

студио Комплект

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Марайе Фогелцанг е звезда на един небосклон, където звезди все още няма: тя е хранителен дизайнер и един от пиoнерите в тази нова сфера. След като през 2000 г. се дипломира в Академията за дизайн в Айндховен, тя се насочва към храната като материал за работа. Отскоро завежда факултета "Храна нехрана" в Айдховенската академия, едно от първите учебни заведения, в чиято програма фигурира дизайнът на храна. Академичната кариера формира малка част от професионалното амплоа на холандката; тя е консултант на хранителната индустрия и работи за големи компании като Nestle, Absolut или пък Virgin и обикаля света със своите артистични проекти, които се движат на границата между изкуство, дизайн и пърформанс. Един от последните е Eat Love Budapest, в който кани посетителите на инсталацията да влязат в малка палатка и да бъдат гощавани с ръце от жена от ромски произход с приготвени от нея традиционни ястия. Марайе смята, че храната е най-естественият начин за сближаване на хората от различни социални и етнически прослойки.

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
7 коментара
Поредната доза концептуализирани идиотщини. Давам си сметка колко щастливи сме по нашити ширини, където все още можеш да си набереш лапад от градината и коприва от дерето и да си сготвиш за 15 минути превъзходна, простичка храна, с много минерали фибри и висока степен на алкалност. Истински пир за тялото! Жал ми е за тези хора и техните изкуствени знания и професии.
Трябва да си призная, че така и не можах да разбера какво точно прави тази жена. Може ли някой да ми обясни? Разбрах, че не е дизайн, т.е. оформление на храна, а дизайн на храненето. Но храненето е абстрактно понятие и аз не знам как се оформя абстракция.
До коментар [#2] от "evpetra":
И аз така. Доколкото разбрах си е измислила собствена професия. Няма лошо щом изкарва за храната а от там и за л.....та.
В днешния свят обикновенното работно място малко по-малко изчезва заради компютри и автоматизация. Повечето хора ще трябва да учат програмиране или да си измислят нов тип професии. Както виждаме сега на мода са готвачите. Целия свят гледа готвачи които се надпреварват да готвят едни и същи манджи по-малко по-различен начин. След тях предполагам ще има друга мода и т.н. Нали тия 7 млрд. трябва нещо да правят, иначе ще започнат да искат пропорционално разпределение на благата което няма да се хареса на богатите :)
Е-ей, така като гледам - рядко единомислие по темата. Това май не е добре. Очевидно, идеята е твърде авангардна. Интересно дали ще има развитие.
Това означава ли, че Марайе Фогелцанг има "лайняна" професия?
До коментар [#5] от "Кирето":
Ами тя се го е казала: "Бях много лоша студентка, защото не бях добра в създаването на предмети. " Какво и е останало? Прави се на интересна, без даже да подозира че това е формулата на Баба Лайнянка от "Жерминал" на Емил Зола за отглеждане на зелки. Абсолютен плагиат! Оправдание - цитата.
Тази мадама и преди ни я пробутвахте, Капитал. Мога да се обзаложа, че тази проекто ориентирана модерна концептуална кака не може да отгледа от началото до края дори и един домат, което всяка нашенска необразована баба знае. Никога в живота си не се е трудила за храната си истински и не знае какво е потен вода да пиеш.
Също така е стопроцентово сигурно, че хора като тази жена са съучастници в производството и лансирането на модерните изпражнения, защото да работиш за Nestle е чист съюз с дявола. Наскоро излезе пространно изследване, в което Несле се мъдреха най-отпред като първи вложители на опасни хидрогенизирани мазнини и аспартами в широка гама от гранителните си продукти.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.