Другият в мен

Фотографът Лиланд Бобб за проекта си с полудраг кралици

Лиланд Бобб, родом от Ню Йорк, е професионален фотограф от 30 години. Снима за себе си, както и за рекламната и търговска индустрия, но става широко популярен с последния си проект Half-drag... A Different Kind of Beauty ("Наполовина драг – различен вид красота"), представящ двойствената природа на транссексуални драг (*...) кралици в града. Фотографиите се разпространяват в хиляди блогове, уебстраници и онлайн списания в над 30 държави, включително в италианския Vogue, Huffington Post, ABC News, The Sundance, Channel, MSN и AOL. Лиланд сподели за Light, че обича да прави снимки, които го карат да се чувства леко неудобно, и смята, че те са най-добрите.

Как се роди идеята за Half-Drag фотосесията?

Предишният ми проект включваше изпълнители от необурлеска спектакъл. Тогава снимах един от моделите – наполовина жена, наполовина мъж. Няколко месеца по-късно срещнах една драг кралица на фотографско парти и си разменихме контактите. Замислих се да направя сесия с транскралици, но исках да се отличава, затова реших да снимам лицата им много отблизо, за да наблегна на разликата.

Как открихте моделите?

Най-вече през Facebook. Като направих първата фотография, моделът я публикува в профила си. Аз започнах да разглеждам тагнатите в нея хора и да разпращам покани и съобщения, в които им обяснявах за проекта. Малко по малко нещата се развиха.

Беше ли трудно да ги убедите?

В повечето случаи не. Бяха много благосклонни. Само няколко души ми отказаха.

Към кого е насочен проектът?

Първоначално исках да направя една впечатляваща фотография. Но когато започнах да публикувам снимките на сайта си, те се разпространиха вирусно в 30 различни страни. Благодарение на интернет снимките достигнаха всички точки на света. Получих множество имейли от хора, които ми пишеха колко им е харесал проектът и колко много значи той за тях във връзка с въпроса за нормативните идеи за пол и полова флуидност.

Какво е трансформацията за вас?

Трансформацията става по два начина – отвътре като промяна на характера и начина на живот и отвън като промяна на външния вид.

Това ли са най-трансформиращите се хора?

Ако говорим за външен вид, е възможно, но не мога да съм сигурен. Има много различни хора и те се трансформират по най-различни начини.

Трансформацията болезнен процес ли е или облекчение?

Може да е и двете едновременно.

Още от Капитал