Как ли се пише

За новия справочник "Как се пише" и тенденциите в българския език

"На сцената са се наредили само момичета и водещият говори за "изпълнители" вместо "изпълнителки" – хем е смешно, хем показва нагледно как в стремежа си да спазим "правилата" се престараваме и стигаме до крайности", казва Павлина Върбанова. Това е само един от примерите за прекомерната и странна употреба на съществителни имена от мъжки род, когато става въпрос за жени, и само един от многото езикови казуси, които тя разнищва.

Павлина неуморно отговаря на правописни, пунктуационни и граматични въпроси на сайта си "Как се пише" http://kaksepishe.com/, както и във Facebook и twitter. Паралелно с това прави и справочника "Как се пише", който от миналата седмица е в продажба по книжарниците. "В това издание има много нови теми, като по-голямата част от статиите в книгата ги няма на сайта." Акцентът пада върху достъпния език и увлекателния начин за описване на основни правила. Запазена е формулата от сайта: въпрос – отговор. "Давам примери както за правилната, така и за грешната употреба на главни букви, запетаи, И/Й, кой/кого."


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


6 коментара
 • 1
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  Браво! Много симпатично занимание и най-вече много ми харесва философията й за езика. Повечето "граматици" са фундаменталисти и сухари.

 • 2
  monique avatar :-P
  monique

  Изполвала съм сайта за справки и правилата са наистина достъпно обяснени. В часовето по български трябваше да наизустяваме напълно непонятни тогава термини, вместо простичко да ни се предаде логиката и лесни за запомняне правила. Едва ли не е по-важно да знаеш, че има нещо наречено Бъдеще предварително време в миналото, отколкото как се пише "Нощта".

 • 3
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  То много хубаво, но авторът (или трябва да кажа авторката, както загатва Павлина Върбанова?) на статията е могъл да ползва услугите ѝ на коректор за статията, защото има доста грешки. Някои от невнимание, но някои от незнание. Например:

  1. Употреба на отварящи и затварящи кавичкки „“
  2. Употреба на „ѝ“, а не на „й“ както е написано в статията. Вече няма извинение за неупотребата на „ѝ“, т.к. вече (май) е част от клавиатурните потредби по БДС
  3. „"Но взе пак това е закон...“

 • 4
  sillveto75 avatar :-|
  sillveto75

  Ето един хубав ТЕСТ за проверка на правописа, който съм ползвала от книгата Български език и реèва култура на Димитрина Игнатова Цонева. Можете сами да си видите знанията и пропуските ;)
  http://lamqta.com/ot-jivota/proverete-svoqta-pravopisna-i-punktuacionna-gramotnost

 • 5
  fbr45306322 avatar :-?
  MyTwoCents

  До коментар [#4] от "sillveto75":

  Интересно. Изкарах 5,50 от невнимание. Но тестът е набран с много грешки извън тези по въпросите.

 • 6
  nmw avatar :-|
  nmw

  А по правоговор кога ще се появи? Ще е в полза на много водещи от телевизиите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Do Look Up

Do Look Up