Новият брой: Да си посееш бъдеще

Книжка с вафла

Книжка с вафла

"Книжния Су" предлага детски издания, топли напитки и приятно време за малки и големи

3098 прочитания

© Велко Ангелов


Су е книжен плъх и нарисуваният талисман на книжарницата, която има за цел не просто да продава детски книги, а да накара децата да заобичат четенето. На прага с топло кафе, сервирано в изящна порцеланова чашка, ни посреща Роси и ни обяснява, че това е и "място, където деца и родители да изкарват приятно време заедно".

адрес:София, ул. "Цар Асен I" 16

Към своите цели "Книжния Су" се доближава от месец май и с домашния уют, който носят двете помещения на книжарницата. Първото прилича на шарена кухня, пълна с детски книги. В центъра му се намира голяма маса, върху която са поставени книги на български автори и илюстратори, с което създателите на мястото, Катя Антонова и Милен Антиохов, отдават своята подкрепа към родните творци.

Катя, чиято последна книга с приказки е посветена на двете й деца, казва, че "Книжния Су" предлага детски книги, "защото са по-красиви и по-мъдри от книгите за възрастни" и че идеята на книжарницата е да бъде домакин на срещите между деца и родителите им, на които да споделят важни и ценни моменти, докато се забавляват заедно. Заради това и Катя не търси просто продавачи, които да предлагат книги, а персонал, които да посреща гостите на "Книжния Су", така както биха го правили вкъщи.

Именно такава е и Роси – тя влязла за пръв път в мястото едва миналата седмица и го заобичала веднага. "Почувствах се като вкъщи и казах на Катя, че аз оставам тук." Седмица по-късно тя вече е един от домакините в "Книжния Су" и се чувства добре, "защото това е място, където мога да творя на воля". Грижи се за уюта на децата и родителите им, като освен да предлага книги и игри в книжарницата, приготвя домашни курабийки, лимонада и напитки и води част от работилниците. Последните се случват всяка събота и неделя и учат децата да създават неща като принцеса от рула от тоалетна хартия или риба от картон, която може да се използва за куклен театър.

Лично внимание е отделено и в обзавеждането на книжарницата, като всички мебели и предмети са събрани, поправени и освежени от Катя и Милен. Стари, ремонтирани шкафове, ръчно направени плотове и специална маса за шах с антикварна стойност са само част от интериора. Всичко в "Книжния Су" е разположено достатъчно ниско, така че да е удобно за децата.

Вътрешното помещение е уютна смесица между хол и трапезария, няколко фотьойла и голяма черна дъска, по която децата рисуват с тебишири, скрити в малка клетка за птички. Там е и големият гардероб, който служи за склад на "Книжния Су" и изглежда сякаш води към Нарния. Останалите стени в книжарницата са пълни с книги и творения, измайсторени по време на работилниците.

Това е и основното помещение, където се провеждат работилниците. Когато няма такива, децата могат да седнат и почетат книга или да поиграят, докато родителите им изпият по кафе. Ако имате бърза работа в района може да оставите детето си за малко под грижите на Роси или нейните колеги.

Част от бъдещите планове на "Книжния Су" е кутията за въпроси на родители. В нея родителите пускат своите въпроси свързани с децата, които ще получат отговор от специалист по време на организирана беседа. Масата за шах също ражда идеи за детски турнир по шах. Всъщност главната цел и план е "Книжния Су" да го има и да продължава да усмихва всеки, който прекрачи прага му.

Су е книжен плъх и нарисуваният талисман на книжарницата, която има за цел не просто да продава детски книги, а да накара децата да заобичат четенето. На прага с топло кафе, сервирано в изящна порцеланова чашка, ни посреща Роси и ни обяснява, че това е и "място, където деца и родители да изкарват приятно време заедно".

адрес:София, ул. "Цар Асен I" 16

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Едни българки

Едни българки