Balkan Idol

Младата художничка от български произход Гери Георгиева на панаира за съвременно изкуство Frieze

В полезрението на тазгодишното издание на едно от най-важните събития за съвременно изкуство попада родената във Варна художничка Гери Георгиева. От Frieze й поръчват видеопърформанса Balkan Idol, включен във филмовата им програма за октомври. Признание за млад автор като Гери, но успехът й не е случаен. Гери Георгиева израства в Лондон и още от дете "изобретява странни творения от подръчни материали и предмети".

По-късно завършва изящно изкуство и история на изкуството в университета Gоldsmiths, понастоящем прави магистратура в Royal Academy of Arts. Дали като главен герой на видеопърформансите си, или в музикалните си превъплъщения като Vera Modena, в работата си младата авторка изследва границите на собствената си идентичност, на националното си самосъзнание и демонстрира без свян очарованието си от кича, поп културата и фолклора.

Добра илюстрация на подхода на Гери Георгиева е изпълнението й на танц на Бионсе на фона на зимен родопски пейзаж, пременена в народна носия и под естествените звуци на природата.

Спомняш ли си каква искаше да станеш, като пораснеш?

Искала съм да бъдa много неща: бизнесмен, лекар, полицай, принцеса, телевизионен водещ, рекламист, поп звезда и др. Всъщност още не съм взела решение, макар че с времето някои от възможностите отпадат.

Музиката играе важна роля в творчеството ти. Сякаш обаче придаваш еднакво значение на поп музиката, фолклора и чалгата. Защо?

Харесва ми колко е емоционална музиката и с каква сила събира и разделя хората. Смятам, че поп музиката е модерната версия на фолклора, защото по същия начин се разпространява сред масите и прави хората съучастници в едно и също нещо. Западната поп музика залива света, харесва ми обаче, че българската ми жилка посредством българския (и балканския) фолклор ми дава усещането за принадлежност към една културна общност. Относно чалгата – знам, че приятелите ми в България я ненавиждат, но за мен тя представлява интересен културен феномен и моите чувства към нея са смесени. Възприемам я като отражение на склонността българският народ да се весели, да празнува и да танцува. Разбира се, чалгата е проблематична поради много причини, но именно това я прави интересен обект на изследване.  

Въпросът за културната идентичност е силно застъпен в произведенията ти. Какво е влиянието на българския ти произход?

Винаги съм имала чувството, че се намирам между две култури и това ми е помагало да наблюдавам средата си като част от нея или като външен човек. Освен това така лесно сменям позициите на участник и на наблюдател. Отначало това ме затрудняваше, но с годините ми стана интересно. А и много хора днес, с вече настъпилата глобализация, са в подобно положение.

Как бе избрана да участваш на един от най-важните панаири за изкуство - Frieze, с видеото Balkan Idol?

Имах късмет. Много се зарадвах, защото ми предложиха бюджет за осъществяване на видеото, което ми позволи да подходя по-амбициозно към проекта. От години мечтаех да снимам в клуб по дизайн на Юлиан Тахов (български интериорен дизайнер на чалга клубове - бел. авт.) и също така да посетя Бузлуджа с камера и конкретна идея за пърформанс.  

Защо са толкова интересни тези места за теб?

Отдавна ме преследва мисълта за тях и идеята да ги обединя в обща работа. Всяко от тези две места носи различен отпечатък на националната ни идентичност. Харесва ми, че във видеото се явявам сама на Бузлуджа и в клуба, в контраст с предназначението за масовка на подобни територии. Двете места са украсени по начин, който ясно подсказва различната им функция. Съпоставяйки две толкова различни локации, акцентирам върху сходния подход на изграждане на пространството. Това са хиперреалистични места, изградени от множество орнаменти, които имат ясната функция да дават възможност на хората да се събират и да се изявяват.

Освен с пърформанс и видео се занимаваш и с музикален проект през сценичната си персона Vera Modena – как са свързани тези две направления в творчеството ти?

От малка искам да съм много неща. Vera Modena е моето алтер его, това е персона, която измислих във връзка със съвместен проект с Patchfinder, българин, израснал също извън родината. И двамата бяхме слyшали много българска фолклорна музика и се събрахме да импровизираме заедно. Различното име ми дава свободата да експериментирам. Vera Modena e моя опростена версия, тя е въплъщение на моята екзотичната част и на източното влияние у мен. Тя пее само на български и танцува кючек на фона на авангардни електробийтове. За мен самата тя е загадка, аз я създавам и развивам с всяко следващо шоу. Vera Modena вече започва да натрупва самочувствие и да се появява и във видеопроектите ми (например във видеото Solo Romantika - бел.авт.).

Какво ти предстои професионално?

Приключих много натоварен период. Догодина през юни месец ми предстои участие в дипломната изложба в Royal Academy. Дотогава искам най-вече да се фокусирам върху заниманията в академията, за да мога напълно да се възползвам от уникалната среда за работа, която ми се предлага. Междувременно Vera Modena ще продължи с изпълненията си.

Още от Капитал