Море за носене

Дизайнерът Светослав Станков за типографската си поредица "Море", която може да намерим на тениски, чаши и чанти

Резултатът от съвместната работа на "Три Котаж" със Светослав Станков
Резултатът от съвместната работа на "Три Котаж" със Светослав Станков    ©  Три Котаж
Резултатът от съвместната работа на "Три Котаж" със Светослав Станков
Резултатът от съвместната работа на "Три Котаж" със Светослав Станков    ©  Три Котаж

"Аз съм море и морето е аз. В това е смисълът – да изразя себе си чрез него." Така Светослав Станков обобщава идеята на типографската си поредица "Море", която може да се намери върху чаши, текстилни торби (tote bag), а от това лято – върху мъжка тениска и дамски потник в софийския магазин "Три Котаж".

"Всичко започна от една скица преди около три години, бях в едно заведение. Понякога се случва да отвличам вниманието си с рисуване или сгъване на хартиени лодки от флаери и салфетки. Оттам излезе не само илюстрацията, но и типографията в нея – по-конкретно специфичното изписване на думата "море" чрез о-то, което наподобява рибка."

А оттам започнах да го изписвам по улиците – с тебешир, маркери и т.н. Получи се така, че хората започнаха да го забелязват, да го снимат", разказва 29-годишният графичен дизайнер и илюстратор.

Роден е и живее в Бургас, а рисуването е нещо, което прави от малък и превръща в професия, въпреки че образованието му е в сферата на маркетинга. "Морската тематика винаги ме е вълнувала и съм убеден, че никога не би спряла да го прави. Или поне аз не бих й позволил да спре."

Преди две години за първи път пуска линията с торбичките и всяко лято отчита все по-голям интерес. За този сезон сам подбира плата и кройката. "Исках да изглеждат като плажни чанти и още повече да се засили автентичността на идеята. В скоро време мисля да патентовам бранда, защото имам страшно много идеи за развитие в бъдеще, предвид любопитството и интереса към него."

Тази седмица Светослав ще е в София, където ще работи по интериора на ново кафене, а по-рано това лято в града той откри създадената съвместно с поетесата Десислава Йорданова изложба "Цвят – Дума" в The Little Things.

Цената на текстилните торби и чашите е съответно 15 и 10 лв. и могат да бъдат поръчани от страницата на Светослав Станков във Facebook. Тениските "Море" в "Три Котаж" (ул. "Любен Каравелов" 41) са на цена 39 лв. Повече за работата му има на behance.net/svetoslavstankov.

Още от Капитал