Трейлър на седмицата: Montage of Hеck, документален филм за Кърт Кобейн

Продукцията на HBO хвърля задълбочен поглед върху личността му отвъд клишетата

Телевизионната премиера на филма се очаква на 4 май по HBO.
Телевизионната премиера на филма се очаква на 4 май по HBO.    ©  HBO
Телевизионната премиера на филма се очаква на 4 май по HBO.
Телевизионната премиера на филма се очаква на 4 май по HBO.    ©  HBO

Първият официален документален филм за живота и кариерата на Кърт Кобейн се приближава към появата си след успешни фестивални премиери.

Режисьор на Montage of Hеck е Брет Морген, решил да избяга от клишетата и да представи фронтмена на Nirvana като на първо място човек, съпруг и баща, чийто най-тъмни моменти да бъдат изследвани вместо приети за даденост. Той е избран от Къртни Лъв заради предишните му документални проекти, а копродуцент е дъщерята на Лъв и Кобейн – Франсес Бийн. Семейството на музиканта, починал през 1994-а след самоубийство на 27-годишна възраст, участва с интервюта във филма, включително неговата сестра и майка.

Саундтракът е съставен изцяло от неиздавани до този момент песни и демо записи на Кърт Кобеин, включително кавър на And I Love Her на The Beatles, който режисьорът намира сред касетите му и не е слушан от никого преди това. Вместо типичен филм, изцяло съставен от коментари на близки и архивни снимки, Морген избира да представи моментите, в които се разказва за детството, юношеството и първите стъпки на Кърт Кобейн в музиката, като анимация. Засегнати са също така трудното му себевъзприемане като публична личност и желанието за нормален живот въпреки хаотичното ежедневие около Nirvana и зависимостта му от хероина, от която сестра му казва, че е изпитвал дълбок срам.

"Неговото изкуство до голяма степен е самата му автобиография", казва пред сайта The Vergen Морген, който в продължение на три месеца се рови из архивите му и изследва буквално всичко оставено. Той изслушва общо 108 касети, а в една от тях Кърт Кобейн записва своите спомени за детството си. "Когато е бил на три години, всичките му рисунки са изпълнени с позитивност и идеализъм, а на седем виждаш как тъмнината се прокрадва и в тях има хора, изобразени като марионетки или пък Фред Флинстоун като удушаващ Дино. Според мен той е имал едно щастливо ранно детство и след това цял живот се е опитвал отново да се доближи до това усещане. Този Кърт, който аз видях, е толкова различен от този, който сам е създал пред медиите и публиката."

Филмът премина през фестивалите Sundance и Берлинале, а премиерата му се очаква на 4 май по HBO.

Още от Капитал