С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Неща

4 8 авг 2014, 15:11, 17855 прочитания

Ресторант: 33 гастронавта

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Първо ще бъдете привлечени от светещите крушки, опънати по протежение на трите заведения на ул. "Асен Златаров". Освен че вече се е оформило "гастро" кьоше, подобни светлинки винаги създават настроение за лято, ваканция, купон, дори и да се намираме насред голямата августовска софийска пустош.

После ще ви направи приятно впечатление името на новото място на ул. "Асен Златаров" 14. "33" е кимване, нещо като приятелско помахване към ресторанта-легенда "33 стола", който се намираше на същото място. Легенда, защото това беше един от първите частни ресторанти, открити през 90-те, успял да се задържи заслужаващо уважение дълго време. Освен това столовете на долния етаж на красивата фамилна къща все още са си 33. Защо гастронавти? Ако съдим по цитата, с който започва менюто, става дума за Gastronauts, пиеса, наречена от авторите си "театрално приключение с храна и музика", поставена в края на миналата година в лондонския Royal Court.


Новият ресторант почти нищо не е променил в откритата си част, а в закритата ремонтът е бил в посока олекотяване на пространството. Където и да сте навън, на разположение имате най-доброто, което може да предложи един софийски двор, тераса, и улица, пълни със саксии мушката, здравец и люти чушки. По всичко личи, че менюто, както и изпълнението му се правят от човек с опит. Разделено е на предястия, бъргъри, супи, салати, паста, основни, риби и десерти. От пръв поглед се вижда, че се опитва всячески да прескочи баналното и да предложи нещо по-интригуващо от домати с моцарела. Бих се върнала при "гастронавтите" заради салатата с домати кьопоолу, коприва и печени орехи, запеченото сирене халуми с печени чушки, хумуса с авокадо. Вероятно ще пропусна бургерите и пастите, но смело ще поръчам петлето на тиган, калмарите с йогурт сос, както и всички риби (винаги има и някои различни извън менюто). При умерен глад нещо подходящо са скаридите на плоча с аншоа и масло (имайте предвид, че са 2), при истински глад прекрасна работа ще свърши чоризото, запечено на тиган с хапки чабата.

За ориентация при цените: предястията са между 5.50 и 11.50 лв., салатите – 6 – 8 лв., основните варират между 9 и 27 лв. Проблемът в "33 гастронавта": в пиковите за вечеря и обяд часове се подгответе да чакате. Когато заведението е пълно, което в момента става повече от често, обслужването пада чувствително и могат да ви се случат чудеса, като например салатата с киноа да пристигне без киноа или да получите кава, вместо поръчаното просеко. Но на всяко заведение му се полага необходимия толеранс от време да реши цялостната си логистика. Освен това, ако няма излишни емоции и нерви, проблемите се решават бързо. В един фриволен превод без никакви претенции цитатът от Gastronauts звучи горе-долу така: "Хей, вие, храбри лакомници и пътешественици, вие, които се решихте на това странстване из сетивата, и да опитате хапки от бъдещето, не се бойте, нищо тук няма да ви навреди (...). Бъдещето е пълно с най-различни вкусове. Доверете ни се." Ами, да, да им се доверим на 33-те гастронавта.

София, ул. "Проф. д-р А. Златаров" 14
Тел. за резервация: 02 846 53 33; 0879 37 52 33



храна 5 от 5
обслужване 3 от 5
атмосфера 4 от 5

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

В Белград, на чисто 1 В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

11 окт 2019, 1373 прочитания

Календар и домашно кино Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

11 окт 2019, 733 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Тур дьо Доспат

С колело през Западните Родопи и техните алпийски пейзажи и прохлада

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов