Нарисувай ми храна

Нюйоркският The Drawing Center показва подготвителните рисунки и скици зад ястията на влиятелния готвач Феран Адриа

Plating Diagram © Ferran Adrià, Courtesy of elBullifoundation
Plating Diagram © Ferran Adrià, Courtesy of elBullifoundation
Plating Diagram © Ferran Adrià, Courtesy of elBullifoundation
Plating Diagram © Ferran Adrià, Courtesy of elBullifoundation

Вече спокойно може да очакваме да ни сервират необичайни комбинации от хранителни продукти и изненадващи агрегатни състояния дори на места, които не се славят с иновация в кухнята. Още през 80-те години смятаният днес за най-революционен готвач на последните няколко десетилетия Феран Адриа надува в гаража си домати с велосипедна помпа, за да експериментира с резултата при гръмването им. Ястия като втвърден сос, течно пиле, моркови на пяна до голяма степен се дължат на новаторската визия и изследователския хъс на испанеца.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Do Look Up

Do Look Up