Food: Първичен бульон

Една от първите ясни кулинарни тенденции за 2015 година в Ню Йорк

Shutterstock    ©  Shutterstock

През 20-те години на миналия век руският биолог Александър Опарин предлага своя теория за възникването на живота. Едно от предположенията му е, че на определени места по бреговете или около океанските хидротермални комини се концентрират химически вещества, които при условията на тогавашната атмосфера и климат (съвсем различни от тези, на които сме свикнали – всъщност направо смъртоносни), се променят така, че в един момент се организират в първите структури на живота. Тези разтвори Опарин нарича първичен бульон.

Аналогията с основната кулинарна течност не е случайна – бульонът в класическата кухня е в началото на супите и сосовете. А сега вече е и една от първите ясни гастротенденции за 2015 година в Ню Йорк – градът arbiter elegantiarum на съвременната кулинария.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • vvm
    • - 1
    • + 7

    Стига с това селъри! Кажете го простичко - ЦЕЛИНА!

    Нередност?
  • 2
    mainatown avatar :-|
    mainatown

    До коментар [#1] от "vvm":
    Може и керевиз.
    И още: Мирпоа е френската основа за гозби. Мирпоа всъщност представлява комбинация от няколко вида зеленчуци. В случая говорим за лук, морков и целина, при това тези три вида зеленчуци трябва да бъдат в равни части.
    С тези използвани чуждици човек да седи, да се пули и да си мисли за извънземни, а всъщност става дума за ежедневно използвани неща.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал