туристически обиколки, пикници и игри за развиване на въображението, социалните умения и отношенията с околната среда. Лагерите са седемдневни в две групи - от 6 до 13 юли и от 24 до 31 август. Цена: 430 лева.

Телефонът за повече информация е 02/981 19 02; [email protected]; www.frenskiezik.bg

Сърф

Шест дни в палатков лагер на къмпинг "Градина" със сърфове, плуване, гмуркане и щафетни игри плюс учебна част със занимания по английски език и приложни изкуства. Преподавателите от Surf House са професионални инструктори и аниматори. Цената е 460 лева с включени храна и транспорт.

Surf House e на плажа и на www.facebook.com/surf.house.12; [email protected]; 0887 07 08 00

Биоакадемия

Екообучението сред природата на село Гудевица е за деца между 8 и 14 години, които нощуват в палатки до читалището, участват в преходи, запознават се с традиционното земеделие, грижите за селскостопанските култури и причините за глобалното замърсяване. Програмите са шестдневни - от 9 и от 16 юли. Цена: 190 лева.

Център за неформално образование в село Гудевица, Родопите, е на http://gudevica.org; 0878 55 85 76

Ранчо

"Конникът" е абсолютен фаворит без значение от възрастовата група. Намира се на 40 километра от София и предлага езда, возене в каруца, игри на открито и сърдечно отношение. Свободните места са късмет, а програмите включват 7-дневни лагери, уикенди и рождени дни.

Цената за уикенд на възрастен е 39 лева, включва нощувка и 1 час езда, децата от 5 до 14 години получават 50% отстъпка.

Ранчо "Конникът" е на www.horseman-bg.com; 0888 99 42 35

Британско лятно училище

Преподавателите са британци, ваканцията – на море в Аркутино. Записват се деца между 10 и 14 години в две смени – от 7 до 20 юли и от 20 юли до 3 август. Цената е 1340 лева и включва пълен пансион, учебни материали, тестове, плаж, екскурзии, развлекателна и образователна програма, курортна такса и английски език 24/7.

За повече информация и записване: Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий", София, ул. "Васил Априлов" 3, 02 846 72 29; http://www.arkutino-school.eu

И още маршрути за разходка с компания:

Добрич

Творческите ателиета в Градската галерия (http://kids.dobrichgallery.org) за деца от 5 до 10 години са всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 11:00 ч., а в сряда и петък са заниманията за над 11-годишните. Цената на посещение е 1 лев, необходим е бял картонен лист.

Центърът за защита на природата и животните (разбирай зоопаркът) в града също е добър. Работи от 9:00 до 16:00 ч. без понеделник. Входът във вторник е безплатен, през останалото време е по 1 лев за ученици.

Килийното училище в Археологическия музей (www.dobrichmuseum.bg) също заслужава внимание: може да се пише върху пясък, да се видят стари чинове, табла с правила за ученика и учителя и т.н.

Велико Търново

Макар и да звучи зловещо, е важно да знаем, че във Велико Търново децата в никакъв случай не трябва да се качват на Балдуиновата кула и въобще по крепостните стени. Царевец не е обезопасен.

Чудесни посоки са Музеят на восъчните фигури (на улица "Никола Пиколо"), както и шекерджийницата на Самоводската чаршия. Прекрасни са разходките по улица "Гурко" и нагоре из квартал "Вароша". При село Емен до Търново каньонът е страшно красив, а един чичо от селото гледа коне и при уговорка с удоволствие качва децата да пояздят.

Балчик

Ботаническата градина е любимо място за игри и целодневни обиколки.

Девня

Никой не се сеща за Музея на мозайките в Девня, защото градът се асоциира с химическа промишленост, а това е несправедливо, защото вътре има огромни запазени мозайки in situ от древния Марцианополис и персоналът е дружелюбен. Музеят се намира на булевард "Съединение" 73, работното време е от 10:00 до 16:00 часа без почивен ден.

Варна

Побитите камъни край Варна са интересни, но по-добре не ги посещавайте точно на обед, когато слънцето пече силно.

Свещари

Тракийската гробница в село Свещари е много добре експонирана, има интересни "кариатиди", а наблизо е и Демир баба теке, което често е интересно на децата заради многото и нестандартни обичаи и вярвания.

Шабла

Фарът на Шабла е за децата, които не са виждали истински фар. Нагоре към Тюленово и Камен бряг и родителите трябва да са много предпазливи, защото скалите са необезопасени.

Дуранкулак

В Дуранкулак има археологически разкопки и представители на някои от най-редките и красиви птици като червеногушата гъска за наблюдение.

В процеса на подборка включихме малки, големи и още по-големи хора. Разширихме критериите си за места и занимания: да предлагат уважително отношение към децата, траен образователен процес, доверие, организация, чист въздух и развитие на творческите им импулси, физическата подготовка и персоналните им интереси. Консултирахме се с деца, които споделиха опит, с преподаватели, които представиха нови методи, с родители, които държат на детското в себе си, и накрая с посветени в темата професионалисти (огромна база данни, честни ревюта и варианти за деца със специални нужди има на www.kidssports.bg и на www.kidsarts.bg).

Заедно открихме няколко (не толкова добри, колкото класиката при баба, но все пак) модерни опции за едно по-синьо лято.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал