С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Неща

1 4 юли 2014, 17:49, 4576 прочитания

Частен случай

Нестандартният виенски ресторант Mezzanin 7 предлага private vintage dinner меню и усещане за дом

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Преди една година Томас Губие, Волфганг Хафнер Шойер и Мартин Радъл посетили апартамент, в който била обявена разпродажба на старинни мебели. И тримата са любители колекционери на антики. Огледали не само предметите, но и апартамента, който се давал под наем. Няколко часа по-късно се очертала чудесна идея - да го наемат и да направят в него свой ресторант.

Така, без да искат, тримата се превръщат в част от една световна тенденция: познатата формула на ресторанта се променя във всякакви възможни - и по възможност нестандартни - посоки: временни, самонастаняващи се, в частни пространства, в офиси, или в пътуващи автобуси. И това е нещо, което се случва далеч не само във Виена.


Мартин Радъл все пак смята, че става дума за друго: "Работата е там, че местата, където можеш да се нахраниш добре, са много. И хората днес все повече търсят личния момент и отношение. Тук в никакъв случай няма усещане за ресторант. Това си е частен дом."




Напълно прав е, при това за дом, напълно опазил духа на миналото си. Във входа и стълбището миризмата е на хлад, достолепие и вечност, която, влизайки в мецанина, се смесва с тази на цитруси. В този апартамент дълги години е живяла Гертруд Фрон, една от заможните австрийки, притежавала някои от сградите по "Мария Хилфер щрасе", а сградата, строена през 1850 г., е собственост на Карл Влашек, 96-годишният основател на "Билла". "Страшно усмихнат човек, с бодър дух и много отворен към всяка нова идея", казва Мартин, който веднага започва да развежда из помещенията.



Mezzanin 7 започва да работи през август. "Томас отговаря за дизайна, Волфганг готви, а аз правя всичко останало. Процедурата не беше сложна, защото това е дейност, която, грубо казано, се води в параграфа хоби и културни занимания. Това не е бизнес в класическото разбране на понятието. Не сме регистрирани по търговски закон. В този смисъл сме облекчени, но въпреки това подлежим на същия контрол, както и "редовните" ресторанти".




Началото никак не е лесно. Първата им резервация била за 6 души. Два дни Волфганг подготвял менюто, звездата в него бил ростбийф. Когато пристигнали, се оказало, че всички гости са вегетарианци.
В сайта си Mezzanin 7 се представя като място, което предлага private vintage dinner. Като епоха кухнята покрива един голям период – 1850-те до 1960-те, а като география - земите на някогашната империя. Разбирайте класическите паприкаш, шницел, гулаш, кайзершмарн. Рецептите идват направо от тетрадките на майките и бабите им.

Освен на вечеря тук може да се дойде на английски чай. Един или два пъти в месеца има и брънчове. Фиксираните дни са сряда и петък.

Най-запомнящата се вечер за Мартин е превръщането на вечерята в театър. Буквално. С двама актьори клиентите станали част от култовия комедиен скеч Dinner for One. Случило се на фона на петметровото коледно дърво, украсено с 600 стъклени топки. Няма съмнение – запомнящи се били и дните, в които "Палмърс" представяли новата си колекция бельо.

Освен кухнята в Mezzanin 7 има три отчетливи пространства. Наричат си ги Чайната – светло и слънчево, Салонът с райетата – салон с черно-бели райета на стените, и Италианската стая – защото на много хора им прилича на стая от италиански дворец.

Менюто е петстепенно и се сменя един път месечно. Струва 47 евро. Заедно с виното може да изкарате една чудесна вечер за 60 евро.

http://mezzanin7.at/#38

Liechtensteinstraße 12
Виена 1090

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Лаборатория на края на света Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда

16 авг 2019, 1684 прочитания

Маноло обущаря Маноло обущаря

The Wallace Collection в Лондон показва голяма изложба, посветена на цялостното творчество на дизайнера Маноло Бланик

16 авг 2019, 1245 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Фотогалерия: Въведение в етиката - Топ 10 на етичните дестинации за 2014

Топ 10 на етичните дестинации за 2014

Арх. Борислав Игнатов: Всеки лев от данъците трябва да добавя качество на живота

Кандидатът за кмет на София на "Демократична България" пред "Капитал"

Бързи, спортни, дигитални

Пазарът на спортни карти бързо набра скорост и се появиха още две нови компании

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Ново място: Bug Coffee

Най-новото попълнение на улица "Асен Златаров" идва на мястото на затворилото врати Percolate

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма