Полет над психиатрично гнездо

Инсталация в Червената къща хвърля светлина върху психиатрията в социалистическа България

Психиатрична клиника в Ловеч, 1966 г.
Психиатрична клиника в Ловеч, 1966 г.
Психиатрична клиника в Ловеч, 1966 г.
Психиатрична клиника в Ловеч, 1966 г.

Как българинът е преживявал психични кризи в социална, културна и политическа среда, която е доминирана от материалистични разбирания за тялото и личността? На този въпрос ще се опита да отговори инсталацията в Червената къща "Изравяне на психиката: социална история на психиатрията в НРБ".

Проектът е на изследователя Джулиян Шехирян, който ще покаже симулация на консултации от този период чрез аудио и анимация, архивни снимки от психиатрични институции, предмети от медицински кабинети, библиотека от специализирани книги и учебници (включително критика върху Фройд от марксистка гледна точка), а всичко това ще бъде допълнено от звуков дизайн на американския музикант Дилън Бърчет.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


18 коментара
 • D-r D


  Стряскащо наивно!
  Обидно несериозно!
  Унизително неграмотно!

  Можем да приемем, че всеки странник в резултат на събудено любопитство, няколко снимки, прехвърлена догматична статия от 50-те и цитати от д-р Фройд е в състояние да изкаже някакво съждение.
  Можем дори да го изслушаме възпитано.

  Но когато човек от тези повърхностни впечатления направи произволни заключения и оттам стигне до отричането на психиатрията като наука в България и представянето й като някакъв протосъветски ГУЛаг, това минава границата. • 2
  mrtosh avatar :-|
  mrtosh

  До коментар [#1] от "D-r D":

  В Америка стандарта за Наука е друг, господин Доктор, и вместо да отричате нещо ново, вземете да влезете в крак с времената и да се съизмервате със света.

 • 3
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#2] от "mrtosh":

  Моля, прочетете горния текст отново. Къде видяхте там наука, нови стандарти и пр.?
  Едно незряло момче се шашнало от разговор с циганин-таксист и прозряло, че в България няма наука...
  Като се замисля над безплатните съвети, които щедро раздавате, да не би вие да сте бакшиша?

  Аз съм психиатър от 30 г. и няма как да ме впечатлите.


 • 4
  mrtosh avatar :-|
  mrtosh

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Обикновено правят подобни проучвания и рисърч, защото целта им е да имат няколко публикации в научни издания, и да ги ползват за дисертационен труд. Това им е стандарта за наука - малко се базира на сензацията.

 • 5
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#4] от "mrtosh":

  Тук звучите по-приемливо. Благодаря за отговора.
  Все пък -в БГ психиатрията като наука и като здравна помощ не започва на гола поляна на 11 ноември 1989 г. , каквото и да твърди авторът на инсталацията.
  Нека с нея се хабилитира в ЮеС и там да практикува, защото с тия "знания" и комуникативни умания рискува друг път да попадни на циганин-таксист с по-агресивни проявления...

 • 6
  spartacustracia avatar :-|
  spartacustracia

  Dve stanovishta mi haresvat ot statiata. Parvoto e che, kogato naukata e podchinena na politicheska doktrina - ne e nauka. Vtoroto e, che lichnostta pri totalitarnite rezhimi niama stoinost, osobeno pak ako lichnostta ima psihichni problemi.Tova che mladiat chovek go e razbral mu pravi chest!

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Взех да влизам в ролята на щатен репликьор по темата...:-)
  Желанието ми е единствено да се говори сериозно, с доводи и да се мисли.

  Трудно се оборват заклинания като вашето, че "когато науката е подчинена на политическа доктрина - не е наука." Звучи много убедително.
  Ако говорим за генетиката по онова време - абсолютно така е, но по отношение на психиатрията в БГ не отговаря на истината. Да, т.н. марксистка доктрина е громяла философията на д-р Фройд, но психиатрията като наука не се отъждествява единствено с д-р Фройд - той работи най-вече над неосъзнатото, сънищата и неврозата.
  Д-р Фройд не се занимава с терапията на психичните заболявания, например.

  Погледнато от днешното състояние на науката и практиката за психическите разстройства, някой от теориите и методиките от 50-те и 60-те години са наивни и безмислени. Не само в България.
  Но това е естествен процес на развитие. Нима може да сравните един автомобил оттогава със съвремемен?

  По отношение на личностите с "психични проблеми", както ги наричате, вие "Полет над кукувиче гнездо" на Кен Киси чел ли сте? Там как е?
  Знаете, вярвам, и че през разглежданото от автора на инсталацията време в САЩ е имало сериозна расова сегрегация и чернокожите далеч не са имали правата на белите. В ЮАР това продължи още по-дълго.
  Тези проявления не можете да обясните с комунистическа идеология.
  Явно е нещо друго.
  Какво е? Назовете го.

 • 8
  strannotia avatar :-|
  strannotia

  Напълно подкрепям Д-р Д!

  Българите не трябва да сме такива нихилисти и да отричаме всичко, най-вече себе си. Да, били сме сателит на по-изостаналата и в крайна сметка загубила надпреварата страна. Да имало е политическа (т.е. не професионална) намеса във всяка една сфера на нашия живот. Това, обаче не означава, че всички са били дебили и глупаци. Аз съм последният човек, който ще седне да защитава българската култура и наука и откровеното сервилничане на властта от някои нейни представители. Но... като видя някой с комунистически плам да громи всичко постигнато през последните седемдесет години си казвам: "Ей тоя е комунистическо дете, който едно време е отричал всичко постигнато преди 1944г. като фашистко, а сега със същия приом громи всичко преди 1989г."

  Животът е шарен. И през тези години е имало умни хора, и през тези години е имало съвестни и отдадени на работата си хора, както и много мърди, лентяи и злобари.

  Колкото до психиатрията след 1989г. - нещата станаха още по-зле (според мен). Казвам го, защото един от вече пенсионираните легендарни шефове на споменатата психиатрия на Александровска ми е близък приятел и съм гледал през рамото му в каква мизерия работи и какви проблеми решава. Помагах му, когато можех за чисто битови неща, от съчувствие, не от други подбуди.

  В т.нар. Демокрация изведнъж стана ясно, че има специалности в медицината, които са си як бизнес и почнаха да никнат кардио, инвитро, уро, дермо и травматологични клиники като гъби след дъжд. Да сте видяли частна психиатрична клиника? Ходили ли сте в тези държавни и общински клиники?

  И проблема не е само в парите. Липсва цялостна концепция за това "Какво правим с психиатрично болните?". През годините съм станал неволен свидетел не веднъж, как когато има такъв болен човек в семейството - роднините му стават заложници и роби на неговата болест. Държавата е тотално абдикирала от тази си функция, малкото останали "артефакти" от комунистическата система предстои да бъдат затворени. Психиатрите в България днес са бедни роднини, които гледат фамозните си комшии с панорамни стъклени асансьори, ЯМР и друга техника за милиони и тихичко си се трудят с възможно най-трудните пациенти. Няма да ги чуете да се оплакват, няма да знаете какви са проблемите им, ако нямате някой близък приятел доктор, когото да попитате - няма и да научите.

 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano

  Поредната пропагандна акция на чуждестранните НПО. Обзалагам се, че сега лудите са много повече, а психиатричната помощ - много по-зле от преди 89-та.

 • 10
  izumena avatar :-|
  izumena

  Думата лудница съществува в множество езици, включително и в английския и няма много общо с развитието на науката психиатрия. Ако авторът на инсталацията се интересува, да чете Мишел Фуко-има интересно изследване на историята на отношението към лудостта в Западна Европа. Д-р Д, колкото и да отричате, Фройд беше заклеймен автор в официалната идеология преди 10 ноември, но в случая инсталацията не претендира за научна изчерпателност, а по-скоро как пропагандата влияе на науката. Да твърдим че не й влияе, е абсурдно и това не се отнася само до България или само до Източна Европа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал