Приложи с кауза

Нови български мобилни приложения за граждански активизъм

Дари кръв

Достъпно за:

Windows Phone, iOS, браузър на bgblood.org

Кръводаряването е сравнително чужд и неразпространен акт на хуманност в българското общество. На 1000 нуждаещи желаещите да дарят кръв са едва 22 на брой. Тази липса води до развит "черен" пазар около всеки център в страната. С един от тях сблъсква екипът на "Дари кръв", след като става ясно, че техен близък има нужда от вливане.

"Оттам се роди вдъхновението за приложение, с което да разпространим идеята за доброволно кръводаряване сред българското общество", разказва Борис Колев, един от основателите на компанията разработчик DigiMark. Двайсет и пет годишният Борис се занимава с иновативни проекти в сферата на дигиталния маркетинг, както и със създаване и инкубиране на нови стартъпи и идеи. Той е собственик на JT International (www.jtint.com), развива различни каузи в областта на корпоративната социална отговорност (csr.bg) и на личностното развитие, а през 2008 г. печели награда за най-добър млад предприемач в Европа от световното издание на BusinessWeek Magazine.

В момента "Дари кръв" работи на устройства с iOS и Windows Phone, както и през интернет браузър. При регистрация потребителите отбелязват дали са дарители или нуждаещи се и посочват данни за контакт, местоположение и кръвна група. Когато търсещият кръв се регистрира, приложението известява дарителите в неговия район, че наоколо има човек в нужда. Освен това те получават информация за доброволни акции, както и за всички центрове за кръводаряване в страната. Нуждаещите се могат да получат помощ и от Българската асоциация за доброволно кръводаряване, която има достъп до системата на "Дари кръв". Асоциацията следи регистрациите и допълнително търси желаещи да помогнат.

"Вярваме, че с едно приложение за мобилен телефон можем да спасим хиляди хора в България, и се надяваме да прекъснем корупционните схеми на онези, които се занимават с трансфузионна хематология у нас", казва Борис. Плановете на екипа му са на първо време приложението да работи на всички мобилни платформи, като версията му за Android се очаква "всеки момент".

4tripsters.com

Достъпно за: браузър

Макар и да са най-добрият начин за презареждане на батериите, за жалост пътешествията често се превръщат в шеметно обикаляне на забележителности, ресторанти с местна кухня и музеи под патронажа на специализиран гид. Идеята на 4tripsters.com е да спре този навик и да превърне обикновените местни хора в екскурзоводи, които да покажат истинския дух на всяко място по света.

"Искаме да върнем елемента на пътешествие в пътуването", разказва един от хората зад сайта, Андрей Давидов. Страницата позволява на местни жители да организират екскурзии с интересни преживявания на места, където пътешественикът може да отседне и да се забавлява истински. Освен да търси и участва в избраните екскурзии, той е свободен да попълни своите желания – какво иска да прави, с колко души е и с какъв бюджет разполага, и евентуално да получи оферта за изпълнението им.

До момента на страницата, която работи от по-малко от месец, има около 40 оферти за екскурзии. Те варират от планински преходи, през фотообиколка на Букурещ до тур на заведенията с жива музика в София. Въпреки че 4tripster.com работи само на английски език, сайтът търси привърженици първо в България. Бъдещите планове включват съседните страни, а после и целия свят. "Целта ни е да имаме потребители и организатори на пътувания дори в Северна Корея", обяснява Андрей.

Освен че искат да променят всеобщата нагласа за пътуванията, създателите на 4tripster.com са си поставили за цел и друго. Андрей разказва, че с екипа си иска да помогне на страната ни да се отърси от лошия си имидж на алкохолна дестинация. "Тук имаме много от всичко и е добре да покажем с какво България е различна и незабравима, с какво трябва да бъде известна, за да можем да се гордеем."

Взе?ли

Достъпно за:

Android, браузър на vze.li

Антон Гавраилов, основателят на "Взе?ли", има четири деца, заради което списъците му за пазаруване са дълги. "Един ден си дадох сметка, че времето за пазаруване е откраднато от времето, което се полага на децата и съпругата ми", разказва той. Това го вдъхновява да измисли начин, по който хората да губят по-малко часове в пазаруване и да си спестят обичайните комуникационни проблеми около списъка за продукти.

Засега възможностите на "Взе?ли", което е онлайн едва от няколко седмици, се ограничават до създаването и споделянето на списъци за пазаруване. Всеки списък може да бъде споделен и редактиран от повече от един потребител. По този начин членовете на семейството или цяла компания са свободни да допълват списъка или да отбелязват, че са закупили даден продукт. Приложението може да показва както конкретни марки продукти, така и въведени от потребителите имена.

Бъдещите планове включват ъпдейт на приложението и създаване на iOS версия, както и нови функции. Антон разказва, че една от целите е потребителите да следят разходите си за ежедневни покупки. Сред новостите ще бъдат и рецепти от български сайтове, по които автоматично ще се изготвят списъци за пазаруване. "Всъщност голямата ни дългосрочна цел е да направим възможна доставката на стоките от списъка по домовете", споделя той. Така потребителите ще могат да си спестят времето, прекарано в обиколки по супермаркетите.

Heroj.me

Достъпно за:

Android

В страни като България сблъскването с нередности като мудна администрация, подкупни служители и дупки по пътищата е част от ежедневието. По-голяма част от хората не вярват, че могат да променят нещо сами, а административните процедури са прекалено тромави и времепоглъщащи. Заради това много проблеми продължават да съществуват без особена промяна. Приложението Heroj.me на черногорското дизайнерско студио fleka цели да се намеси в начина на мислене, като се превърне в публична платформа за разрешаване на нередности.

Милош Милошевич и екипът му забелязват, че в последните години хората имат нужда да споделят проблемите с медиите и в социалните мрежи. Така се ражда и идеята за приложение, в което потребителите съобщават за дадена нередност, към която могат да приложат снимки и конкретна информация. След това тя е отворена да бъде допълнена и от други хора. Проблемите с най-много гласове се препращат към институциите, от които също се очаква да използват платформата.

"Целта ни е да дадем възможност за докладване на проблеми, за обществено обсъждане и за споделяне с медиите", казва Милош. Той смята, че подобна публичност би могла да помогне за повишаване на ефективността на институциите. "А доколкото разбирам, и българските граждани стават все по-взискателни към тях."

Приложението е в начален стадий, но вече има версия и на български език. "Искаме да улесним създаването на граждански групи и инициативи с конкретни каузи, като почистване на паркове например", разказва за плановете на екипа си Милош. Те включват и обновяване на версията за Android и разработка на такава за iOS, както и на нова уеб платформа.

Правата ми

Достъпно за:

iOS, Android, Windows Phone, браузър на pravatami.bg

Джобен наръчник за правата на гражданите в различни ситуации. Приложението, което черпи съдържанието си от сайта pravatami.bg, дава достъп до много статии по темата. Те са написани на разбираем език, въпреки че са подплатени с юридически факти.

Трийсетгодишният Николай Ангелов, управител на фирмата разработчик DigiMark, разказва, че голяма част от българите не са запознати с правата си. "А дори и да са, не знаят как и защо да ги отстояват", допълва той. Екипът му стига до направата на едноименната страница, след като търси информация за различни несправедливости, с които се сблъсква в ежедневието. "Оказа се, че сайтът се поддържа от наши приятели, с които решихме да направим дейността им по-удобна за хората в движение", разказва Николай, който се занимава предимно с реализирането на мобилни апликации, иновативни проекти и стартъпи.

Статиите в pravatami.bg, чиито теми варират от "Правата ми в договор с мобилен оператор" до "Правото ми на протест" и "Как да си отворя обменно бюро", са писани изцяло от студенти по право. Преди публикуване статиите минават проверка от юридическите експерти на Департамента за правна култура, който е и основният спонсор на сайта. Отворената платформа на сайта позволява всеки да стане автор, стига текстовете му да отговарят на изискванията.

Oсновната цел на платформата според Николай е хората да отстояват правата си, защото "това е един от малкото отворени механизми на отделния гражданин за контрол над управлението и администрацията". Приложението има над 20 хил. уникални потребители месечно. Това е първият добър признак, че разработчиците вървят в правилната посока. Следващите им планове включват версии за Blackberry, Bada и може би Symbian, както и секция с видеоправа.

Още от Капитал