Търси се промяна

"Водна кула арт фест" започва на 20 юни с богата международна селекция и едно от най-големите имена в световния видеоарт

Бил Виола
Бил Виола    ©  Организаторите
Бил Виола
Бил Виола    ©  Организаторите

"Водна кула арт фест" се подготвя за осмото си издание, което се очертава най-амбициозното за художничката, създател и организатор на инициативата Ния Пушкарова. Основна роля за това играе присъствието на влиятелния американския видеоартист Бил Виола. На 21 юни в подземие "Сердика" ще бъде представена неговата двадесетминутна творба "Посещение", типично за Виола обединяваща темите за раждането, живота и смъртта. В случая чрез образите на две жени на 65-инчов екран, които ще преминат през стена от стичаща се вода, символизираща житейските граници и преходните човешки състояния. Всички видеоклипове в проекта са заснети с един дубъл и в черно-бяло.

За Ния присъствието на Виола е печат за качеството на фестивала, а самото споменаване на името му предизвика вълнение в гласа й – може би защото пристигането на 63-годишния творец, около който функционира цяло творческо студио, е сбъдната и дългоочаквана мечта. Тя се е опитвала да го покани в България още от първото издание, но едва когато събитието набира позиции, нещо подобно става възможно да се случи. "От 2010 г. фестивалът придоби интернационален мащаб. Така че развитието ни в тази посока не е случайно", казва пред Light Ния Пушкарова, завършила художественото си образование във Великобритания през 1995 г. и работила през годините също така като фотограф и преподавател.

Дали тогава осмото издание означава утвърденост в среда, в която събитията рядко имат толкова дълъг живот или тепърва ще набира скорост? Според нея отговорът няма как да е еднозначен, нито равносметките за публиката, въпреки че е убедена, че инициативата й е подходяща и за човек, който не следи новостите в артистичния свят.

"Често думи като "съвременно изкуство" провокират дърпане у хората, както и сред спонсорите. Има и защо - определения като "фестивал" и "публично пространство" станаха паразитни", завива през темите Ния, но скоро се прокрадва оптимизъм. "Вече привличаме и тези, които преди са били анти подобни събития. Търсим непредубената публика с пресен поглед, която одобрява това, което си направил по искрен начин. Тогава диалогът се получава най-добре, а оценката извън малкия кръг уж запознати хора е най-важна."

"Водна кула арт фест" ще открие на 20 юни на познатата локация в софийския квартал "Лозенец" с прожекция на филмови проекти на студенти от Берлин, както и с концерт на The Botanix, градинска инсталация от Димитри Димов и Лора Азза, пърформънс на Радина Стоименова и Никлас Халберг. Останалите инициативи няма да са свързани с кулата, тъй като тази година тя няма да бъде използвана поради съображения за сигурност.

Встрани от експериментите на Бил Виола, подземието "Сердика" ще приюти дигиталния фотоколажен проект "Пътешествие до планетата София" на Мери Адам и Мария Панайотова, пространствената инсталация Guardaria на Микаела Виверо от Германия, както и видеотворба на Стина Персдотер и Никлас Халберг от Швеция. В Експо Баня София ще гостуват Юета Хироши от Япония с работилницата си по калиграфия, Лорейн Кордеки от Великобритания с инсталацията "Примамка", а Ракел Ескуивес от Перу ще покаже своите "Силуети".

"Водна кула арт фест" ще се фокусира и върху пространствата на Хладилния завод на ул. "Индустриална" 1, където неотдавна завърши "Зона култура", събитие към което Ния е критична, тъй като тя първа е заявила намерението си да ги използва. В случая на "Водна кула арт фест" Хладилният завод ще предложи видеоарт, пърформънси и инсталации ще представят артисти от Мексико, Испания, САЩ, Норвегия, Великобритания, Швеция. Германия, Южна Корея, Ирландия, Латвия, Холандия. Насред чуждестранните имена в програмата са и български като Антони Георгиев с фотоизложбата "Мистификация" и Виктория Георгиева с като че ли тематично озаглавената инсталация "Търсим промяна". Селекцията на артисти Ния Пушкарова извършва винаги с различен партньор, в случая с испански колега във визуалните изкуства. "А също така всички тези личности пристигат и на собствени разноски и с проекти, съобразени с концепцията на "Водна кула арт фест", което е невероятен жест."

Освен че "всички местоположения носят своята динамика", за нея събитията и особено дискусиите за важни, за да могат да се "проследят важните нишки и да се долови накъде духа вятърът" в подобните артистични инициативи. "Така се създава истинска алтернатива на вече изграденото от биеналетата, започнали по същия начин като нашия екип – малка група от хора, които си казват, че творчеството не е привилегия на някакъв елит, и от време на време трябва да показват какво са направили. Професията на визуалния артист е малко по-самотна, тя не изисква работа в големи групи от хора, но в такива случаи тя е шанс да достигнем по-дълбоко в областта. А често в България стигаме само до повърхностното."

Всички събития са напълно безплатни. Пълната програма на фестивала, продължаващ от 20 до 25 юни, може да намерите на http://watertowerartfest.com/.

Още от Капитал