С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Неща

16 16 май 2014, 13:00, 9683 прочитания

Зеленчуци, който не яде

Холистичният нутриционист Надя Петрова разказва повече за инициативата й "Зелена вълна" и детоксикацията за лятото

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Спунк е новата рубрика на Light за теми, свързани със здравия дух и здравото тяло. Приемник е на ведрия и образователен подход към полезните неща, които имаше едноименното списание (изд. Икономедиа, 2008-2009)
Пътят ми на вегетарианец неведнъж ме е срещал с въпроси, свързани с това как и с какво успявам да се нахраня, щом не ям месо. По време на пости пък редовно се натъквам на интерес как е възможно да си приготвям храна, без да включа животински продукти в нея. Навиците (а и любовта към сладките неща) като че ли са избутали назад търсенето на естествени, натурални, живи храни, които стоят в основата на здравословното хранене. Малко хора у нас знаят, че редица заболявания се лекуват, или поне се повлияват, от правилното хранене и режим, в който присъстват повече "зелени" храни.

"В професионалния си опит съм забелязала, че повечето хора консумират зеленчуци най-вече през лятото – предимно домати и краставици. Те обаче трябва да присъстват в менюто ни през цялата година, не единствено през топлия сезон. Изобилието на плодове и зеленчуци в България е много голямо, но за съжаление ние не се възползваме от него", обяснява холистичният нутриционист Надя Петрова. Тя е сред малкото квалифицирани нутриционисти у нас и от близо 5 години съветва и изготвя хранителни режими с цел подобряване здравето на хората.


Познанията си получава след обучение в Канада, където специализира холистична нутриционистика, която тя описва като наука, която търси баланса между правилното хранене, движението и разтоварването от стреса. "Холистичен означава цялостен. Хранене, движение и стрес – тези три фактора определят дали ние ще се чувстваме и изглеждаме добре и здрави. Повечето хора се фокусират върху само един от аспектите, а другите два често им куцат. Трябва и трите да бъдат балансирани, за да се чувства човек добре", категорична е Надя.

Наскоро тя дава старт на движението "Зелена вълна" - инициатива, представяща идеята, че зеленчуците и зелените храни са най-доброто, което човек може да даде на организма си и всеки трябва да ги включва повече в менюто си. С помощта на движението Надя иска да информира повече хора в България да се обръщат по-често към живите храни. Тя представя и своето правило, което всеки започнал своята "Зелена вълна", да спазва – преди всяко хранене през деня да се консумира по една салата или пък сок от пасирани/изцедени зеленчуци, наричан още "смути".

Идеята за "Зелена вълна" идва на Надя, след като забелязва, че на повечето специалисти (включително и на нея) по-често им се налага да използват негативен подход, когато разработват програмите си. "Не яжте захар, не яжте глутен, откажете хляба. Следват още и още забрани. За повечето хора обаче негативният подход не работи и те се отказват да следват препоръките. "Зелената вълна" е различна, подходът е позитивен – тя не забранява нищо, а надгражда. Не е режим, а е начин на живот. Благодарение на "Зелена вълна" хората само добавят нещо към ежедневието си и това е напълно достатъчно, за да бъдат по-здрави", обяснява подробно тя.



"При младите се наблюдава много сериозен напредък по отношение на храненето. Затова ми се иска "Зелената вълна" да е насочена и към тях с най-различни лекции и уъркшопи в училища и детски градини. Младите хора, независимо дали заради суета или здраве, внимават и се хранят по-здравословно или поне следят повече за дневния си режим."

Според Надя има редица причини човек да избере зеленчуците. Те са богати на ензими. В състава им присъства и хлорофил, който притежава силно детоксикиращо действие, а и регенериращо въздействие върху черния дроб. Освен това всички зеленчуци са алкални, а с това лесно спомагат да се поддържа алкално-киселинният баланс в организма. "В тях има и фибри, които понижават усвояването на лошия холестерол. А и са нискокалорични, уточни Надя. Повечето хора след голяма зелена салата се засищат и рядко посягат към нещо допълнително. Така "Зелена вълна" е не само здравословна, но и помага за редуцирането на излишните килограми.".

Тя съветва в менюто да се добавят и някои лесни за приготвяне смутита. Едно от тях са миксирани и пасирани банан, магданоз и вода. Друг интересен, а и полезен, вариант е комбинацията от пъпеш, стрък селъри, маруля, малко магданоз, малко накиснати ядки и вода. "Важното при смутитата е да има креативност, но и в тях да има нещо зелено, без да се добавя захар."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Календар и домашно кино Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

21 юни 2019, 2198 прочитания

Човекът и мракът Човекът и мракът

Palacio de Velazquez в Мадрид показва първата голяма ретроспектива на японския художник Тецуя Ишида извън родината му

21 юни 2019, 1982 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Културни индустрии

Дебютиращата инициатива "Зона Култура" има за цел да изведе културния живот от центъра на София

Арабаджиеви: След арест - продажба

Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг. Фирмата купувач се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.

Пиратски филм

Операция на ГДБОП удари регионални оператори с обвинения за пиратство

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Човекът и мракът

Palacio de Velazquez в Мадрид показва първата голяма ретроспектива на японския художник Тецуя Ишида извън родината му

Power to the Robots

Албена Баева, артист и куратор на първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект