Ако експресионистите бяха готвачи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако експресионистите бяха готвачи

Ако експресионистите бяха готвачи

Рецептите на Джаксън Полък, събрани в луксозно издание

5156 прочитания

© Robyn Lea


Работен ангажимент за списание за интериорен дизайн отвежда американската фотографка Робин Лий в къщата, която обитава в последните си дни американският художник Джаксън Полък. Домът на Полък и съпругата му Лий Кразнер, също художничка, в Ийст Хемптън, е превърнат в музей на артистичното семейство и на пръв поглед не предполага неразкрити тайни.

Докато Робин Лий не попада на бележки и откъснати листове хартия между книгите на Кразнер, с изписани върху тях готварски рецепти.

Фотограф: Robyn Lea

Кулинарните открития и последвалата близо тригодишна изследователска работа с архивите на семейството, на роднините и близките им приятели, както и интервюта с хора, познавали отблизо Джаксън Полък и съпругата му Лий Кразнер, сложили началото на интересен проект, който американското издателство Assouline представи тази пролет.

"Вечеря с Джаксън Полък - рецепти, изкуство и природа" показва в непозната светлина една от главните фигури на абстрактния експресионизъм в Америка, известен с оригиналната си техника на работа - пръскане с четка върху белите платна, използването на боя за автомобили и боядисване на сгради, цимент, пясък, натрошени стъкла и парчето желязо.

Приживе наричат Полък "любимецът на Пеги Гугенхайм". Ексцентричната наследница на семейство Гугенхайм и собственичка на музей за модерно изкуство във Венеция се запознава с Джаксън Полък по препоръка на своя артистичен съветник - Пийт Мондриан. Когато вижда негови платна в Ню Йорк през 1940 г., е напът да го отмине, но Мондриан я съветва да погледне картините му отново и да остане "насаме с тях". След няколко дни Пеги Гугенхайм не само се обажда, за да изкаже възхитата си от автора, но отправя покана за самостоятелна изложба в нейната галерия в Ню Йорк и му възлага първата поръчка - изработването на арт стена за дома й.

Творбата на Полък е обявена за шедьовър, а през 1951 г. семейство Гугенхайм я дарява на университета в Айова. След няколко десетилетия в пълно забвение, днес "стената на Полък" е на показ в специална изложба, организирана от музея "Гугенхайм" във Венеция.

Автор: Robyn Lea
Преглед на оригинала
Автор: Robyn Lea
Преглед на оригинала

Изложбата съвпада с дългоочакваната премиера на книгата на Робин Лий - "Вечеря с Джаксън Полък - рецепти, изкуство и природа". Племенницата на Полък - Франческа, е автор на предговора към луксозното издание, което освен върху любимите рецепти на художника и съпругата му акцентира върху фотографии от дома им, снимки от личния архив на Полък и някои от бележките, запазили почерка му.

Книгата Dinner with Jackson Pollock: Recipes, Art & Nature може да поръчате онлайн от  www.assouline.com или www.amazon.com

Изложбата Jackson Pollock’s Mural: Energy Made Visible в музея Peggy Guggenheim Collection, Венеция, продължава до 16 ноември

Работен ангажимент за списание за интериорен дизайн отвежда американската фотографка Робин Лий в къщата, която обитава в последните си дни американският художник Джаксън Полък. Домът на Полък и съпругата му Лий Кразнер, също художничка, в Ийст Хемптън, е превърнат в музей на артистичното семейство и на пръв поглед не предполага неразкрити тайни.

Докато Робин Лий не попада на бележки и откъснати листове хартия между книгите на Кразнер, с изписани върху тях готварски рецепти.

Фотограф: Robyn Lea

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK