Висша лига

© realities:united

Висша лига

Lateral Office и realities:united на Форума на One Architecture Week

4738 прочитания

© realities:united


Благосъстоянието на градовете до голяма степен се дължи на архитекти, урбанисти и ландшафтни специалисти. Такива, които представят вдъхновени визии сега и аргументирано се борят за по-добра промяна на населените места в бъдещето. Точно такива са Мейсън Уайт (Lateral Office) и Ян Едлер (realities:united), a общото между двамата е присъствието им на One Architecture Week следващата събота в Пловдив (26 септември).

На север от предела

Мейсън Уайт е партньор и съосновател (заедно с Лола Шепърд) на канадското архитектурно студио Lateral Office, което съществува от 2003 г. в Торонто. В работата си то се движи на границата между архитектура, ландшафт и урбанизъм, задава и отговаря на въпроси, които са комплексни, спешни и свързани със застроената среда, въвлича се в проекти със социален, екологичен и политически контекст.

Мейсън Уайт и Лола Шепърд имат специално привличане към северните територии на Канада, където границите на архитектурата все още се тестват, а правилата тепърва се пишат. Изследването на връзката между природа, общности и архитектура взима формата на изложби, статии, проекти за инфраструктурни намеси и конкретни дизайн предложения за сгради.

Най-мащабният е изложбата, селектирана да представлява Канада на Венецианското биенале за архитектура през 2014 г. Arctic Adaptations: Nunavut at 15. Това е обширен и детайлен труд върху Нунавут – най-голямата и най-нова канадска територия, основана през 1999 г. след споразумение, поискано от инуитите.

Малко популярното място впечатлява със своята сурова природа и множество разпокъсани острови, потопени в леден арктичен океан. От над 2 млн. кв.км територия едва 15% (356 000 кв.км – област, три пъти по-голяма от България) са населени от около 35 000 инуити, пръснати в 25 различни общности предимно в южната част на Нунавут, а дотам се стига единствено по въздух. В тези екстремни условия на живот Lateral Office се интересуват от новите роли на архитектурата и как тя засяга развитието на местното население.

Павилионът предлага и решения за бъдещата визия за региона на Нунавут под формата на добре организирана инфраструктура и съвременна архитектура с мисъл за улеснение на живота на по-малките общности. "В Северна Канада правилата по отношение на архитектурата и градоустройството все още се пишат. Не съществува дори лексика за пространствените явления, които се случват там. Например не може да се говори за публично пространство, улици, градски дизайн. Някои от местата са уредени толкова скоро, че ни предстои да разберем ролята на архитекта там. Лексиката винаги идва след явленията; и в резултат на това на практика е налице разлика между език и реалност", споделят Lateral Office.

Светлините на града

Ян е единият от двамата братя Едлер, основали берлинското студио realities:united (realU) през 2000 г. То се занимава с изкуство, архитектура и технологии, а отличителна черта в работата му е включването на нови медии и информационни технологии.

Чрез своите временни инсталации и постоянни фасади братята Едлер си изграждат име на новатори в област на архитектурата, която все още няма ясна дефиниция. Те създават уникални и смайващи решения за своите клиенти и често са черешката на тортата в колаборации с такива титани на архитектурата като Herzog&DeMeuron и BIG. Капацитетът на фасадната архитектура да предава емоции и различни послания, както и да обогатява градската тъкан е в основата на техния архитектурен подход.

Те се интересуват от допълнителните слоеве на дисциплината – тези, заредени с потенциал да информират, влияят на настроението и комуникират със средата по специфичен начин. Сред многото поразително красиви фасади на realU може би най-известна и досега остава тази на Kunsthaus Graz, чиято обвивка нощем превръща сградата в нереален извънземен обект.

"Идеята за подобни смели и високотехнологични проекти съществува още от 60-те години", скромно обяснява Ян Едлер. "Но тогава са били невъзможни поради високата си цена или заради липсата на адекватна технология. Днес имаме възможност да променяме поне фасадата, което пък може да доведе до идеи за нови, променящи се физически структури."

Различна от линията им на професионални изяви в сферата на динамичната архитектура и близка до темата за приобщаването на река Марица на One Architecture Week e [flussbad], все още нереализираната идея се състои в превръщането на неупотребявана част от реката в Берлин, която минава покрай Острова на музеите, в басейн с дължина 745 м. Целта е водата да стане достъпна и използваема, най-вече като плаж.

Важна характеристика на проекта е потенциалът му да отключи разрешаването на натрупани икономически, екологични и социални проблеми. Сред тях най-осезаем е разделението, което съществува в района на Острова на музеите – липсата на "ежедневни" берлинчани и насищането му най-вече с туристи.

Според realU [flussbad] ще създаде крайно необходими съоръжения за спорт и отдих и общо място за смесено ползване. Те виждат осъществяването на този проект като съвсем възможен, стига да има достатъчно условия за промяна на манталитета и политиката спрямо тази част на Берлин.

Благосъстоянието на градовете до голяма степен се дължи на архитекти, урбанисти и ландшафтни специалисти. Такива, които представят вдъхновени визии сега и аргументирано се борят за по-добра промяна на населените места в бъдещето. Точно такива са Мейсън Уайт (Lateral Office) и Ян Едлер (realities:united), a общото между двамата е присъствието им на One Architecture Week следващата събота в Пловдив (26 септември).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал