Език свещен на моите чужденци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Език свещен на моите чужденци

Хуан Ернандес, един от организаторите на "испанските срещи"

Език свещен на моите чужденци

"Наздраве" на испански и немски с двете езикови групи с най-дълга традиция в България

12980 прочитания

Хуан Ернандес, един от организаторите на "испанските срещи"

© Велко Ангелов


"Испанците са много по-дисциплинирани от немски говорещите – на техните срещи се говори само на испански, дори и българите помежду си говорят на испански, споделя Любо Николов (33 г.), един от администраторите на немските срещи в София. Те се провеждат от 2007 г. всяка седмица и са част от явлението самоорганизирали се езикови събития, които без каквито и да било средства или официалности съществуват устойчиво благодарение на доброволци години наред. Освен седмичните испански и немски срещи веднъж месечно такива провеждат и френски говорещите. Италиански също съществуват, но те са без установена регулярност.

¿Hablаs español?

Преди две години и половина 30-годишният испанец Иван Гонзалес идва от Мадрид в София като доброволец към EVS (European voluntary service), участва в майските протести в Испания и е малко разочарован от перспективите в родната си страна. Организацията, към която е назначен да работи в Бълагрия, стои зад събития за глухонеми деца. В свободното си време Иван сам започва да организира допълнителни мероприятия за тях като турнири по волейбол, да ги води на театър и др. Не му стига тази активност, но с още няколко негови сънародници решава да инициира редовни срещи за испански говорещите в София. Първоначално това е малка група от най-много 10 души, които се срещат в някое заведение и си говорят и понякога правят заедно езикови упражнения.

Фотограф: Велко Ангелов

Две години по-късно разбирам, че срещите не само не са спрели, но и че са се превърнали в мащабно събитие, чиято фиеста по случай 100-ото събиране предстои. Иван Гонзалес все още е в България, но е предал щафетата и организатори в момента са Хуан Ернандес (32 г.) и Луис Гомес (25 г.), които всеки четвъртък вечер събират испанци, българи, живели в Испания или просто учещи испански, и всякакви други преминаващи или живеещи в България националности, които говорят испански. Вече няма упражнения за сметка на увеличеното количество сангрия и много повече прилича на парти в Мадрид. Няма такси или вход, всичко се прави доброволно.

За част от испанците, които живеят тук, това е начин да превърнат непознатата София в опитомено място, създавайки приятели и свой социален кръг. Луис разказва как попада в града: "Учих славянска филология в Мадрид с основни езици руски и български. Дойдох в България, за да упражнявам езика и след като си намерих работа, останах. В София съм вече четири години. Чувствам се добре, но ми липсва възможността да си говоря на испански, затова идвам на срещите, за да не започнат да ми изчезват думите." Луис работи в българска фирма, която има търговски отношения с Южна Америка и често му се налага да пътува дотам, но винаги няма търпение да се върне, защото "обичам българската природа, само градският транспорт не ми харесва". На испанските срещи се запознава с приятелката си Марта, която е българка, и вече две години са заедно.

Самата Марта усмихнато приветства новодошлите на фиестата по случай стотната среща и се обръща към всички само на испански. Салса инструкторка показва стъпки на ентусиасти, в по-късните часове ще започне и караоке. На входа тъкмо влиза Антонина Иванова (29 г.), която е чула за групата от приятелка и иска да проговори испански. "Дълго време нямах самочувствие, че ще се справя с говоренето, и затова не идвах, но след една екскурзия до Мадрид се престраших", споделя тя, която, освен че учи испански, владее отлично немски и чешки език. Разговарям и с друг българин – Мартин Гълъбов (31 г.). След като го убеждавам, че комуникацията ни на испански няма да се получи, преминаваме на български. Той споделя, че има братовчедки в Аржентина, на които иска да отиде на гости и е започнал да учи езика, а впоследствие се е оказало, че той ще му е от помощ в работата, защото продава софтуер за кораби и има клиенти в Южна Америка. Разбира за срещите от служителка в библиотеката в Испанския културен институт и оттогава идва редовно.

Интересно ми е какво стимулира другия организатор – Хуан, да прекарва четвъртъците си тук. "Много искам да популяризирам испанския език и да помагам на хората да подобряват езиковите си умения, но понякога ми е трудно с организацията – изглежда, в България е нормално всички да закъсняват, идват поне с половин час по-късно."

Хуан Ернандес, един от организаторите на "испанските срещи"
Автор: Велко Ангелов

Хуан, който е в страната от една година и работи в IBM, има доста сериозни планове за групата: да си организират по-често екскурзии и да създават кулинарни партита. Най-скорошното запланувано такова събитие е испанско хелоуин парти.

Хуан, Иван и Луис и тяхната Facebook група (vamos a hablar español en Bulgaria), в която има над 700 последователи, донякъде изземат функциите на културните центрове, които в последните години все повече редуцират възможностите си. Тук поне всички могат да си разменят актуални книги и филми. През 2013 г. голямо количество хора се включиха в подписка за запазването на испанския културен институт "Сервантес" в София, който беше заплашен от затваряне заради съкращения в бюджета. За щастие на всички и до ден днешен той съществува за разлика от библиотека на Британския съвет в столицата, която затвори врати през 2009 г., въпреки че беше пълна постоянно и за най-новите книги и учебници се чакаше с месеци. Подобна е и съдбата на библиотеката във Френския културен институт, която, макар съществуваща, е ограничена до малка стая с лимитиран избор от издания. Засега и "Гьоте институт", и "Сервантес" поддържат голямо разнообразие от книги и учебници.

Срещам се с организаторите на другата най-посещавана езикова среща – немски говорещите, които без големи фиести и годишнини продължават една традиция, започнала също през 2007 г. Ани Спасова, която е следвала и живяла 13 години в Дюселдорф, е един от координаторите на техния Stammtisch (Щамтиш). Щамтишът е доста обичайно нещо в Германия, споделя тя, представлява неформална редовна среща, обединена около някаква тема. Случва се винаги на едно и също място в един и същ час. Щамтишът е като еманация на пословичната немска точност – човек може винаги да разчита, че на уреченото място и в уречения час групата ще е там. Може да е на всякаква тема – например пиене на бира или за любителите на кайтсърф.

Един по-различен Stammtisch

Любо Николов, който завършва архитектура в Берлин и живее там 6 години, споделя, че немците са свикнали и обичат да си организират срещи по интереси: "Май така са започнали и немските срещи в София... Доколкото знам, един германец – Андриан от Берлин, положи началото – той беше научил много добре български език. След като се премести в Канада, срещите продължават, организирани от други доброволци."

Мястото се сменя всяка седмица и хората се уведомяват във Facebook група, която за разлика от испанската е скрита и единственият начин да бъде намерена в социалната мрежа е, ако някой приятел ви покани. Срещите са изключително разнообразни: посещават се от германци, австрийци и швейцарци, които са експати в България, включително и служители от немското посолство или Немската търговска камара; от българи, живели в Германия, на които им липсват езикът и културата, или от ентусиасти, които в момента учат езика и искат да се упражняват. "Напоследък идват български студенти по медицина, които искат да заминат да практикуват в Германия, след като завършат, и се упражняват, като си говорят с нас, учат много усилено", обяснява Любо.

Лилия Димкова (27 г.) завършва немска филология, но е на мнение, че й трябва постоянна среда, за да може да поддържа езика и седмичните срещи предлагат прекрасна имитация на немскоезична среда. В момента тя работи с езика и е сигурна, че щамтишът е една от причината да успее да запази богатия си речников запас. "Най-много ми харесва културното многообразие. Преди време се запознах с бившия унгарски консул, който цитираше Ботев на български. Така попивам не само интересното от хора с различна история, но разбирам какво им харесва в България", споделя тя.

Ани Спасова, част от екипа на "немските срещи"
Автор: Велко Ангелов

Някои от постоянно живеещите германци в България също се включват в организацията. Мартин Шюнке (37 г.) живее в страната вече седем години и е оперативен мениджър във фармацевтична компания. Споделя, че това, което му харесва най-много в срещите, е непринудеността: "Това не е събитие за създаване на контакти, тип размяна на визитни картички и сухи разговори. Ние си говорим, прекарваме си добре заедно в някое заведение и всички са добре дошли, дори да са напълно начинаещи в изучаването на езика – ако някой се притеснява, аз винаги мога да премина на български или английски и постепенно да го насърча да се отпусне и да проговори на немски." Мартин допълва, че е почитател на срещите и защото все пак не са като стриктен щамтиш – винаги на едно и също място, напротив, баровете се разнообразяват. "И според това в кое заведение организираме събитие идват и различни хора – дали е малко по-луксозно или по-ъндърграунд, вкусовете са разнообразни и с това и хората." Групата бързо се разраства – всяка седмица има около 10 - 15 нови членове, а Facebook страницата е с 1300 участници. Накрая Мартин казва, че нищо не му липсва от Германия и възнамерява да остане тук. В свободното си време свири в групата Drunken Octopus Party, а най-добрият си приятел – Щефен, един от организаторите на немските срещи, е срещнал именно на тях.

Щефен Хепт е германец, който живее в България от година и половина и преподава немски, също засега планира да остане тук. Страната му харесва, но не може да разбере защо българите са толкова песимистично и негативно настроени към всичко: "Не вярват на нищо", коментира той. Сега разработва свой личен проект за разпространяване на повече усмивки сред българите, като за целта смята да подарява хартиени пеперуди, които се оцветяват и ще стимулират хората да ги препредават нататък (www.ageofthebutterfly.wordpress.com). С Щефен разговарям на български, който за все пак краткия му престой тук е на доста добро ниво. "На щамтиш срещнах много хора, с които в момента сме близки приятели, и ще продължа да помагам с организацията", категоричен е той. Учуден, че говоря чешки, той ме подканва да създам група на чешки говорещите и завършва с думите "сега е Ваш ред".

Стотната среща на групата на говорещите испански
Автор: Велко Ангелов

"Испанците са много по-дисциплинирани от немски говорещите – на техните срещи се говори само на испански, дори и българите помежду си говорят на испански, споделя Любо Николов (33 г.), един от администраторите на немските срещи в София. Те се провеждат от 2007 г. всяка седмица и са част от явлението самоорганизирали се езикови събития, които без каквито и да било средства или официалности съществуват устойчиво благодарение на доброволци години наред. Освен седмичните испански и немски срещи веднъж месечно такива провеждат и френски говорещите. Италиански също съществуват, но те са без установена регулярност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  ptr_sofia avatar :-|
  ptr_sofia

  Колкото по-бързо повярваме в себе си, толкова по-рано ще се превърнем в една действително напреднала и развита държава. В крайна сметка всичко зависи от нас!

 • 3
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil

  До коментар [#2] от "Бил Тамусен":

  "Щефен Хепт е германец, който живее в България от година и половина и преподава немски, също засега планира да остане тук. Страната му харесва, но не може да разбере защо българите са толкова песимистично и негативно настроени към всичко: "Не вярват на нищо", коментира той. "

  За вас говори, Тамусен, за вас :)

 • 4
  daskal1 avatar :-(
  daskal1

  Г-жа Вълчева, може би ще с епозамислите и отредактирате текс като "да превърнат непознатата София в опитомено място". София и съответно живеещите в нея като обект за "опитомяване"?

 • 5
  apu06367084 avatar :-|
  apu06367084

  Мисля, г-н Даскал, че не сте схванал употебата на "опитовмяване" в случая. Това е израз:когато човек е на непознато място и се опитва да го направи по-познато за себе си, по-приятелксо. Няма нищо негативно в конотацията, "опитомяване" в смисъла, в който малкия принц си опитомява лисугера (сприятелява се с лисугера) или поне а зтака го разчитам. по същия начин, ако българин замине за Германия ще търси начин да "опитоми: немското пространсвто за да му е по-уютно

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#5] от "apu06367084":

  Нищо против, но ето тълкованието на глагола "опитомя" съгласно Българския Тълковен Речник:

  опитомяваш, несв. и опитомя, св. 1. Какво. Приучвам диво животно към поведение на питомно. Опитоми едно мече. 2. Прен. Разг. Кого. Правя по-културен, по-възпитан.

 • 7
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  Много интересно. Може ли повече информация за френската среща?

 • 8
  jke48367125 avatar :-|
  jke48367125

  Да, и аз бих искал повече информация за немската среща - как мога да видя кога и къде се провежда ?

 • 9
  dgh21365156 avatar :-|
  Petya Aroyo - Koteva

  Страхотни инициативи, надявам се да станат още по-популярни. Там винаги има интересни хора, с които можеш да обмениш идеи на езика, на който обичаш да говориш

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  tonariasar avatar :-|
  Antoaneta Evangelatova

  Здравейте, аз също бих се радвала да получа информация кога и къде ще се проведе следващата немска среща. Благодаря Ви предварително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK