Всичко на масата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всичко на масата

Всичко на масата

Умният дизайн и високите технологии при употребата на енергия и храна

2957 прочитания

Как ли ще изглежда животът ни през 2025 г.? Според филма с Арнолд Шварценегер от 1987 г. "Бягащият мъж" 2025-а е мрачна и неприятна година. И ако се абстрахираме от прическите с набухватели и костюмите с интергалактически отблясъци, още преди 30 години е било ясно, че ресурсите ни са на изчерпване, въздухът е силно замърсен, а компютрите следят всичко в ежедневието ни.

До голяма степен това са и колоните, на които в наши дни се градят спекулациите за близкото бъдеще. С него се заемат IKEA и най-известната агенция за въздействие чрез дизайн IDEO. Мотивацията зад проекта "Концептуална кухня 2025" е все по-нарастващата тревога за това как ще се справяме с хранителните отпадъци, замърсяването и свръхупотребата на енергия.

Отправната точка е сърцето на дома – кухнята. 18 месеца дизайнери на IDEO си сътрудничат с над 50 студенти от училището за индустриален дизайн в Лунд и катедрата за индустриален дизайн в Технологичния университет в Айндховен, за да стигнат до четири разработки за кухнята на бъдещето, всяка от тях илюстрираща начин, по който ще живеем след десет години.

Първата фаза е посветена на проучването. Детайлните перспективи за кухнята се трупат през социални, технологични и демографски влияния, следейки навиците на различни домакинства от цял свят. Спекулациите за 2025 г., по които се водят, са следните: ресурсите ще са по-оскъдни, както и личното ни пространство. По-голямата част от населението в развитите страни ще е с повече възрастни хора и по-малко деца. Връзката с интернет ще бъде повсеместна и мрежата ще бъде навсякъде.

Доставката до дома с дронове ще е предпочитаният начин за пазаруване. Естествените ресурси ще намаляват, което означава по-високи цени за храната. Изхвърлянето на храна трябва да се сведе до минимум. Тенденцията населението да се премества към градовете ще продължи, оттам и по-малки и компактни жилищни пространства. Технологиите ще са вградени в почти всеки елемент от ежедневието ни. Кухнята ще е мултифункционална – в нея ще се работи, играе, социализира, готви и храни.

Концепцията, която предизвиква реакция на възхита, е предложението за център на кухнята да е високотехнологична и интерактивна маса. На пръв поглед тя е като всяка друга дървена такава с четири крака и голям плот. Но ако поставите нещо върху нея, то се прихваща от камерите, разположени отгоре. Масата е и работен плот, място за игра за децата и умна печка. Така, ако се чудите какво да сготвите, извадете от хладилника продукти и ги сложете на масата.

Камерата над вас ги засича и прожектира тяхната енергийна стойност, комбинации в рецепти, включително и инструкции какво количество да заделите. Вашата готварска сесия може да се заснеме и архивира като видео. Плотът "зарежда" и умни котлони, които варят, задушават, пържат или просто поддържат чая топъл. Скрити индукционни бобини мигновено охлаждат повърхността, така че да ползвате масата за хранене, работа или игри.

В кухнята на бъдещето изхвърлянето на храна е минимално. Вместо хладилник имаме килер с отворени рафтове и прозрачни кутии, който ни насърчава към по-честа визуална среща с храната у дома. Вградената в рафтовете технология за индукционно охлаждане се свързва с RFID кода на опаковките на продуктите за адекватно поддържане на температурата на всеки отделен контейнер. Складираме по-малко храна, защото ежедневно получаваме прясна такава посредством дронове. Стоейки на показ постоянно, се предполага, че ще е по-трудно да я оставим да се развали. В друг прототип виждаме как през 2025 г. консумирането на вода е осъзнато действие на отговорност спрямо ресурса й.

Люлееща се мивка ни подканва да я натиснем на една страна, когато трябва да изхвърлим "черната"/токсична вода, а в противоположната – за "сивата" вода, която се филтрира и използва за миялна машина или поливане. В тази линия е и четвъртата прототипна разработка – за по-ефективна система за рециклиране. Тъй като често то е хаотично и примесено с други отпадъци, умен кухненски шкаф сканира небиологичните такива, "почиства" ги от мръсотии, компресира ги и ги разпределя в биополимерни торби, лесни за изхвърляне. Интересната и ангажираща сетивата и въображението изложба за кухнята на бъдещето може да бъде разгледана до 31 октомври в Милано (via Vigevano 18) или онлайн тук.

Независимо дали горните идеи ще се превърнат в повсеместна реалност, самият труд на замесените дизайнери, програмисти, инженери и социолози загатва за процеси, въображение и представи, които са високостойностни и благородни. И поне що се отнася до умен дизайн, функция и естетика, добрата прогноза за времето в кухнята на близкото бъдеще е 60% вероятна.

Повече за проекта може да се намери на conceptkitchen2025.com

Преглед на оригинала

Как ли ще изглежда животът ни през 2025 г.? Според филма с Арнолд Шварценегер от 1987 г. "Бягащият мъж" 2025-а е мрачна и неприятна година. И ако се абстрахираме от прическите с набухватели и костюмите с интергалактически отблясъци, още преди 30 години е било ясно, че ресурсите ни са на изчерпване, въздухът е силно замърсен, а компютрите следят всичко в ежедневието ни.

До голяма степен това са и колоните, на които в наши дни се градят спекулациите за близкото бъдеще. С него се заемат IKEA и най-известната агенция за въздействие чрез дизайн IDEO. Мотивацията зад проекта "Концептуална кухня 2025" е все по-нарастващата тревога за това как ще се справяме с хранителните отпадъци, замърсяването и свръхупотребата на енергия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK