Кръгът Ballantine’s: компанията на Биляна Славейкова и Тео Чепилов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кръгът Ballantine’s: компанията на Биляна Славейкова и Тео Чепилов

Кръгът Ballantine’s: компанията на Биляна Славейкова и Тео Чепилов

Ирина Денева, Евелин Велев, Биляна Славейкова, Поля Великова, Рая Радичкова, Тео Чепилов

13874 прочитания

© Яне Голев


Ядрото на тази приятелска конфигурация са триото Биляна, Ирина и Рая. Надушват се в Журналистическия. Следват партита, шотове, танци, преграквания от пригласяне с "у-у" и още достатъчно споделени моменти, за да се стигне до думите на Биляна: "Те не са ми приятели… те са ми семейство."

След това силно начало постепенно към трите момичета се омотават и Тео, Поли и Лино. Тео се връзва с Поли (изпраща парламентьора на компанията, Биляна, за да се запознае с нея и да я покани на афтърпарти в апартамента им, нищо че на въпросното парти около Поли са само някакви мъже). Биляна открива Лино на една конференция. И така.

Общият знаменател

Партитата и афтърпартитата не са единственото, което формира компанията, макар половината им истории да са от точно такива събития. Всички са страшна сила във филмите и по един или друг начин са вързани с медиите. Лино дори "сам по себе си е медия". Самите те не могат да се определят като принадлежащи към някоя група (хипстъри, рапъри и т.н.), защото са навсякъде. Падат си по Mortal Kombat и знаят всички скилове, които биха им влезли в употреба. Поне двама са виждали стълби отблизо, в резултат на което пострадали били носовете им. И това се е случвало в напълно трезво и сериозно състояние.

Ирина Денева
Автор: Яне Голев

Ирина Денева

Видният кифловед на компанията, което, разбира се, не я спасява от счупване на нос на едни стълби ("това не е от хубавите неща, които се разказват пред хората…"). Енергична и с добър вкус за кецове, Ирина танцува много добре и се справя чудесно като диджей. Веднага вадим доказателството: Shame партитата, които напоследък се е впуснала да организира – онази музика, която слушаш тайно и те е срам да я пуснеш дори на тримата приятели, които са ти останали в живота. Представете си нещо като Бритни Спиърс, "Спайс гърлс" и всякакви по-срамни неща. Иначе Ирина е "хаотична, дива, суетна, слаба и силна, суперталантлива и добра… не знам, soulmate."

Евелин Велев
Автор: Яне Голев

Евелин Велев

Все още го опознават, но вече се е доказал като пружинка – деен и интересен. Не слуша музика "по начина, по който нормалните хора го правят". Когато бил тийнейджър, приятелите му се разбиват на групи според музикалните си предпочитания. Лино решава, че това е "много тъпо", и 10 години заема бунтарската позиция да не слуша музика. Винаги е готов за още един ред шотове и "винаги е много свеж", въпреки че е изцяло отдаден на работата си. Един от основателите на Start It Smart, той има голям принос за изграждането на start up екосистемата в София. "Прави неща, които в повечето случаи не можем да зацепим." Като да се занимава с роботчета, които пречистват водата от нефтени разливи и спасяват коралите в Червено море.

Биляна Славейкова
Автор: Яне Голев

Биляна Славейкова

Желязна. Вдъхновяваща личност. Толкова, че заради нея брандираният за нейно гадже в компанията Лино се е променил най-много в живота си. Усеща хита и прави ужасно много неща. Може да изкара най-доброто от всеки, който се занимава с нещо творческо, и "хем те мотивира, за да работиш, хем те държи в срокове". Страшно я бива в преговорите и според приятелите й става за парламентьор. Категорична. "Има си принципи и в същото време може да стои и да си оформя скулите около 30 минути." Когато ти е криво, тя е човекът, с когото да поговориш. "И дава дрехи назаем." Известна е и с кратките си сентенции като: "Ирина, този влак вече отплува." Има качеството да е перманентно щастлива, "но не такова някакво глупаво щастлива".

Поля Великова
Автор: Яне Голев

Поля Великова

Изненадва с това, че е "руса и красива, като в същото време е много деликатна". Защото "жените, които са готини, обикновено го знаят и са някакви нахакани. А Поли е най-внимателният човек" – позитивна, свежа и с ведри емоции. Правят й впечатление детайлите и наистина е добър приятел. Коварното е, че "изглежда като кифла, но няма нищо кифленско в нея. Както самата тя казва, "аз съм хардкор". С Тео са "един за друг, супер си отиват". Двамата с нея си приличат. И по думите на Тео: "За щастие не на външен вид. И то за нейно щастие. Ако знаех, че един ден ще имам за гадже мацка като Поли, някак по-лесно щях да мина през доста периоди в живота си. Щях да зная, че има надежда някъде там."

Рая Радичкова
Автор: Яне Голев

Рая Радичкова

Специална. Много. И заради вкусовете й, и защото е от момичетата, които "обичат тотално немомичешки неща, обличат се в черно, слушат готин рап". Тя е човекът, при когото Биляна ходи да спи, като й стане тъпо. "Приют, но от най-приятните." И винаги може да водиш разговор, който не е между другото, "а нещо ти остава след него". В нея има скрит романтизъм, но е човекът, който най-много работи от всички тук. "Има периоди от по три седмици, в които не можем да я видим, защото се счупва да бачка." Ако проектът ти има нужда от спасяване, тя ти трябва. В момента Рая прави блог за готините момчета в града, като снима с лентова камера. Блога очаквай скоро, а името му ще е No Drama Kings.

Тео Чепилов
Автор: Яне Голев

Тео Чепилов

Преди да го познават, някои от точно тези петимата са го чели и са си мислели, че този човек не може да е реален. А той – както е забавен, така е и сериозен. Към него може да се обърнеш винаги когато търсиш различна перспектива по даден проблем. На него вече всичко му се е случвало. "И всеки си мисли, че неговият си филм е уникален, но, не, Тео вече го е играл." Има история за абсолютно всеки случай в живота, но си остава "истински оптимистичен образ". Има и таланта да хване някоя сериозна тема и да я вкара в някакъв шеговит тон, без да се загуби интелектуалната й дълбочина. Има и краен срок – до една година трябва да издаде поне разказите си. "Защото имам около 20 написани, които просто не са си намерили обвивка."

Новите млади хора

Те работят страшно много и така се превръщат в двигател на обществото. Порастват рано, движат се бързо, учат бързо. 27-28 е ключова възраст и наистина психологически момент, тази на порастването. Когато искаш нещо ново да ти се случи. Защото до този момент си градил, учил си. Не си изморен, помъдряваш.

Автор: Яне Голев
Петият сезон на общия проект на Ballantine's България и Light се настанява удобно в компаниите на героите от предишните издания, за да разкажат те кога бият камбаната за сбор, как се разбиват и събират след това и кои са любомите им общи места и неща.

Въобще, как остават истински. Stay True

"Якото на нашето време е, че сега може да видиш хора и на 40, които си живеят като тийнейджъри." Преди млад човек си бил на 17-18. Сега имаш опцията, ако искаш да си млад, да живееш младежки. Следващото поколение, което идва точно след тях, има какво да научи. И не бива да ги подценява. Сегашните млади ги водят амбицията, желанието за работа. "Нашето поколение е космополитно, много по-толерантни сме, по-свободни. Не принадлежим към някаква земя с някакъв криворазбран патриотизъм."

И в същото време хората на по 18-20 години създават продукти, които достигат до стотици милиони хора и докосват живота им. И това е нещо ново, особено в тази част на света. "Младите имат властта да променят света около себе си и това е движещата им сила в последните години."

Stay True

"Високите ценности и категоричността на нещата, които харесваме в хората, и на нещата, които осъждаме в тях" – това кара почти всички в тази компания да остават себе си. Понякога са прекалено осъдителни – "да кажеш това е окей, това – не". Така се предпазват. "Обграждаш се с хора, които по някакъв начин споделят твоите ценности, и знаеш, че няма да бъдеш наранен." Имат ясна представа какви са и какви искат да бъдат. "Важно е да гледаш на живата си по-мащабно и да знаеш кои са ти важните неща. Да не се хващаш на дреболии, изкарали те от форма. Защото в края на деня те нямат никакво значение – ти си си ти. Крепиш се на неща, по-големи от днешния ден."

Автор: Яне Голев

Ако не говорим на индивидуално ниво, приятелството е тази екосистема, която съхранява. В него ги няма ограниченията на "ти трябва да си там, трябва да си това". Каквото и да работиш, в каквото и да се провалиш, приятелите те помнят такъв, какъвто си. В този смисъл, те са тези, които те съхраняват. "Всеки минава през много перипетии – и професионални, и лични – но ние сме такива, каквито ни виждат приятелите ни. И това е готиното. Защото, ако тръгнеш в нетипична за теб посока, те ще ти кажат и ще ти помогнат да се осъзнаеш."

"Човек се съхранява и като постави граница между нещата, които го зареждат, и тези, които му действат обратното. Сам определя живота си. Като започне да мечтае и да прави някакви неща в тази посока, и мечтите започват да се сбъдват. Накрая се озовава там, където не си е и представял, че ще стигне."

Ядрото на тази приятелска конфигурация са триото Биляна, Ирина и Рая. Надушват се в Журналистическия. Следват партита, шотове, танци, преграквания от пригласяне с "у-у" и още достатъчно споделени моменти, за да се стигне до думите на Биляна: "Те не са ми приятели… те са ми семейство."

След това силно начало постепенно към трите момичета се омотават и Тео, Поли и Лино. Тео се връзва с Поли (изпраща парламентьора на компанията, Биляна, за да се запознае с нея и да я покани на афтърпарти в апартамента им, нищо че на въпросното парти около Поли са само някакви мъже). Биляна открива Лино на една конференция. И така.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK