Втори живот

Линията за редизайнирани дрехи от "втора ръка" на Мариета Ценова

Тези, които помнят списание "Егоист", свързват името на Мариета Ценова с първите в България "модни сесии", с въвеждането на понятието стайлинг в медийното пространство, с визуалните и "генеалогии", за чиято дълбочина и ерудираност повечето родни стилисти могат само да мечтаят да постигнат. Затова и след смъртта на "култовото" лайфстайл списание следим много внимателно какво прави тя.

През последните години работата й я кара да пътува между Лондон и София, а проектите, с които се захваща, са многобройни – освен че продължава да снима сесии, Мариета прави костюми за театрални постановки, филми, музикални видеоклипове и други, снима портрети на непрофесионални модели (сподели, че вече има около 80), прави изложби (и сама боядисва залите, ако се налага), прави обложки на книги (с голямо удоволствие, защото смята, че през последните години българската литература е във възход), шие дрехи, занимава се с "персонален стайлинг" и продължава да издава онлайн списанието Perfect Day (www.perfectdaymag.com). Именно името на онлайн изданието Мариета използва за последната си колаборация – с онлайн магазина, продаващ секънд хенд дрехи, Remix.bg.

Perfect Day for Remix е "линия за редизайнирани дрехи с респект към благородните материали (тъкани и кожа) и с идеята да се продължи животът на една дреха с нов дизайн. Първата серия беше пусната преди десетина дни и съдържа малко над 105 дрехи – блузи, рокли, туники, палта, поли, жилетки, сака, поли, направени от палта, и други.

Мариета обяснява как е работила за създаването на линията: "Хората, които стоят зад сайта Remix.bg, пускат около 4000 бройки дрехи всеки ден след прецизна селекция на това, което пристига при тях. От целия този обем само 10% от нещата са нови – дошли от складове, от аутлети, от разпродажби... Каквото отпадне от селекцията – те го наричат скрап, заминава към местни секънд хенд магазини. А аз от този скрап правя моя селекция – примерно от 600 кг, които преглеждам, вадя 5 - 10 килограма дрехи с настина високо качество, но ухапани от молец или седели дълго на витрина, или с някакъв фабричен дефект, т.е. не могат да се продават в сайта. В зависимост от това къде конструктивно е нарушена една дреха, дали ми харесва материалът, цветът, щампата, дали има потенциал да стане нещо друго, аз я взимам, правя й редизайн и я ушивам наново."

В този процес в работата със секънд хенд дрехи Мариета влага лично отношение и концепция, провокирана от процесите в съвременната световна мода: "Съдбата на всяка дреха е различна. Независимо дали ще носиш Yamamoto за 800 паунда или Cos за 80, важното е да вдъхнеш живот на дрехата и тя да ти служи години наред. Практиката в момента всяка марка да прави по четири колекции годишно, да се "бълват дрехи", които хората да купуват, и след два-три сезона да приберат в гардероба, защото вече са "демоде", обезценява креативността на всички в модната индустрия. Дрехата с добро качество на изработка и оригиналният дизайн я правят out of fashion. Тя влиза в графата "елегантност", "класика", "стил", "дизайнерски почерк" – няма значение как ще го наречеш, но носи индивидуалност.

Хората трябва да си върнат уважението към дрехите и аксесоарите, към всичко, което купуват. Трябва да прецизират избора си. Много е важно да се успокоят циклите в модата и да се намали световното свръхпроизводство. Това означава по-малки колекции, по-ниска честота на предлагане на пазара и по-високо качество. Свръхпроизводството на дрехи започва след 70-те години на миналия век – дотогава традицията е да носиш едно нещо, докато е качествено и ти служи. Едно палто, докато влезеш в университета, и едно – след като се ожениш. Ръчно ушитa по твои размери, една дреха се носи с достойнство.

Когато имаш любима дреха, тя живее с теб. Едно е да сменяш аутфита сутрин и вечер, а съвсем друго – да носиш дреха, която те изразява, която е лично твоя и която няма да видиш носена от друг. Не че цивилизацията ни не познава униформите, но когато дрехата е част от теб, от характера ти, от поведението, от вкуса ти, тогава животът на дрехите става друг. Твоят живот – също."

Серията Perfect Day for Remix е на Remix.bg. Онлайн списанието Perfect Day е на Perfectdaymag.com, а повечето проекти на Мариета Ценова можеш да видиш на сайта Justaperfectday.com

Още от Капитал