С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Неща

16 16 май 2014, 13:00, 9975 прочитания

Зеленчуци, който не яде

Холистичният нутриционист Надя Петрова разказва повече за инициативата й "Зелена вълна" и детоксикацията за лятото

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Детоксикация за лятото

Детоксикацията на тялото представлява процес, при който човек приема ограничени по вид храни (в някои случаи дори не приема храна) за известно време с цел да изхвърли натрупалите се токсини, остатъци от вредни химикали и тежки метали в тялото. Според Надя, която е и автор на книгата "14 дни детокс", тялото ни задържа подобни токсини, защото често ги разпознава като "чужди субстанции" и не знае какво да прави с тях.

"Нашият организъм е така устроен, че много често, когато в него попаднат химикали - главно съдържащи се в храните и козметиката, той не знае какво да ги прави. Когато му подадеш една вафла например, която е пълна с тях, той се чуди как да ги разгради и започва да ги складира под формата на мастни депа. Всъщност цялата химия, която консумираме, попада в мастните ни депа. Целта на детоксикацията е да преобразува тези мастни молекули и токсините в тях до водно разтворими, за да може организмът ни да ги изхвърли", обяснява тя.


Най-лесният вариант е еднодневен детокс, в който човек приема единствено сокове от зеленчуци и плодове. Той може да бъде правен веднъж в седмицата или през седмица. Пълната сокова детоксикация трае 3 дни, като може да се прави веднъж в месеца или на 2-3 месеца. "Хубаво да е се случи най-вече през пролетта, когато имаме голям избор от зеленчуци и плодове, както и към края на есента, преди на навлезем в зимния сезон", препоръчва Надя Петрова.

Тя не скрива, че прочистването понякога води и до странични ефекти, като при всеки се проявяват по различен, индивидуален начин. Според нея, когато тялото започне да изхвърля токсините, обикновено първо се обаждат слабите точки. Така например често се случва, когато е в режим на детоксикация, човек да се изрине или да получи силно главоболие.

А, говорейки за детоксикация, според Надя това лято фрешовете от зеленолистни ще бъдат абсолютна тенденция и в България. Самата тя е разработила и рецепти за навлизаща у нас компания, която ще предлага широка гама от зелени фрешове. Рецептите за напитките са съобразени с родния пазар и навици при храненето. Някои от тях ще бъдат и в комбинации с плодове. По думите на нутриционистката ще има и зелен фреш със седем различни съставки - краставица, магданоз, маруля, броколи, тиквичка и за подслаждане ябълка с лайм.
Да разбием някои митове и легенди
Зададохме няколко въпроса на Надя, които атакуват често обсъждани и оспорвани теории по отношение на правилното хранене.

Какво мислите за гладуването и лечебните му свойства?
Гладуването е пак вид детоксикация, но в по-тежък вариант. Препоръчвам да се прави само под лекарски контрол и наблюдение. Ако човекът не е много слаб, може да пробва т.нар. воден детокс – при който се приема единствено вода. Всички крайни варианти на детокс е добре да са под лекарски контрол.
А за храненето според кръвната група?
Аз смятам, че това, което трябва да се вземе под внимание, е потеклото ни и средата, в която сме израснали. Не можеш да вземеш един ескимос, да го сложиш в Африка и да го караш да яде плодове. В България например имаме четири климата и сме в умерено-континентален пояс. Трябва да се съобразяваме с храненето според наличието на няколко сезона.

Може ли суровоядството да бъде начин на живот?
Според мен не, особено за дълъг период от време, например години. Суровоядството е изключително хубав режим, но той трябва да се прилага за кратък период от време. Има специалисти, които твърдят обратното, но аз не смятам, че е правилно цял живот да се храним само със сурови храни. Голяма част от суровоядците, които съм виждала, обикновено са в недостиг на B12 и омега 3 мастни киселини например, които се съдържат в рибата.

Правилен ли е приемът на сода бикарбонат, за да се поддържа алкалният баланс я тялото?
Напоследък тази теория много нашумя. Тя идва от алкално-киселинния баланс в организма. Заради начина на хранене повечето хора имат киселинна среда в телата си. Содата успява да балансира това, защото има свойството да алкализира. Но аз предпочитам да алкализирам тялото си със зеленчуци, които са прекрасна алтернатива. Минералната и изворната вода също са алкални. Тоест, ако ние пием алкална вода и ядем достатъчно зеленчуци, няма нужда да пием сода бикарбонат.

Повече за Надя Петрова можете да прочетете в блога й: http://natureinsider.com/



Повече за инициативата "Зелена вълна" - http://natureinsider.com/green-wave/
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Моя страна, моя Южна Корея Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

21 фев 2020, 1958 прочитания

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата "Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

20 фев 2020, 2149 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Културни индустрии

Дебютиращата инициатива "Зона Култура" има за цел да изведе културния живот от центъра на София

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10