Фронтално театрално
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фронтално театрално

"Антигона"

Фронтално театрално

Международен театрален фестивал "Варненско лято" и "Световен театър в София" търсят челния сблъсък между зрител и театър в полето на неочакваното

4783 прочитания

"Антигона"

© http://www.theatrefest-varna.org


Съществува ли творчество извън социалния контекст и кои са пътуващите през времето истории, които едновременно акустират в централните новини и на театралните сцени?

Селекцията на "Варненско лято" в последните години търси точно тези големи въпроси, които първо намират гласност и интерпретация на различни отделни сцени и втори път са разгледани и разширени чрез контакта помежду си в общата програма с подобни продукции от цяла Европа. Калейдоскопът от артистични форми, подходи и интепретации на даден проблем позволява на публиката да го види през множество различни гледни точки. И това мрежово представяне е много по-адекватно на начина, по който днес информацията тече в глобален мащаб. Вероятно продължавайки тази традиция, през 2015-а основна тема в селекцията не съществува. Единствената цел е да бъдат показани постановки, чиято среща с публиката не просто отговаря на очакванията й, а и ги пресреща в полето на неочакваното. Така избрахме и нашите акценти от програмата...

Международна програма

Орхидеи

Будист, сътрудник на Ричард Чешлак и Пина Бауш и един от най-ярките представители на съвременния европейския театър, с първото си гостуване у нас Пипо Делбоно ще открие програмата на "Световен театър в София" и международната програма на Театралния фестивал "Варненско лято". Спектакълът му "Орхидеи" (определян като един от най-добрите на италианската сцена за миналата година) се основава на автобиографични мотиви от живота на Делбоно и хората от неговата трупа, а темата на разсъжденията им е изтичащото време. Представителен за специфичния му театър, "Орхидеи" е съчетание между театър, танц, визуални изкуства, литература и изследване на големите въпроси на съвремието през призмата на лично преживяното.

Биографична е основата и на "60-те: Златните години" на младата звезда на съвременния чешки театър Ян Микулашек, основан върху дневниците на режисьора и сценарист Павел Юрачек – едно от големите имена на Новата вълна в чешкото кино през 60-те. Бележките от дневника му проследяват как политическата реалност се отразява във възхода и падението на един талантлив творец, намиращ се в конфликт с обществената и културна среда, както и със самия себе си. Със средствата на музиката, киното и театъра Микулашек създава не просто визуално и емоционално въздействащ спектакъл, а и категоричен коментар за връзката между политика и изкуство.

Традиционните за "Варненско лято" гранични театрално-танцови форми тази година ще видим в "Жизнено пространство" на установения в Холандия режисьор Якоп Албом, както и танцовият спектакъл "Дистанция" на действащия в Белгия португалски хореограф Луис Марафа.

"Жизнено пространство" пренася на сцената фантастичната и комедийна естетика на нямото кино, вдъхновен от творчеството на американския филмов актьор и режисьор Бъстър Кийтън.В малка стая живеят двама мъже, които са изобретателно решават проблема за липсата на място като придават на всеки предмет необичайни и многобройни функции. За помощничка си изобретяват механична домакиня, но съвсем скоро откриват, че тя си има собствено мнение....

Белгийската продукция "Дистанция" също разглежда въпроса за пространството, но този път от гледна точка на дистанцията между хората. Португалският хореограф, танцьор и филмов режисьор Луис Марафа изследва отношенията между двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, разбирателства и емоции - парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя.

"Орхидеи"
Източник: http://www.theatrefest-varna.org

Орхидеи е на 5 юни от 19.00ч. в Младежки театър "Николай Бинев", София и на 7 юни от 20.30ч. На Сцена "Филиал" на Драматичен театър – Варна

60-те: Златните години е на 8 юни от 19.00 на Сцена "Филиал" на Драматичен театър - Варна

"Жизнено пространство" е на 9 юни от 20 ч. на Основна сцена в Драматичен театър и на 11 юни от 19:30 в Сатиричния театър в София.

"Дистанция" е на 9 юни от 21.45 в Галерия Графит – Варна и на 12 юни от 19.00 в Сфумато – София. 

Българска селекция

"Жана Д'Арк"
Източник: http://www.theatrefest-varna.org

"Жана Д'арк" и "Антигона"

Напълно различни и все пак впечатляващо подобни, двата спектакъла по текстове на Жан Ануи изследват мистичната сила на съпротивата на слабия.

Интензивен, концентриран и високо енергиен, театърът на Петринел Гочев открива в образа на Жана Д'арк съвременният образ на харизматичен лидер. Оказва се, че младата девойка, която увлича цяла нация в лудостта на бунта трябва да бъде смазана, за да бъде издигната наново, но този път – безопасно...

"Антигона"
Източник: http://www.theatrefest-varna.org

"Антигона" на Иван Добчев също изследва бунта срещу системата през образа на младо момиче, което не се подчинява на закона. В спектакъла Протестиращият човек се оказва трагически герой обречен на неуспех, който въпреки тази предопределеност решава да отстоява каузата дори с цената на живота си.

Невъзможността да има дете, да запази честта си и да изпълни смисъла на съществуването си на Йерма в спектакъла на Диана Добрева е издигната до метафора за постоянната мъчителна липса. Любов, признание, взаимност, желания – персонажите постоянно са гладни за онова, което не достига. Пиесата на Лорка пресъздава така актуалният абсурден стремеж към невъзможното щастие и задоволеност в кинематографичен и мистичен свят, изпълнен с въздействащи образи и изключителната музика на Петя Диманова.

"Йерма"
Източник: http://www.theatrefest-varna.org

В "Каквато ти ме искаш" между двете световни войни Непознатата (студена, фатално привлекателна Снежина Петрова) живее в дома на писателя Салтер в Берлин. Един ден миналото чука на вратата, за да я призове да се завърне към предишния си живот, който тя е забравила. Драмата на изтритата от лична трагедия и изградена по желание нова идентичност се превръща в блестящ кинематографичен фарс за изгубеното Аз. Непознатата е събирателният образ за личността на ръба на пропастта между баналните битовизми и пост-военната криза на човечността.

Жана Д'Арк - 2 юни, 19.00, Сцена "Филиал" на Драматичен театър – Варна

Антигона – 10 и 11 юни, 19.00, Основна сцена в Драматичен театър - Варна.

Йерма - 3 юни, 19.00 и 4 юни, 19.30 – Основна сцена в Драматичен театър - Варна.

Каквато ти ме искаш -11 юни, 19.30 - Сцена "Филиал" на Драматичен театър – Варна

Шоукейс

"Але-Хоп"
Източник: http://www.theatrefest-varna.org

Але,хоп! - по високо опъната тел

Вече няколко години работата на Vox Populi в документалния вербатим театър поразява не само с откритията си в сценичното изкуство, и с обществената и политическата си позиция. Але,хоп! - по високо опъната тел" е спектакъл за ежедневието, съдбите и сценичниъ трикове в света на цирка, където основната фраза "Але хоп" е знак за върховната готовност, която предшества полета.

Между празниците

Първият самостоятелен текст за театър на поета и драматург Стефан Иванов е написан специално за актьорите Елена Димитрова и Христо Петков и проследява вътрешния глас на двама трийсетгодишни - Той и Тя . Публиката е въвлечена в емоционалното им пътешествие, в сблъсъка им с хаоса, очакването, несигурността и желанията на живота, както и в почти постигнатото откриване на себе си.

Опервил

"Интересувам се от физическата сила на музиката и от мелодията на мускулите ми" - казва хореографът и пърформанс артист Иво Димчев, който в новия си спектакъл изследва пеенето с глас и тяло и експериментира със собствената си представа за опера в компанията на двама млади оперни певци(Пламена Гиргинова и Николай Войнов) и един съвременен електронен артист (Mr. Smiff. )

Пепеляшки ООД

Три жени от различни точки на света на прага на средната възраст претърпяват челен сблъсък с привидно банални, но и дълбоко шокиращи ситуации. Един от най-любопитните тандеми в съвременната българска драматургия – Гергана Димитрова и Здрава Каменова ги представят в крехката им емоционалност, докато търсят път към собствената си сила и независимост, превъзмогвайки комплекса на Пепеляшката, която чака да бъде спасена. Любопитното, точно и неслучайно сценично решение на пиесата е трите модерни пепеляшки да бъдат изиграни от трима мъже...

"Опервил"
Източник: http://www.theatrefest-varna.org

Але,хоп! - 5 юни, 21.15, Куклен театър – Варна

Между празниците - 6 юни, 21.30, Художествена галерия "Б.Георгиев"

Опервил - 9 юни, 18.30, Куклен театър

Пепеляшки ООД - 8 юни, 21.30, Художествена галерия "Б.Георгиев"

Цялата програма на Варненско лято и Световен театър в София е на http://www.theatrefest-varna.org/

"60-те - златните години"
Източник: http://www.theatrefest-varna.org

Съществува ли творчество извън социалния контекст и кои са пътуващите през времето истории, които едновременно акустират в централните новини и на театралните сцени?

Селекцията на "Варненско лято" в последните години търси точно тези големи въпроси, които първо намират гласност и интерпретация на различни отделни сцени и втори път са разгледани и разширени чрез контакта помежду си в общата програма с подобни продукции от цяла Европа. Калейдоскопът от артистични форми, подходи и интепретации на даден проблем позволява на публиката да го види през множество различни гледни точки. И това мрежово представяне е много по-адекватно на начина, по който днес информацията тече в глобален мащаб. Вероятно продължавайки тази традиция, през 2015-а основна тема в селекцията не съществува. Единствената цел е да бъдат показани постановки, чиято среща с публиката не просто отговаря на очакванията й, а и ги пресреща в полето на неочакваното. Така избрахме и нашите акценти от програмата...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK