Частен случай
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Частен случай

Частен случай

Нестандартният виенски ресторант Mezzanin 7 предлага private vintage dinner меню и усещане за дом

Марина Караконова
4876 прочитания

Преди една година Томас Губие, Волфганг Хафнер Шойер и Мартин Радъл посетили апартамент, в който била обявена разпродажба на старинни мебели. И тримата са любители колекционери на антики. Огледали не само предметите, но и апартамента, който се давал под наем. Няколко часа по-късно се очертала чудесна идея - да го наемат и да направят в него свой ресторант.

Така, без да искат, тримата се превръщат в част от една световна тенденция: познатата формула на ресторанта се променя във всякакви възможни - и по възможност нестандартни - посоки: временни, самонастаняващи се, в частни пространства, в офиси, или в пътуващи автобуси. И това е нещо, което се случва далеч не само във Виена.

Мартин Радъл все пак смята, че става дума за друго: "Работата е там, че местата, където можеш да се нахраниш добре, са много. И хората днес все повече търсят личния момент и отношение. Тук в никакъв случай няма усещане за ресторант. Това си е частен дом."

Напълно прав е, при това за дом, напълно опазил духа на миналото си. Във входа и стълбището миризмата е на хлад, достолепие и вечност, която, влизайки в мецанина, се смесва с тази на цитруси. В този апартамент дълги години е живяла Гертруд Фрон, една от заможните австрийки, притежавала някои от сградите по "Мария Хилфер щрасе", а сградата, строена през 1850 г., е собственост на Карл Влашек, 96-годишният основател на "Билла". "Страшно усмихнат човек, с бодър дух и много отворен към всяка нова идея", казва Мартин, който веднага започва да развежда из помещенията.

Mezzanin 7 започва да работи през август. "Томас отговаря за дизайна, Волфганг готви, а аз правя всичко останало. Процедурата не беше сложна, защото това е дейност, която, грубо казано, се води в параграфа хоби и културни занимания. Това не е бизнес в класическото разбране на понятието. Не сме регистрирани по търговски закон. В този смисъл сме облекчени, но въпреки това подлежим на същия контрол, както и "редовните" ресторанти".

Началото никак не е лесно. Първата им резервация била за 6 души. Два дни Волфганг подготвял менюто, звездата в него бил ростбийф. Когато пристигнали, се оказало, че всички гости са вегетарианци.

В сайта си Mezzanin 7 се представя като място, което предлага private vintage dinner. Като епоха кухнята покрива един голям период – 1850-те до 1960-те, а като география - земите на някогашната империя. Разбирайте класическите паприкаш, шницел, гулаш, кайзершмарн. Рецептите идват направо от тетрадките на майките и бабите им.

Освен на вечеря тук може да се дойде на английски чай. Един или два пъти в месеца има и брънчове. Фиксираните дни са сряда и петък.

Най-запомнящата се вечер за Мартин е превръщането на вечерята в театър. Буквално. С двама актьори клиентите станали част от култовия комедиен скеч Dinner for One. Случило се на фона на петметровото коледно дърво, украсено с 600 стъклени топки. Няма съмнение – запомнящи се били и дните, в които "Палмърс" представяли новата си колекция бельо.

Освен кухнята в Mezzanin 7 има три отчетливи пространства. Наричат си ги Чайната – светло и слънчево, Салонът с райетата – салон с черно-бели райета на стените, и Италианската стая – защото на много хора им прилича на стая от италиански дворец.

Менюто е петстепенно и се сменя един път месечно. Струва 47 евро. Заедно с виното може да изкарате една чудесна вечер за 60 евро.

http://mezzanin7.at/#38

Liechtensteinstraße 12

Виена 1090

Mezzanin 7

Преди една година Томас Губие, Волфганг Хафнер Шойер и Мартин Радъл посетили апартамент, в който била обявена разпродажба на старинни мебели. И тримата са любители колекционери на антики. Огледали не само предметите, но и апартамента, който се давал под наем. Няколко часа по-късно се очертала чудесна идея - да го наемат и да направят в него свой ресторант.

Така, без да искат, тримата се превръщат в част от една световна тенденция: познатата формула на ресторанта се променя във всякакви възможни - и по възможност нестандартни - посоки: временни, самонастаняващи се, в частни пространства, в офиси, или в пътуващи автобуси. И това е нещо, което се случва далеч не само във Виена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    avgustina avatar :-|
    Avgustina

    Процедурата, казва господинът, не била сложна... Очевидно в Австрия е така. В България следва да се смени "статутът" - тежка и скъпа процедура, която на мен ми отне 9 месеца. Направих от помещение със статут на матазин кафе. Няма да влизам в подробности, но това е огромна тежест върху бизнеса. Сега ако искам, например, да направя здравословен магазин или да продавам платове, трябва отново да сменям статута. Много ми е интересно как ресторант в апартамент в жилищна кооперация може да си работи необезпокоявано от административни власти и съседи. Самата аз обичач да ходя на подобни места с домашна атмосхера, но от бизнес тледна точка "хоби" не означава още силен оборот и печалба. Доста хора се подлъгаха по една романтична представа за този бизнес, единици го направиха печеливше занимание.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK