Приказки в картинки

Историята на един талантлив илюстратор, почти нездравословно обсебен от котки

Детската книга е вълшебство. Тя трябва първо да грабне родителя, за да я купи на детето си, а после да е толкова интересна, че да не омръзне в следващите поне 70 години. Увлекателните картинки и необикновените истории са майсторство и магия. Затова истински се радваме и подкрепяме авторски книги, нарисувани и написани в България.

Когато преди няколко години се появи издателство "Рибка", отпечатването на тяхната първа книжка със същото име се осъществи благодарение на подкрепата на стотици хора, които я закупиха предварително. И по рафтовете в детските стаи се появи приказка с характер, приключения, поуки и щастлив край, история за това колко е хубаво да си ти самият и как винаги ще има някой тъкмо за теб. Написана от Катя Антонова и илюстрирана с колажите на Евгения Николова, "Рибка" дава старт на тяхното малко по размер, но голямо по душа издателство. Следим изявите им и присъстваме на представянията им, които винаги събират последователи на хубавите детски книги: "Как си, мечо?", "Какво не знаеш, когато знаеш, че си бременна?", "Книжка за заспиването", "Операция "Зайче"", "Двете кралства". В портфолиото на "Рибка" се откриват още и прекрасни картички с илюстрации от техните издания, а напоследък и настолна игра "Не се сърди човече". Ако имате добра история за деца, може дори да се пробвате и да я изпратите за реализация в "книжка с картинки, ама истински – наистина интересни, с наистина артистични илюстрации".

Евгения Николова отговаря за всички визуални оформления, като подбира и се грижи изданията на "Рибка" да имат общо красиво послание. Евга е рисувала част от книгите и конкретно тяхната последна "7 приказки зелени с крила, крачета и антени". Освен това тя има богат опит и работна практика в някои от водещите рекламни агенции в София, а понастоящем е арт директор в дигиталната агенция Next-DC. Признанията за таланта й са множеството награди и разпродадените детски книжки. Забравихме да споменем, че Евга е влюбена в котките. Tолкова много, че преди няколко месеца тя създаде специален tumblr/Catstheysendme, в който събира всички изпратени й от приятели снимки и илюстрации с котки. И въпреки трепетите, съпътстващи всяко първо раждане, Евга успя да отдели малко време за нас в последните дни на своята бременност, за да поговорим за всичко, стриктно свързано с работата й напоследък:

Представете се…

Аз съм Евгения, в повечето случаи Евга. Завърших специалност текстил като средно образование в Приложното училище в София и после в НХА, и знаех, че няма да се занимавам точно с това. През 1990 – 2000 г. тази специалност беше едно от малкото места, на които можеш да получиш по-широко и свободно образование в областта на изкуствата, а не тясно специализирано. Учихме скулптура, керамика, живопис, графика, ситопечат и т.н. Когато бях в 11 клас, се появиха първите компютри в училище и още тогава много исках да работя на такъв. Дизайнът и рекламата дават възможност да получаваш всестранна информация, да се променяш и актуализираш непрекъснато. И да работиш на компютър.

Професионалните ви занимания продължават да са много разнообразни. Как съчетавате работата си на арт директор в рекламна агенция с тази на издател и илюстратор на детски книги?

Разнообразието ми дава енергия, а разнородните проекти се вдъхновяват един от друг. Получавам знания и умения от различни сфери и ги кръстосвам – така търся нов резултат.

Има ли човек, който силно да е повлиял на посоката ви на професионална реализация?

Баща ми, художник, който освен всичко друго ме научи и да наблюдавам как се чувствам, докато рисувам. Така, ако ми хареса крайният резултат, да мога да го повторя. И Пикасо – сменя стилове с лекота и съвършенство.

Какъв е процесът ви на работа?

Обикновено първо събирам информация, гледам картинки. Като се почувствам "достатъчно знаеща", искам вече да се забавлявам и търся шега с темата, референции към познати сегашни или отминали събития, някакъв контекст. Опитвам се да сглобявам и смесвам стилове, за да получа нещо, което не съм правила досега.

Кои други български артисти следите и харесвате?

Харесвам работата на Trash Lovers заедно и поотделно – Момчил Захариев, Косьо Кокаланов, Ивайло Недков, Илиан Илиев. Ценя и ползвам шрифтовете на Fontfabric. Най-интересно за мен си остава обаче какво се случва в Англия, имам слабост към тамошната лекота и чувство за хумор.

Преди време бяхте селектирана за английската награда Serco за илюстрация и работата ви бе представена в изложба в Музея на транспорта в Лондон. Разкажете ни малко повече за темата и изложбата.

Заданието бе илюстрация, интерпретираща история, свързана с Лондон – измислена, реална, историческа, филмова – и задължително да бъде включен някакъв елемент на техния градски транспорт – табела, автобус, влак и т.н. Търсих известно време какво точно да илюстрирам, тъй като темата е много обширна. Накрая случайно попаднах на историята на гарваните от Лондонската кула. Оказа се, че те обитават кулата от векове и се счита, че носят късмет на Короната. Поверието е (и досега), че ако останат по-малко от седем, тогава ще падне кралицата и заедно с нея цяла Британия. По времето на Чарлс II се оказало, че гарваните пречат на наблюденията на кралския астроном от Кралската обсерватория, защото непрекъснато минават пред телескопа му. За да не падне кралството, Чарлс II решил да премести обсерваторията на настоящото й място Грийнуич. Видя ми се доста забавен фактът, че гарваните са изгонили цяла обсерватория от центъра на града. Между другото миналата година за малко са щели да останат шест гарвана – лисица почти е изяла единия. Оттогава се субсидира поддържането на по-голяма бройка.

С кое професионално постижение досега се гордеете най-много?

Може би като спечелих публикация на моя илюстрация в детското лондонско списание Anorak Mag през 2013 г. (бел. авт. - списание Anorak - the Happy Mag for Kids, излиза четири пъти в годината от 2006 г. насам и е сред най-интересните, качествени и разпознаваеми списания за детски илюстрации в цял свят. Евга участва в конкурс за създаването на илюстрована игра. Сред 103 участници са избрани само шест и нейната идея "Бал с маски" става известна.) Тогава май си повярвах (смее се).

Каква е историята ви с издателство "Рибка"?

Катя и Милен случайно се обърнаха към мен, за да направя илюстрации към три от разказите в "Принцесешки истории" и други необикновени случки и един от тях беше за котарака Рибка. Харесахме се много, Катя реши да напише цялата история на Рибка в голяма дълга детска книга и да я издаде от собствено издателство, в което ме поканиха като съдружник. Искаме да сме свободни да правим модерни детски книги, така че децата от малки да срещат красивото и смисленото, и то на български.

Как решавате да започнете работа по някоя нова книга?

Започваме винаги от текста.

Разкажете ни за книгата "7 приказки зелени с крила, крачета и антени".

Историята дойде сама при нас, когато Нели Маргаритова ни я пусна на общия мейл. Харесахме много стиховете – весели, като скоропоговорки. Когато започнах да илюстрирам и оформям, исках и картинките да са също толкова лекички и забавни. Имам Бийтълс като щурци, само че без Пол; обух няколко бръмбара в турски шалвари; направих родословно дърво на семейство бълхи; и градска муха в стил Кари Брадшоу.

Кои са вашите последно закупени детски книги?

Последните, които купих, бяха от малка лондонска книжарница на битака – Where the Wild Things Are и прекрасна поредица от три книжки на Ann&Reg Cartwright. Напоследък не купувам, защото непрекъснато ровим в чужди издания, обсъждаме ги в издателството и избираме кое да преведем. Последните пет, които купихме, би трябвало да видят бял свят преведени още тази година.

Ако можете да разкажете история на някое дете, тя би била за...

Kак се кара истинска кола.

http://ribka-publishing.bg

Още от Капитал