Зеленчуци, който не яде

Холистичният нутриционист Надя Петрова разказва повече за инициативата й "Зелена вълна" и детоксикацията за лятото

Спунк е новата рубрика на Light за теми, свързани със здравия дух и здравото тяло. Приемник е на ведрия и образователен подход към полезните неща, които имаше едноименното списание (изд. Икономедиа, 2008-2009)

Пътят ми на вегетарианец неведнъж ме е срещал с въпроси, свързани с това как и с какво успявам да се нахраня, щом не ям месо. По време на пости пък редовно се натъквам на интерес как е възможно да си приготвям храна, без да включа животински продукти в нея. Навиците (а и любовта към сладките неща) като че ли са избутали назад търсенето на естествени, натурални, живи храни, които стоят в основата на здравословното хранене. Малко хора у нас знаят, че редица заболявания се лекуват, или поне се повлияват, от правилното хранене и режим, в който присъстват повече "зелени" храни.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


16 коментара
 • 1
  fvf avatar :-|
  fvf

  Холистичният нутриционист. Пфу! и ХАХА. Това ми е достатъчно, за да изляза от този сайт. Поредната кака-безделница с претенции.

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити

  Зеленчуците расли на кокал са най-вкусни :)

 • 3
  fener avatar :-|
  Firefly

  Трябва да се храним балансирано. Организмът си се нуждае от всичко.

 • 4
  denitzast avatar :-|
  denitzast

  До коментар [#2] от "Нефертити":

  Ето отново някой не се изказа по темата. Момичето се е специализирало и коментира нещата от гледна точка на опит, изследвания и научно доказани твьрдения, а коментарьт е от сорта "аз си знам, ти не ме учи мене...". Питане - Пробвала ли сте да бьдете вегетарианец?

 • 5
  gimelim avatar :-?
  gimelim

  Детоксикацията на тялото представлява процес, при който човек приема ограничени по вид храни (в някои случаи дори не приема храна) за известно време с цел да изхвърли натрупалите се токсини, остатъци от вредни химикали и тежки метали в тялото.


  Добре е тези неща да не се говорят на/пред хора, които разбират и от физиология и медицина.

 • 6
  osho avatar :-|
  osho

  До коментар [#5] от "travelholic": По-скоро такива неща трябва много внимателно да се споменават пред хора, учили медицина. Голяма част от тях са просто пророци на фармацевтичната индустрия и за нищо на света не биха приели идеята да повлияват болести или състояния с нещо друго освен с лекарства. Ако лекарството не проработи, вадят друго. Твоят черен дроб да му мисли как ще се оправя с всички тези химикали, с които го поиш.

 • 7
  gimelim avatar :-|
  gimelim

  До коментар [#6] от "osho":

  Както споменах, добре е да не говорите такива неща пред хора, които не са пропуснали уроците биология в гимназиален курс. Хеле пък нещо по-сериозно като обучение.

  Но при такъв материал и необходимостта от моди във всичко, не се учудвам.

 • 8
  osho avatar :-|
  osho

  До коментар [#7] от "travelholic": Чудно ми е какво ли мисли Микробиологията за диетата на голяма част от хората днес? Животински мазнини едва ли не всяко хранене, всеки ден, години наред. Изобилие от сол и захар във всяко нещо - от хляба до десертчето с кафето. Пържено. Пакетирани храни пълни с химични субстанции. Безалкохолни за утоляване на жаждата...и прочие боклуци.

  На нутриционистът, който казва яжте приоритетно и повече сурови плодове и зеленчуци му е модерно само името. Тезата е от векове.
  По-страшните моди са тези, които неусетно и безалтернативно отдавна са се настанили на масата ни и ни разболяват. Като например диктуваният от рекламите навик да пиеш кола докато ядеш и изобщо да го пиеш това нещо.

  Няма биологично образована персона, която може /и смее/ да представи аргументи в защита на унищожителния начин, по който се храни мнозинството от "материала" в днешно време.
  Не забравяйте също, че науката за това как функционира нашите тела е в развитие. Още много им предстои на биолози и медици да научат. Някои от тях и това, което вече е открито и доказано, пак не го знаят.

 • 9
  osho avatar :-|
  osho

  До коментар [#7] от "travelholic": Добре е да имате предвид, че голяма част от тезите, свързани със споменатия в статията алкално-киселинен баланс и произтичащото от това в организма са продукт на научни изследвания на европейски, американски и руски лекари и изследователски институти още от първите десетилетия на миналия век.

  Тези неща са известни на медицината доста отдавна. Въпросът е не дали е научно обосновано и изяснено, а дали на големите индустрии в днешно време им изнася тези неща да се знаят и практикуват масово. Кой иначе ще им купува чипса и медикаментите..?!

 • 10
  gimelim avatar :-?
  gimelim

  Чакай, бе, градски, аз не споря дали ма вреди или ползи от съвременното хранене. Това е съвсем друга тема.

  Аз се възмущавам хора завършили среден курс на образование да твърдят, и още повече да публикуват материали, че имаме нужда от специални напитки или диети, за да изхвърлим "токсини", "вредни химикали" и "тежки метали". Освен разбира се в един ограничен брой на случаи на много тежко болни хора.

  Я си припомни от учебника дали имам органи извършващи тези функции? И се замисли какво е необходимо, като си толкова против изобилието на "захар" и "сол", да се направи?

  Всичко в кавички е поставено, защото не индикира конкретни вещества или материали, може и с научните им термини да ги напишите, защото все пак говорим, че има проблем без да става явно какви са доказателствата за това и научните материали, на които се позовават тези съждения.

  Но както казваше някой - докато има балъци, ще има и хора на като горния автор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал