Две ларви, моля!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Две ларви, моля!

Две ларви, моля!

Насекомите като пълноценна храна

7442 прочитания

Ентомофагията е естествена. Често е неволна, когато листни въшки, белокрилки и разни дребни ларви остават незабелязани и неизмити по листата на марулята и се превръщат в малко допълнителни протеини. Извън западния свят храненето с насекоми е съвсем съзнателен акт на наслада от вкуса и на нужда от хранителни вещества. Много древни култури отдавна са включили в менюто си различни твари с шест крака и един-два чифта криле – запотеките в мексиканския щат Оахака все още ядат скакалците чапулинес от род Sphenarium, в Китай какавидите на копринените пеперуди от няколко хиляди години се оползотворяват кулинарно, след като им е отнета ценната нишка, а четири групи скакалци са единствените кашер насекоми, записани в еврейската Тора.

С над 1,5 милиона различни вида насекомите са най-разнообразната група организми, приспособена към всякакви климатични условия, с невероятен темп на размножаване и която оптимално оползотворява хранителните ресурси – най-често растителни. Огромното разнообразие съвсем естествено се отразява и на броя видове, които се използват за храна – в света те са малко по-малко от 2000. Поне толкова са описани от учените, а вероятно са много повече, защото науката все пак не може да обхване всичко.

Бръмбарите, изглежда, са най-изкусителни, защото поне 300 разновидности се поднасят за вечеря из целия свят. Обикновено се готвят ларвите, и то най-вече на едри водни бръмбари или пък такива, които се хранят с дървесина. В Камерун и Конго задачата да събират тлъстите "червеи" е поверена на жените, като ги откриват по слух – доближават ухо до дървото и по тихия шум на хранещата се гадинка успяват да локализират мястото ѝ в дънера. После идва печенето, варенето и пърженето. Африканските палмови червеи се описват с лек ядков вкус и подобен на печена соя. Съдържат около 30% мазнини и това няма начин да не ги направи неустоими – човешкият организъм атавистично е силно привлечен от мазните храни от времената, когато храната е била трудно достижима. В протеините на ларвите пък се съдържат всички необходими ни аминокиселини, което не е изненада – и ние, и насекомите все пак сме животни, макар и толкова различни.

Пак в Африка хората от южната част на континента са много запалени по гъсениците на красивата нощна пеперуда Gonimbrasia bellina, които се хранят най-често с листата на дървото мопане. Основна храна в селата и деликатес в големите градове, шарените гъсеници са наполовина чист протеин – повече от най-качественото говеждо месо. Ако не се изядат свежи, току-що събрани от клонките, тварите се съхраняват изсушени. Може и да се опушат, което прибавя нови акценти към соления им землист вкус. Понякога вътрешностите на гъсениците не са почистени и по небцето се прокрадва нотка на чай от несмлените остатъци на листата, които са изяли. Ларвите обикновено се приготвят с домати, лук и чесън и се поднасят с каша от бяла царевица.

Близката ми среща с купища насекоми за ядене се състоя в град Оахака, Мексико. На местния пазар освен изобилието от сушени люти чушки в най-различни форми и размери за прословутите сосове моле имаше и доста чувалчета, пълни с дребни скакалци и ларви – всичките изпържени и обилно подправени със сол и чили. Докато скакалците нямаха определен вкус, но бяха приятно хрупкави и леко жилави по средата, червеите се оказаха съвсем непознати за небцето ми, докато не изпих първия си мескал. Тази примитивна текила често престоява с едрите гъсеници, които живеят в стъблото на агавето, от което се дестилира напитката, и така вкусът им навлиза в нея. Gusanos de maguey са поне 5 пъти по-скъпи от плебейските скакалци и се продават на бройка, а не на шепа. Цената си заслужава, защото вкусът е изненадващ и не напомня на нищо друго.

Примерите за вкусни насекоми са много, но за сметка на това масово отглежданите са твърде малко. Медоносните пчели и копринените пеперуди са ни спътници не толкова заради личните им кулинарни качества, а заради меда и коприната. В Югоизточна Азия има доста ферми за красиви бръмбари и пеперуди, които завършват живота си като мъртви декоративни обекти или като част от ефектни атракции в зоопаркове, ботанически градини и все по-често се разхвърчават по време на сватби.

В последните години обаче комерсиалният интерес към насекомите за храна се увеличава и множество компании стартират бизнес, като отглеждат, преработват и пласират нови продукти. Най-често това са различни щурци, бръмбари и скакалци също имат място в консервените кутии или смлени на прах и вложени в курабийки, спагети или различни снаксове. Инвестициите и текущите разходи в подобно производство са несравнимо по-малки от тези за друга животновъдна ферма, защото насекомите, за да се размножават и така да създават биомаса, богата на протеини и мазнини, изискват много по-малко пространство, нуждаят се от много по-малко вода и храна, отколкото говедата, свинете и дори кокошките. Всички тези преимущества са добри и за опазването на околната среда, защото фермите за насекоми за разлика от тези за говеда не са забележим източник на парникови газове и използват десетки пъти по-малко вода за единица полезна биомаса. Положителните страни на отглеждането на насекоми са толкова много, че дори световната Организация по прехрана и земеделие им обърна внимание с подробен доклад от миналата година, който насърчава ентомофагията и определя тези животни като възможен изход от хранителната криза, която очаква света, заради все по-бързото нарастване на населението.

Ентомофагията е естествена. Често е неволна, когато листни въшки, белокрилки и разни дребни ларви остават незабелязани и неизмити по листата на марулята и се превръщат в малко допълнителни протеини. Извън западния свят храненето с насекоми е съвсем съзнателен акт на наслада от вкуса и на нужда от хранителни вещества. Много древни култури отдавна са включили в менюто си различни твари с шест крака и един-два чифта криле – запотеките в мексиканския щат Оахака все още ядат скакалците чапулинес от род Sphenarium, в Китай какавидите на копринените пеперуди от няколко хиляди години се оползотворяват кулинарно, след като им е отнета ценната нишка, а четири групи скакалци са единствените кашер насекоми, записани в еврейската Тора.

С над 1,5 милиона различни вида насекомите са най-разнообразната група организми, приспособена към всякакви климатични условия, с невероятен темп на размножаване и която оптимално оползотворява хранителните ресурси – най-често растителни. Огромното разнообразие съвсем естествено се отразява и на броя видове, които се използват за храна – в света те са малко по-малко от 2000. Поне толкова са описани от учените, а вероятно са много повече, защото науката все пак не може да обхване всичко.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
  • 1
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА

    Двойна порция, моля.

  • 2
    caliber_.44 avatar :-P
    Калибър

    И кафе от котешки барабонки за преглъщане. Било доста скъпо...между другото.

  • 3
    kireto avatar :-|
    Кирето

    До коментар [#1] от "ПАВЛА - SorryLol":


    До коментар [#2] от "kалибър":

    За мен една тава с мръвЬе и стек тъмна биричка!
    Не бих опитал каквито и да са буболечки, просто съм сигурен, че няма да мога да преглътна...

  • 4
    bora_bora avatar :-|
    bora bora

    "Не бих опитал каквито и да са буболечки, просто съм сигурен, че няма да мога да преглътна... "
    До коментар [#3] от "Кирето":

    Просто не си попаднал на майстор!
    Препържени скариди с чесново сосче мм-м-м-м-м!
    Ама май, само до тук мога да стигна!


    До коментар [#2] от "kалибър":
    "котешки барабонки"
    Цял живот живея с котки, моите що нямат барабонки?
    Виж козите - ДА!


  • 5
    caliber_.44 avatar :-|
    Калибър

    До коментар [#4] от "Да бе да":

    Май не бяха от котка, но със сигурност бяха животински. Мисля, че това се води като най-скъпият чай в света.

  • 6
    kireto avatar :-|
    Кирето

    До коментар [#5] от "kалибър":

    Барабонките са от някакво животинче, май мармозетка или цибетка се казваше..

    До коментар [#4] от "Да бе да":

    Еее, скаридите не са буболечки, колежке.
    Тях си ги хапвам с най-голямо удоволствие. И рачета и октоподчета, калмарчета, не им прощавам.

  • 7
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
  • 8
    barbq avatar :-P
    BarBQ

    Може да са здравословни и след години като има недостиг на всякаква друга храна да стигнем да се храним с тях, все пак - без мен.

  • 9
    Avatar :-P
    Козина по чофката

    [quote#3:"Кирето"]Не бих опитал каквито и да са буболечки[/quote]
    Кире, просто не ти се е налагало да участваш в истински "Survivor", аме не като тези, дето ги дават по ТВ...
    [quote#4:"Да бе да"]Просто не си попаднал на майстор![/quote]
    Имаше в Сурат-тефтеря една карикатура с реплики:
    Едно засукано и елегантно девойче си говори с един омазан в кал мъжага - спецназовец.
    Девойчето, гледайки го влюбено, пита:
    - Знаеш ли какво е да имаш "пеперуди в стомаха"?!?
    Мъжагата, гледайки сериозно, отговаря:
    - ДА! А ти?

  • 10
    Avatar :-P
    Козина по чофката

    [quote#6:"Кирето"] Барабонките са от някакво животинче, май мармозетка или цибетка се казваше.. [/quote]
    То че е цибетка, цибетка е!
    Ама не живее в Канада!
    Калибъра на пияна глава кой знае от ква гад барабонки е събирал и сий правил кафе?
    Може от канадски пръч,може от опосум или росомаха! Може от пор вдовец или скункс, закусвали със миризливи бубулечки(пак опряхме до насекомите, дайба мама им насекомска)?!?
    Казват, че малцовото уиски убивало рецепторите и притъпявало вкуса...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.