Ресторант: 33 гастронавта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Ресторант: 33 гастронавта

Ресторант: 33 гастронавта

Марина Караконова
19729 прочитания

Първо ще бъдете привлечени от светещите крушки, опънати по протежение на трите заведения на ул. "Асен Златаров". Освен че вече се е оформило "гастро" кьоше, подобни светлинки винаги създават настроение за лято, ваканция, купон, дори и да се намираме насред голямата августовска софийска пустош.

После ще ви направи приятно впечатление името на новото място на ул. "Асен Златаров" 14. "33" е кимване, нещо като приятелско помахване към ресторанта-легенда "33 стола", който се намираше на същото място. Легенда, защото това беше един от първите частни ресторанти, открити през 90-те, успял да се задържи заслужаващо уважение дълго време. Освен това столовете на долния етаж на красивата фамилна къща все още са си 33. Защо гастронавти? Ако съдим по цитата, с който започва менюто, става дума за Gastronauts, пиеса, наречена от авторите си "театрално приключение с храна и музика", поставена в края на миналата година в лондонския Royal Court.

Новият ресторант почти нищо не е променил в откритата си част, а в закритата ремонтът е бил в посока олекотяване на пространството. Където и да сте навън, на разположение имате най-доброто, което може да предложи един софийски двор, тераса, и улица, пълни със саксии мушката, здравец и люти чушки. По всичко личи, че менюто, както и изпълнението му се правят от човек с опит. Разделено е на предястия, бъргъри, супи, салати, паста, основни, риби и десерти. От пръв поглед се вижда, че се опитва всячески да прескочи баналното и да предложи нещо по-интригуващо от домати с моцарела. Бих се върнала при "гастронавтите" заради салатата с домати кьопоолу, коприва и печени орехи, запеченото сирене халуми с печени чушки, хумуса с авокадо. Вероятно ще пропусна бургерите и пастите, но смело ще поръчам петлето на тиган, калмарите с йогурт сос, както и всички риби (винаги има и някои различни извън менюто). При умерен глад нещо подходящо са скаридите на плоча с аншоа и масло (имайте предвид, че са 2), при истински глад прекрасна работа ще свърши чоризото, запечено на тиган с хапки чабата.

За ориентация при цените: предястията са между 5.50 и 11.50 лв., салатите – 6 – 8 лв., основните варират между 9 и 27 лв. Проблемът в "33 гастронавта": в пиковите за вечеря и обяд часове се подгответе да чакате. Когато заведението е пълно, което в момента става повече от често, обслужването пада чувствително и могат да ви се случат чудеса, като например салатата с киноа да пристигне без киноа или да получите кава, вместо поръчаното просеко. Но на всяко заведение му се полага необходимия толеранс от време да реши цялостната си логистика. Освен това, ако няма излишни емоции и нерви, проблемите се решават бързо. В един фриволен превод без никакви претенции цитатът от Gastronauts звучи горе-долу така: "Хей, вие, храбри лакомници и пътешественици, вие, които се решихте на това странстване из сетивата, и да опитате хапки от бъдещето, не се бойте, нищо тук няма да ви навреди (...). Бъдещето е пълно с най-различни вкусове. Доверете ни се." Ами, да, да им се доверим на 33-те гастронавта.

София, ул. "Проф. д-р А. Златаров" 14

Тел. за резервация: 02 846 53 33; 0879 37 52 33

Първо ще бъдете привлечени от светещите крушки, опънати по протежение на трите заведения на ул. "Асен Златаров". Освен че вече се е оформило "гастро" кьоше, подобни светлинки винаги създават настроение за лято, ваканция, купон, дори и да се намираме насред голямата августовска софийска пустош.

После ще ви направи приятно впечатление името на новото място на ул. "Асен Златаров" 14. "33" е кимване, нещо като приятелско помахване към ресторанта-легенда "33 стола", който се намираше на същото място. Легенда, защото това беше един от първите частни ресторанти, открити през 90-те, успял да се задържи заслужаващо уважение дълго време. Освен това столовете на долния етаж на красивата фамилна къща все още са си 33. Защо гастронавти? Ако съдим по цитата, с който започва менюто, става дума за Gastronauts, пиеса, наречена от авторите си "театрално приключение с храна и музика", поставена в края на миналата година в лондонския Royal Court.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK