Равнение по Мис ван дер Рое

Селектираните български сгради за 14-ото издание на престижната награда за съвременна архитектура на Европейския съюз

   ©  I/O архитекти/ Дълга къща в Търговище
   ©  I/O архитекти/ Дълга къща в Търговище

"Архитектурата започва, когато внимателно поставиш две тухли заедно." Това са думи на известния немски архитект Лудвиг Мис ван дер Рое, един от пионерите и най-видни майстори на модернизма и последният ръководител на известната школа "Баухаус".

Всеки две години европейските архитекти мерят кой от тях е подредил по-добре тухлите си без значение на опит, слава, локация, програма или мащаб за голямата награда от 60 000 евро. Паричното възнаграждение е мотивация, но самата титла "Мис ван дер Рое" е по-значимото признание, тъй като се смята за най-важното и престижно архитектурно отличие на Стария континент. Негови предходни носители са величини в професията като Алваро Сиза, сър Норман Фостър, Петер Цумтор, Заха Хадид, Рем Колхас, Снохета и други.

Пълното наименование е всъщност Наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз, накратко наградата "Мис ван дер Рое". Тя е създадена през 1987 г. като партньорство между Европейската комисия, Европейския парламент и Фондация "Мис ван дер Рое"», Барселона, за да поощрява концептуални и конструктивни развития в професията. Селекцията на проекти се случва посредством независими европейски експерти и членове на Съвета на архитектите в Европа, национални архитектурни асоциации (у нас това са Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България) и консултативния комитет на наградата.

По своеобразен начин "Мис ван дер Рое" е обзор на развитието на архитектурата в Европа. Ценно и интересно е да се види кое се е считало за иновативно и уникално като форма, материали, решения… преди две или повече години, сравнено с настоящето. Целият процес на селекция кулминира в голямата награда, публикуването на каталог и пътуваща изложба. Всички номинирани сгради и създателите им са в базата данни на фондацията, превръщайки всяко издание в двегодишна антология на някои от най-добрите архитектурни примери в Европа.

Статистиката за селектираните за 2015 г. е следната: 420 проекти участват за голямата награда. От тях 27% се занимават с къщи, а 24% с културни обекти. 11% са свързани с образование, 5% са офиси и останалите 33% са посветени предимно на спорт, търговия, държавни институции, транспорт, градска типология.

Повече за наградата "Мис ван дер Рое" и българските проекти - тук

В номинациите за това 14-о издание влизат девет сгради от осем български студиа. И дали някои от тях ще попаднат сред финалните пет проекта при обявяването им в края на януари не е от толкова голямо значение, защото те вече са оставили своя положителен принос за по-смислена и добра за живеене среда у нас.

Попитахме номинираните автори: 

1. Коя е най-отличителната характеристика на вашата сграда?

2. Какво означава и по какъв начин е важна за вас тази номинация?

3. Как се е променила архитектурната среда в България за последните две години?

4. Кои са предимствата да работите и реализирате проекти в България?

5. Как влияе българската архитектура и нейното наследство върху работата ви?

6. Коя е вашата любима сграда в София/в Европа?

7. Има ли шанс български проект да бъде селектиран за изложбата и/или за финалната петорка?

Фотогалерия: Равнение по Мис ван дер Рое

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Цялата галерия

Още от Капитал