Ниво за напреднали

Изложбата "Композиции" с подбор от добри български продуктови дизайнери - първо в Милано, сега и в София

"Композиции" е изложба с десет български участници от различни сфери на съвременния дизайн. Форматът на тяхното представяне лансира определен аспект от работа им – самостоятелно, в сътрудничество или в развитие от една област в друга. Изложбата е компактен подбор на предмети, които изследват линията на трансформация на конкретна идея. Затова творческата динамика диктува любопитни взаимодействия и интердисциплинарност, пренос на концепции и новаторски подходи при използването на изразни средства. Зад идеята и реализацията стоят "Студио Комплект" – Адриана Андреева и Бояна Гяурова, които имат вече над десет години опит като журналисти в сферата на визуалната култура и като част от творческия екип на международния фестивал One Design Week от неговото съществуване през 2009 г. досега (всъщност това е първият ни самостоятелен проект като "Студио Комплект" - бел. авт.). Техният подбор на участници отговаря на задачата да се покаже съчетаване на нееднородни на пръв прочит артистични проекти.

Участниците идват от различни професионални сфери, което внася разнообразие и свеж поглед към дизайна. Нева Балникова (бижута) и Христо Савов (илюстрация) правят разбор на творческото работно пространство посредством реални обекти – бижута и детайлно изрисувани акценти от процеса на създаването им. Елиа Недков (художествено оформление) пренася опита си с марката за бои "Виеро" върху чанти от лен, като следва характерна за работата си изчистена архитектурна линия. Деница Бояджиева (продуктов дизайн) от години работи с евапрен – материал, който често се среща в обувната индустрия, за своите осветителни тела, но чак сега в лицето на модния дизайнер Даниела Иванова намира съмишленик да въвлече евапрена отново в естественото му амплоа – като прототип за сандал. Последните години от професионалното си развитие Яна Танковска борави предимно с керамика за бижута. Не са й чужди експериментите с характерни и многопластови хартиени лампи, които се появяват в интериора като акцент. Тук тя отново се насочва към осветителните тела, този път изградени от множество керамични елементи, взети направо от нейните бижута.

Още докато учи в Дизайн академията в Айндховен, Холандия, Рая Стефанова (продуктов дизайн) се вълнува от здравословните фактори в живота на градския човек и как може домашните навици да го приближат до природата. След целенасочено проучване тя стига до серия от съдове, изработени от пресована пръст и от травертин, които внасят нужни бактерии от почвата в отдавна стерилизиралата се градска среда. Мила Чорбаджиева намира вдъхновение в архитектурата на пръснатите из България паметници от времето на комунизма, заснети и документирани от фотографа Никола Михов, като присвоява техните форми за пръстени от бетон и смола. От 2011 г. досега Марина Драгомирова усъвършенства своята идея за стол, ръчно заплетен от цветни нишки по подобие на българските килимарски традиции, което впоследствие се превръща в трайно изследване на основите на тъкането. Креслото приема различни цветни форми и се появява във варианти за един или за двама. Графичният дизайнер и създател на марката "Шевица" Гергана Станкова претворява автентичен, ръчно бродиран народен мотив в стилизиран геометричен елемент за плочките от цимент на "Шарка".

Различните творчески области се съчетават хармонично от общия експозиционен дизайн, който е дело на Елиа Недков. "Търся стойността, като избягвам ефектите. Опитвам се да подходя деликатно към темата, като обаче искам да й дам усещането за изтънченост. Сдържан, но рафинириан." Думите на архитекта са по повод неговия стил на работа и напълно съвпадат с първоначалното впечатление от удачно конструираните дървени елементи за излагането на предметите. Посредством техния изчистен и опростен вид всички тези на пръв прочит разнородни артистични проекти са подредени логично и с достатъчно свобода помежду си, за да внушат самостоятелни послания, без да са в конфликт с останалите.

Композиции представи за пръв път сборна изложба със съвременен дизайн от България на най-популярното и посетено събитие в света на дизайна – Salone del Mobile 2015 през април, като част от селекцията на модула Ventura Projects/Ventura Lambrate. Присъствието на събитието отбеляза не само нужната промоция за самите творци, но и много по-належащото съпоставяне с международната сцена и придобиване на критичен професионален поглед. Като стимул и за бъдещи подобни изяви действа истински впечатляващата статистика на шестото поред издание на модула Ventura Lambrate: 100 000 посетители, 176 изложители от 36 държави, 13 000 кв. м изложбено пространство, 950 участващи дизайнери, 1500 регистрирали се международни журналисти и 2 номинации за дизайн наградите на Милано. От списание Abitare пишат: "Във Ventura Lambrate откривате бъдещата визия на дизайна; това е мястото, където попадате на обекти, които изтриват границите между изкуство и дизайн." Само половин месец след Милано, изложбата Композиции е подредена и за софийска публика в пространството на Склада за десет дни през месец май.

Обосновката зад съществуването и развитието на подобни творчески проекти е пряко свързана с регулярното информиране на публиката относно добри практики от областта на дизайна. Този стимул към припознаването на стойностната визуална среда е като незабележимата консумация, само че в посока културно съдържание. Ненатрапчивото, но постоянно захранвано възпитание в усет към стилни, практични и с вродено внимание към детайл, материал и изработка предмети води до по-качествен начин на живот.

Изложбата "Композиции" е подобен опит да се култивира общество с афинитет към по-смислена и по-красива среда. Целенасочените опити да се презареди и обнови разбирането ни за физическия свят около нас е твърде нужно в момент, когато градската ни реалност е масово замърсена от визуални примери, граничещи с недоразумение, грозота и посредствено изпълнение. Композиции не насочва преднамерено към висок стил или перфектно изградена визия, а към определено ниво на разбиране за добър начин на живот в контекста на дизайна и емоциите, които той предизвиква през предмети, близки до ежедневието на всеки от нас.

Изложбата Композиции е в "Склада", ул. "Бенковски" 11; работно време, всеки ден между 7 и 17 май, от 11:00 до 19:00 ч.

Още от Капитал

Гъби за народа

Гъби за народа