Всичко на масата

Умният дизайн и високите технологии при употребата на енергия и храна

Как ли ще изглежда животът ни през 2025 г.? Според филма с Арнолд Шварценегер от 1987 г. "Бягащият мъж" 2025-а е мрачна и неприятна година. И ако се абстрахираме от прическите с набухватели и костюмите с интергалактически отблясъци, още преди 30 години е било ясно, че ресурсите ни са на изчерпване, въздухът е силно замърсен, а компютрите следят всичко в ежедневието ни.

До голяма степен това са и колоните, на които в наши дни се градят спекулациите за близкото бъдеще. С него се заемат IKEA и най-известната агенция за въздействие чрез дизайн IDEO. Мотивацията зад проекта "Концептуална кухня 2025" е все по-нарастващата тревога за това как ще се справяме с хранителните отпадъци, замърсяването и свръхупотребата на енергия.

Отправната точка е сърцето на дома – кухнята. 18 месеца дизайнери на IDEO си сътрудничат с над 50 студенти от училището за индустриален дизайн в Лунд и катедрата за индустриален дизайн в Технологичния университет в Айндховен, за да стигнат до четири разработки за кухнята на бъдещето, всяка от тях илюстрираща начин, по който ще живеем след десет години.

Първата фаза е посветена на проучването. Детайлните перспективи за кухнята се трупат през социални, технологични и демографски влияния, следейки навиците на различни домакинства от цял свят. Спекулациите за 2025 г., по които се водят, са следните: ресурсите ще са по-оскъдни, както и личното ни пространство. По-голямата част от населението в развитите страни ще е с повече възрастни хора и по-малко деца. Връзката с интернет ще бъде повсеместна и мрежата ще бъде навсякъде.

Доставката до дома с дронове ще е предпочитаният начин за пазаруване. Естествените ресурси ще намаляват, което означава по-високи цени за храната. Изхвърлянето на храна трябва да се сведе до минимум. Тенденцията населението да се премества към градовете ще продължи, оттам и по-малки и компактни жилищни пространства. Технологиите ще са вградени в почти всеки елемент от ежедневието ни. Кухнята ще е мултифункционална – в нея ще се работи, играе, социализира, готви и храни.

Концепцията, която предизвиква реакция на възхита, е предложението за център на кухнята да е високотехнологична и интерактивна маса. На пръв поглед тя е като всяка друга дървена такава с четири крака и голям плот. Но ако поставите нещо върху нея, то се прихваща от камерите, разположени отгоре. Масата е и работен плот, място за игра за децата и умна печка. Така, ако се чудите какво да сготвите, извадете от хладилника продукти и ги сложете на масата.

Камерата над вас ги засича и прожектира тяхната енергийна стойност, комбинации в рецепти, включително и инструкции какво количество да заделите. Вашата готварска сесия може да се заснеме и архивира като видео. Плотът "зарежда" и умни котлони, които варят, задушават, пържат или просто поддържат чая топъл. Скрити индукционни бобини мигновено охлаждат повърхността, така че да ползвате масата за хранене, работа или игри.

В кухнята на бъдещето изхвърлянето на храна е минимално. Вместо хладилник имаме килер с отворени рафтове и прозрачни кутии, който ни насърчава към по-честа визуална среща с храната у дома. Вградената в рафтовете технология за индукционно охлаждане се свързва с RFID кода на опаковките на продуктите за адекватно поддържане на температурата на всеки отделен контейнер. Складираме по-малко храна, защото ежедневно получаваме прясна такава посредством дронове. Стоейки на показ постоянно, се предполага, че ще е по-трудно да я оставим да се развали. В друг прототип виждаме как през 2025 г. консумирането на вода е осъзнато действие на отговорност спрямо ресурса й.

Люлееща се мивка ни подканва да я натиснем на една страна, когато трябва да изхвърлим "черната"/токсична вода, а в противоположната – за "сивата" вода, която се филтрира и използва за миялна машина или поливане. В тази линия е и четвъртата прототипна разработка – за по-ефективна система за рециклиране. Тъй като често то е хаотично и примесено с други отпадъци, умен кухненски шкаф сканира небиологичните такива, "почиства" ги от мръсотии, компресира ги и ги разпределя в биополимерни торби, лесни за изхвърляне. Интересната и ангажираща сетивата и въображението изложба за кухнята на бъдещето може да бъде разгледана до 31 октомври в Милано (via Vigevano 18) или онлайн тук.

Независимо дали горните идеи ще се превърнат в повсеместна реалност, самият труд на замесените дизайнери, програмисти, инженери и социолози загатва за процеси, въображение и представи, които са високостойностни и благородни. И поне що се отнася до умен дизайн, функция и естетика, добрата прогноза за времето в кухнята на близкото бъдеще е 60% вероятна.

Повече за проекта може да се намери на conceptkitchen2025.com

Все още няма коментари
Нов коментар