Delight: Да ви е сладко

Сладкото може да бъде и здравословно и да разбие мита, че всичко вкусно е вредно. В софийската пекарна "Хлебар" (ул. "Шишман" 27 и ул. "Васил Априлов" 14), наред със запомнящите се тестени изделия и селекция от био изделия, спокойно се протегнете и към няколкото вида домашно сладко. Те са продукт на грижата и вниманието на Мира Лазарова – журналистка, бивш главен редактор на "Капитал Light" и лайфстайл директор на издателска къща QM, и Георги Нейков – фотограф и куратор.

Плодове са отгледани в 4-декарова градина, намираща в подножието на Родопите, на 20 км от Велинград. През селото, в което Мира и Гого отглеждат продукцията си, минават въздушни течения, идващи от Бяло море, които създават перфектни и специфични условия за смокини, дори нарове.

Това лято предлаганите за продажба сладка са от жълти сливи и печени праскови. Изненадата в бурканчетата със сладко от жълти сливи е, че имат различни вкусове: с канела, индрише, ванилия. На етикета това не е споменато, което ви поставя в ситуация като изследовател. Приготвят се с много малко захар заради идеята сладостта на плода да се използва максимално. Вместо широко употребяваното лимонтузу Мира и Гого използват лимони, варят сладкото само на огън в собствения си двор и го бъркат бавно на ръка.

Капачките на бурканите са опаковани с части от хартиени документи от 60-те и 70-те години на XX век, като концепцията на визуално поднасяне е в стила на линията на "Магазия" - проектът на Мира и Гого Нейков за "спасяване" на интересни предмети, които с времето изчезват.

Смокините са почти узрели, скоро очаквайте и сладко от тях.

Разфасовките са два вида: 700 г, цена 20 лв. и 450 г на цена 11 лв.

Още от Капитал