С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

16 16 май 2014, 13:00, 9936 прочитания

Зеленчуци, който не яде

Холистичният нутриционист Надя Петрова разказва повече за инициативата й "Зелена вълна" и детоксикацията за лятото

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Спунк е новата рубрика на Light за теми, свързани със здравия дух и здравото тяло. Приемник е на ведрия и образователен подход към полезните неща, които имаше едноименното списание (изд. Икономедиа, 2008-2009)
Пътят ми на вегетарианец неведнъж ме е срещал с въпроси, свързани с това как и с какво успявам да се нахраня, щом не ям месо. По време на пости пък редовно се натъквам на интерес как е възможно да си приготвям храна, без да включа животински продукти в нея. Навиците (а и любовта към сладките неща) като че ли са избутали назад търсенето на естествени, натурални, живи храни, които стоят в основата на здравословното хранене. Малко хора у нас знаят, че редица заболявания се лекуват, или поне се повлияват, от правилното хранене и режим, в който присъстват повече "зелени" храни.

"В професионалния си опит съм забелязала, че повечето хора консумират зеленчуци най-вече през лятото – предимно домати и краставици. Те обаче трябва да присъстват в менюто ни през цялата година, не единствено през топлия сезон. Изобилието на плодове и зеленчуци в България е много голямо, но за съжаление ние не се възползваме от него", обяснява холистичният нутриционист Надя Петрова. Тя е сред малкото квалифицирани нутриционисти у нас и от близо 5 години съветва и изготвя хранителни режими с цел подобряване здравето на хората.


Познанията си получава след обучение в Канада, където специализира холистична нутриционистика, която тя описва като наука, която търси баланса между правилното хранене, движението и разтоварването от стреса. "Холистичен означава цялостен. Хранене, движение и стрес – тези три фактора определят дали ние ще се чувстваме и изглеждаме добре и здрави. Повечето хора се фокусират върху само един от аспектите, а другите два често им куцат. Трябва и трите да бъдат балансирани, за да се чувства човек добре", категорична е Надя.

Наскоро тя дава старт на движението "Зелена вълна" - инициатива, представяща идеята, че зеленчуците и зелените храни са най-доброто, което човек може да даде на организма си и всеки трябва да ги включва повече в менюто си. С помощта на движението Надя иска да информира повече хора в България да се обръщат по-често към живите храни. Тя представя и своето правило, което всеки започнал своята "Зелена вълна", да спазва – преди всяко хранене през деня да се консумира по една салата или пък сок от пасирани/изцедени зеленчуци, наричан още "смути".

Идеята за "Зелена вълна" идва на Надя, след като забелязва, че на повечето специалисти (включително и на нея) по-често им се налага да използват негативен подход, когато разработват програмите си. "Не яжте захар, не яжте глутен, откажете хляба. Следват още и още забрани. За повечето хора обаче негативният подход не работи и те се отказват да следват препоръките. "Зелената вълна" е различна, подходът е позитивен – тя не забранява нищо, а надгражда. Не е режим, а е начин на живот. Благодарение на "Зелена вълна" хората само добавят нещо към ежедневието си и това е напълно достатъчно, за да бъдат по-здрави", обяснява подробно тя.



"При младите се наблюдава много сериозен напредък по отношение на храненето. Затова ми се иска "Зелената вълна" да е насочена и към тях с най-различни лекции и уъркшопи в училища и детски градини. Младите хора, независимо дали заради суета или здраве, внимават и се хранят по-здравословно или поне следят повече за дневния си режим."

Според Надя има редица причини човек да избере зеленчуците. Те са богати на ензими. В състава им присъства и хлорофил, който притежава силно детоксикиращо действие, а и регенериращо въздействие върху черния дроб. Освен това всички зеленчуци са алкални, а с това лесно спомагат да се поддържа алкално-киселинният баланс в организма. "В тях има и фибри, които понижават усвояването на лошия холестерол. А и са нискокалорични, уточни Надя. Повечето хора след голяма зелена салата се засищат и рядко посягат към нещо допълнително. Така "Зелена вълна" е не само здравословна, но и помага за редуцирането на излишните килограми.".

Тя съветва в менюто да се добавят и някои лесни за приготвяне смутита. Едно от тях са миксирани и пасирани банан, магданоз и вода. Друг интересен, а и полезен, вариант е комбинацията от пъпеш, стрък селъри, маруля, малко магданоз, малко накиснати ядки и вода. "Важното при смутитата е да има креативност, но и в тях да има нещо зелено, без да се добавя захар."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Яж, снимай и споделяй Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

17 яну 2020, 514 прочитания

Тенденции в дизайна 2020 1 Тенденции в дизайна 2020

Устойчивост, кохерентност, нов живот за класиките

10 яну 2020, 3338 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Културни индустрии

Дебютиращата инициатива "Зона Култура" има за цел да изведе културния живот от центъра на София

Още от Капитал
Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки.

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10